Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Provjerite poštuju li banke Zakon o zaštiti potrošača?

Provjerite poštuju li banke Zakon o zaštiti potrošača?
1

Četiri udruge za zaštitu potrošača pokrenuli su akciju u kojoj su volonteri kao tajni potrošači ispitali poslovanje i uvjete u osam banaka. Saznajte kakvi su rezultati

VIDEO

Četiri udruge za zaštitu potrošača: Centar za edukaciju i informiranje potrošača, HUZP Zagreb, Savez udruga za zaštitu potrošača Hrvatske Split te Zadarski potrošač, sudjelovale su u projektu Zaštita potrošača financijskih usluga. Pokrenuli su akciju u kojoj su tajni potrošači, odnosno volonteri, ispitali kakvi su uvjeti za podizanje kredita u hrvatskim bankama, kome su zajmovi dostupni te jesu li financijske usluge transparentne. 

Tanja Popović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača (CEIP) nam je detaljnije objasnila akciju.

"Svi tajni potrošači su predstavili iste uvjete u 8 banaka: Rekli su da imaju neto plaću u iznosu od 5.000 kuna te da žele podići kredit za kupovinu automobila u iznosu od 140.000 kuna, uz trajanje kredita od 7 godina. Akciju smo pokrenuli u četiri grada - Osijek, Split, Zadar i Zagreb. Obuhvatili smo osam banaka: Hypo Alpe Adria bank, Erste&Steieremarkiche bank, Zagrebačku banku, Hrvatsku poštansku banku, OTP, Splitsku banku, Privrednu banku Zagreb i Volksbank Hrvatska."

Željeli su dobiti odgovore na pitanja poput koji su uvjeti potrebni za dobivanje kredita, iznos mjesečne rate, koji su ostali troškovi osim kamate za odobravanje kredita, pitanja vezano uz kamatu i promjenu kamate, koji su uslovi za prijevremenu otplatu kredita, kakvu garanciju i osiguranje treba imati da bi se dobio kredit, ali najzanimljivije pitanje je može li se dobiti nacrt ugovora prije donošenja odluke. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tajni potrošači su na to pitanje samo u Erste banci i Hypo Alpe Adria banci dobili potvrdan odgovor, dok su u ostalim bankama odbijeni. Jedino je još u Privrednoj banci Zagreb rečeno kako će prije potpisivanja imati dovoljno vremena da ga prouči. Takvi rezultati pokazuju kako čak šest od osam banaka krši Zakon o zaštiti potrošača jer klijent ima pravo na pravodobnu i istinitu informaciju i poslovne uvjete. U bankama se nije ni naglašavalo da se ugovor o kreditu može, bez ikakvih posebnih razloga, prekinuti 14 dana nakon potpisivanja, što možda mnogima nije poznata činjenica.

Kada se pogledaju uvjeti podizanja kredita, najrigorozniji su možda u Volksbank Hrvatska i Splitskoj banci, gdje osoba s primanjima od 5 000 kuna ne može dignuti kredit na iznos od 140 000 kuna bez sudužnika s obzirom da je glavni uvjet plaća od 6 100 kuna (u Splitskoj banci čak 6 900 kuna). 

Ova akcije je pokrenuta s ciljem edukacije potrošača kako bi građani bili upućeni u svoja prava koja im Zakon o zaštiti potrošača omogućava. S obzirom na to da mnogi često griješe kada su financije u pitanju onda je ovo pouka da uvijek sve prvo provjerite nego se upustite u različita zaduženja.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang