Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Riječka farmaceutska tvrtka JGL spremna za izazove EU

Riječka farmaceutska tvrtka JGL spremna za izazove EU
1

Na upravo završenoj 28. Izložbi inovacija i novih proizvoda u Pittsburghu JGL je dobio zlatnu medalju za Aqua Maris sustav za ispiranje nosa i sprej za nos Meralys

Tržište EU drugo je najveće, svjetsko, farmaceutsko tržište s udjelom 27 posto, odmah iza tržišta SAD-a. Farmaceutski sektor jedan je od sektora s najvećim suficitom u robnoj razmjeni Europske unije od oko 80 milijardi eura (podaci za 2010. godinu). To je tehnološki sektor s najvećom dodanom vrijednosti po zaposleniku (1,7% zaposlenika u sektoru; 5.5% dodane vrijednosti). Predviđanja su da bi do 2016. godine, u odnosu na 2011., tržište moglo rasti 2 do 5 posto godišnje. 

Dana 1. srpnja na njega će zakoračiti i hrvatska, farmaceutska industrija koja se za taj iskorak intenzivno priprema još od 2005. godine kada su definirana poglavlja za pregovaranje.

Direktorica razvoja poslovanja u JGL-u, Dunja Siuc Valković, dr.med., koja je aktivno sudjelovala u radnim grupama za pregovaranje, danas naglašava kako su dobra priprema i konkurentnost osnovni preduvjeti za poslovanje na EU tržištima. JGL, naime, proteklih godina značajno investira, izvozi i zapošljava, ima jezgro znanja i sposobnosti, tehnološki zahtjevnu proizvodnju s visokom dodanom vrijednošću i iznimno razvijenom tehnološkom platformom. Tu su i visoke ulazne barijere u smislu razvoja projekata, registracije i GMP certifikacija. Osim što je dokazao da kvalitetom, ali i mogućnostima cjenovnog pozicioniranja, može biti konkurentan, poslovanje tvrtke je potpuno usklađeno s EU normama uz sve potrebne certifikate. Također, da se radi o subjektu koji može biti primjer drugima kao pokretač razvoja domaćeg gospodarstva, potvrdilo je i ovotjedno odlikovanje tvrtke od Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. JGL-u je dodijeljena Povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos u gospodarstvu i poticanju društvenog razvoja.

S obzirom na to da ova riječka tvrtka od 1992. godine ima tvrtku kćer na tržištu Slovenije, proces prilagodbe prema zakonima EU na neki je način već savladan. Osim toga, s direktnim distribucijama proizvoda, JGL već posluje u Njemačkoj, Portugalu, Velikoj Britaniji, Mađarskoj. Indirektna prisutnost na tržištima Italije, Belgije, Francuske i ostalih zemalja EU ostvaruje se uz partnere, putem ugovorne proizvodnje. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Osim što će ulazak Hrvatske u EU biti bolje za cjelokupno poslovanje, prema riječima Dunje Siuc Valković pripadnost europskoj obitelji reflektirat će se i na percepciju hrvatske industrije globalno. Naime, poznato je da je EU farmaceutska regulativa, uz američku, jedna od najstrožih, a trend harmonizacije zahtjeva prisutan je na globalnom nivou. 

Povećanju uspješnosti, uz inovacije u području tehnologije, dizajna, različitih marketinških strategija i taktika, svakako će doprinijeti i inovacije u formulacijama proizvoda. U JGL-u posebno ističu brendove Aqua Maris i Meralys čija je inovativnost nagrađena i na netom završenom sajmu inovacija u SAD-u. Budući da je na sajmu bilo izloženo 1.800 inovativnih izložaka iz SAD-a i 22 države iz cijelog svijeta, značaj zlatne medalje za Aqua Maris sustav za ispiranje nosa i sprej za nos Meralys tim je veći. 

„Meralys je lijek koji je DCP procedurom registriran na 10 i licenciran na 7 tržišta EU-a, te je svakako dokaz da se ulaganjem u znanje i tehnološki proces može doći do dodane vrijednosti koja se može dobro komercijalizirati. Proizvod je licenciran i velikom globalnom partneru što je jedna od iznimno rijetkih licenci koju je jedan hrvatski proizvođač uspio realizirati kao rezultat vlastitog ulaganja u znanje“, naglašava Dunja Suic Valković.

Ulaskom na tržište EU-a JGL svoju prednost pred ostalima vidi u direktnom iskustvu poslovanja, specijaliziranoj proizvodnji i tehnologiji, mreži partnera, portfelju proizvoda koji imaju razne legislativne kategorije i omogućavaju fleksibilnost ulaska na europska tržišta, u razvijenim brendovima koji su već iskoračili na EU tržište te brzim procesima poslovanja.

Dana 1. srpnja 2013. JGL će status proizvođača zaokružiti i zadnjom fazom - puštanjem lijeka u promet, imat će mogućnost registracije centraliziranih i decentraliziranih postupaka, kao i deklariranja proizvoda markom „Made in Europe“, a važno je izdvojiti i značajne uštede u distribuciji lijekova zbog nepotrebnog posjedovanja konsignacijskih skladišta. Samim ulaskom tvrtka postaje interesantan partner i kompanijama koje nisu dio europske obitelji i to za pružanje servisnih usluga u regulativi. Ne treba zanemariti i prilike koje će se u zajedničkom, europskom istraživačkom prostoru, uz vlastita znanja, kompetencije i kapacitete, ukazivati kroz strukturne i kohezijske fondove EU-a. 

„Osim zbog ulaska u EU, za JGL je ova godina dodatno značajna s obzirom na to da pokrećemo do sad najveću investiciju Pharma Valley na Svilnom kojom ćemo značajno povećati proizvodne kapacitete i unaprijediti postojeće.“ – zaključuje Dunja Siuc Valković.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang