Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Prvi razred osnovne škole je ozbiljna investicija

Prvi razred osnovne škole je ozbiljna investicija
1

Da bi veselje polaska u školu bilo potpuno, većina (ili gotovo svi) roditelji ne štede na prvašiću. Saznajte koliki su troškovi koje ćete morati izdvojiti za prvašića.

VIDEO


Koliko god to bilo neracionalno, za prvi se razred ipak kupuje sve novo, pa je često polazak u školu zapravo najskuplja školska godina. S vremenom i roditelji i djeca počinju prihvaćati kompromise oko cijene potrebnih stvari i kalkulirati kako što jeftinije proći, ali za prvašića je dolazak na prve sate nastave, uvjetno rečeno i stvar prestiža i izgradnje samopouzdanja, koje se narušava ako se pojavi s pohabanim stvarima dok na ostatku školskih klupa blistaju nove pernice, torbe i savršeno uredne knjige. 

Što se može, a što ne možete birati?

Ono što ne možete birati je obavezna propisana literatura, knjige, zbirke i radne bilježnice, mape i ostalo što je za svoj program izabrala učiteljica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Samo knjige, radne bilježnice i mapa za likovni odgoj, koštat će vas nešto više od 600 kuna. Na primjeru jedne osnovne škole u Zagrebu došli smo do precizne računice: knjige, radne bilježnice i listovi, likovna mapa, za sedam predmeta koliko će ih imati vaš prvašić, koštaju 670 kuna. 

Ti će troškovi sa svakim razredom rasti. Cijene od prvog do četvrtog osnovne kreću se od 600 do 800 kuna, a kako raste broj predmeta u višim razredima za nove knjige treba izdvojiti od 1000 do 1400 kuna. U srednjim školama koštaju od 1300 do 2000 kuna. Sve ostalo je već stvar izbora - kakve ćete torbe, pernice, omote, pisanke, crtančice, šiljilo i ostalo kupiti ovisi i o vašem ili djetetovom ukusu, ali i o cijeni.

Pazite na raspone cijena

Što se torbi tiče, cijene su u doista enormnom rasponu. Naći ćete čak i jeftinije od 50 kuna, ali u prosjeku računajte od 90 pa sve do 1100 kuna koliko koštaju šminkerske torbe razvikanih marki, anatomske i s kotačićima, koje se vuku, a ne nose na leđima. One između 150 i 200 kuna sasvim su pristojne, nisu preteške, a imaju i tregere i oblik kakav bi preporučili liječnici.

Male prazne pernice (one s patent-zatvaračem) mogu se naći već od 15-ak kuna, ali i do 90 kuna. Pune dvostrane pernice s osnovnim priborom od 25 kuna naviše, a trokatne s još više pisaćeg pribora, zipova, pretinaca i džepića koštaju i više od 150 kuna. Za razliku od nabavke knjiga, kupovinu torbi i pernica najbolje je odgađati do posljednjeg trena, zato što trgovci drastično snižavaju cijene nekoliko dana prije početka školske godine godine. 

Isto vrijedi i za stolce i radne stolove, police - čim počne rujan, cijene (istina, i izbor) naglo padaju. Za mali stolac na kotačićima trebat će vam između 100 i 200 kuna naviše, a radni stolovi mogu se naći od 300 kuna pa do preko 2000 kuna, ovisi o kvaliteti, broju ladica, polica i slično. Ne pretjerujte s tom investicijom. Radije kupite veličinu prikladnu visini djeteta, a za koju godinu zamijenite ih većim. 

Radnu stolnu lampu platit ćete najmanje 50 kuna. Ne zaboravite ni budilicu, koje koštaju od 20 kuna i sitnice poput koša za smeće (od 10 naviše).

Stalni mali troškovi

Pisanke, matematičke i geometrijske bilježnice, informativke i ostale slične teke i blokovi mogu se naći već po cijeni od jedne, pa do pet kuna. Mogu se nabaviti ne samo u knjižarama i papirnicama, već i u svim većim trgovinama, koje su se posljednjih godina pretrgle u natjecanju tko će više polica ispuniti školskim priborom po što povoljnijim cijenama. Taj trošak i nije neka stavka, pa računajte da će vam za njih prvih dana biti dovoljno tridesetak kuna. No, ujedno računajte da je to potrošna roba, koju će trebati ponovno kupovati za koji tjedan ili mjesec. Naletite li na povoljnu cijenu, radije kupite veću količinu kako ne biste svaki čas morali trčati u papirnicu.

