Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Raspored odmaranja: Doručak prije posla, kupka za spavanje

None Foto: Fotolia

Pospremanje stola stojeći te bademi čuvaju energiju, dok kruženje stopalima, lupkanje nogama ili pomicanje ramena opušta mišiće i podiže razinu energije

Razina energije najčešće pada u 14.16 sati pa većina zaposlenika tad osjeća jak umor i teško se koncentrira na radne zadatke, pokazala su istraživanja. 

Iako umorni, zaposlenici tad posežu za tko zna kojom šalicom kave ili slatkišem. No radije se ustanite, protegnite ili vježbajte jer će to potaknuti cirkulaciju pa ćete se osjećati svježije i energičnije. U borbi protiv poslijepodnevnog umora šetnja i česte minipauze gotovo uvijek će vam pomoći više od kave. Dovoljno je samo nekoliko sekundi kako biste opustili mišiće i spriječili napetost koja uzrokuje pad energije. Budući da su zaposlenici najumorniji poslijepodne, uskladite radne zadatke s razinom energije. Teže zadatke obavljajte ujutro, a lakše i zanimljivije ostavite za drugi dio dana. Ako vam je svaki radni dan isti, mijenjanje rutine odlično je sredstvo u borbi protiv umora. 

6:00 Vrijeme za buđenje

Probudite se 15 minuta prije nego što se inače budite, a stručnjaci savjetuju da za lakše ustajanje ostavite rolete napola dignute.

7:00 Doručak za poticaj

Doručkujte malo sira, jabuke i prženih badema jer su kalcij i proteini ključni za održavanje energije za početak radnog dana.

8:00 Na putu do posla

Putovanje do posla pridonosi stresu i umoru pa, ako ne živite blizu poslu, mentalno se pripremite kako biste što lakše prebrodili napetosti.

9:00 Organizirajte se

Odlično vrijeme za pospremanje stola je prije radnih obveza i sastanaka, a koncentrirani ćete ostati radite li to stojeći.

10:00 Vrijeme za kavu

Budući da je potrebno 45 minuta da se kava apsorbira, dobro ju je popiti u ovo vrijeme jer ćete biti energični veći dio dana. No ograničite se na samo šalicu kave.

11:00 Preskočite užinu

Mala užina poslije doručka neće vam podignuti energiju, a i ne treba vam. Stručnjaci preporučuju razmak od tri do pet sati između obroka.

12:00 Ručak i šetnja

Najbolje je vrijeme za ručak između 12 i 13 sati, a jedite što dalje od radnog mjesta. Ako možete, prošećite se nakon ručka kako biste imali više energije.

14:00 Odrijemajte malo

Točno u 14 sati zatvorite oči pet minuta, a “uhvatite” li deset, znatno ćete si povećati energiju do kraja dana. No pokušajte ne drijemati naočigled kolega.

15:00 Odmorite oči

Umorne oči umaraju i tijelo. Zato se ustanite i povremeno umijte tijekom dana. A svakih 20 minuta zagledajte se u neku točku u daljini i gledajte je 20 sekundi.

16:00 Protegnite se

Protezanje za radnim mjestom pomoći će vam da se usredotočite na posao. Primjerice, izravnajte leđa svaki put kad pošaljete mail ili završite zadatak.

17:00 Usporite i završite

Nije uvijek moguće otići s posla u 17 sati ili kad inače završavate radni dan, ali potrudite se da bude što bliže tomu. Česti prekovremeni utječu na zdravlje.

18:00 Glazba za opuštanje

Opustite se i slušajte glazbu na putu prema kući, osobito ako radite u tišini. Razmišljanje o sebi može vas umiriti tijekom gužvi na povratku.

21:00 Prije spavanja

Kako biste bili energični sljedeći dan, izbjegavajte računalo ili gledanje TV-a prije spavanja. Radije odaberite toplu kupku.

Komentari (2)
  • a mi koji radimo u tri smjene? budimo se u 5:00, nekad idemo tek spavati u 7:00... ima li kakvih prijedloga za nas ili uvijek za neki imaginarni život???

    7. 5. 2012,   10:46
  • a što je sa tri osmice falilo, 8 sati spavaš, 8 radiš, 8 odmaraš

    7. 5. 2012,   11:18