Isto je i s olovkama. Jedna se može kupiti otprilike za kunu, a još jeftinije je kupiti veća pakiranja. Primjerice, drvene olovka s gumicom (tehničke i kemijske nemojte ni kupovati jer se ne smiju koristiti u prvom razredu) u paketu od 72 komada koštaju 25 kuna, a potrajat će dugo, iako su baš prvašići skloni stalno zaboravljati i gubiti stvari po školi. Paket prozirnih omota za deset knjiga i bilježnica platit ćete oko 10 kuna (a trebat će vam barem dva).

Najjednostavnije metalno šiljilo (koje je najčešće i najkvalitetnije, bez ukrasa i dodataka za prikupljanje šiljovine, koštaju oko 2-3 kune, a cijene se dalje penju i do dvadeset kuna. Drvene bojice (12 komada) stajat će vas između 10 i 25 kuna, ovisno o proizvođaču, vodene bojice oko između 10 i 20, a kistovi i paleta još desetak kuna.

Raspon cijena tenisica kreće se od 70 do 700 kuna, a papuča od 30-ak pa do 300 kuna i više ako imaju anatomski kožni uložak i slično. Vrećica za obuću stoji dvadesetak kuna naviše. Za jesenske i zimske dana trebat će vam kišobran, a njihove cijene kreću od 30-ak kuna na više. 

Osiguranje i prehrana

Što se osnovnog školskog pribora tiče, to je manje-više sve. No, to nisu ujedno i svi troškovi. U školi vas još čekaju troškovi osiguranja, koje nije obavezno, a obično košta oko 40 kuna. Užina u školskoj kantini u prosjeku košta šest kuna dnevno, pa će varirati mjesečno ovisno o broju dana, ali kreće se od 80 do 100 kuna. Ako će dijete ići u produženi dnevni boravak, cijena s obrocima je oko 400 kuna.

U pravilu, prvašići ne idu na izlete duže od jednoga dana. Obično stoje do 100 kuna (s uračunatim obrocima i ulaznicama za ustanove koje posjećuju). Za sportske aktivnosti organizirane u školi cijene su obično oko 60-80 kuna mjesečno, izvan škole od 100 kuna naviše, a cijena opreme ovisit će o tome koji ste sport izabrali. Za plivanje ne treba više od gaćica i kape, za judo ili karate trebat će kimono, a tenis, hokej, rolanje, biciklizam ili skijanje tražit će poprilična ulaganja.

Što se tiče muzičke škole godišnje se cijena kreće od oko 2000 kuna na više. Konačna će cijena ovisiti i o instrumentu kojega dijete svira, o tome hoćete li ga posuditi od škole ili kupiti, je li novi ili rabljeni, antikne vrijednosti ili obični. 

Tečajevi stranih jezika variraju od škole do škole, ali su uglavnom uravnotežene, osim što novije, još nerenomirane nude povoljnije cijene.  Tako u zagrebačkoj Sovi đački početni tečaj s dva sata nastave tjedno (godišnje 70 sati) stoji 2.440 kuna, s time da se plaća 100 kuna upisnine, a ostatak u devet obroka po 260 kuna. Ako dijete upiše još koji jezik, ili mi u istu školu ide brat ili sestra, dobit ćete i posebne popuste. Za muzičke i jezične tečajeve trebat će vam i dodatna literatura, što će vam reći pri upisu.

Izaberete li privatnu osnovnu školu, to će vas koštati kao polovni auto: npr. godišnja školarina u zagrebačkom 'Kreativnom razvoju' je oko 30.000 kuna, u židovskoj školi oko 22.000, u Waldorfskoj i Montessori oko 14.000 kuna.  Kada se sve zbroji, za opremanje prvoškolca treba vam cijelo bogatstvo. Većina stvari može se kupiti na rate, koje će vam se razvući mjesecima, ali će ipak biti osjetne. Zato je mudro dobro se na vrijeme pripremiti. 

Koliko će vas (najmanje) koštati prvašić: 

Knjige: 670 kuna

Torbe: 150 kuna 

Bilježnice: 30 kuna

Pernice, olovke, bojice, gumica, šiljila, omoti: od 100 kuna naviše

Radni stol i stolac: od 500 kuna

Tenisice: od 80 kuna

Vreća za obuću: oko 20 kuna

Užina: 80 kuna mjesečno

Produženi boravak: 400 kuna mjesečno

Sportska aktivnost (bez opreme): oko 80 kuna mjesečno

Muzička (bez instrumenta): oko 2000 kn godišnje

Tečaj jezika: oko 250 kuna mjesečno 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....