Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Savjeti za mlade parove koji tek započinju zajednički život

Savjeti za mlade parove koji tek započinju zajednički život
2

Mladi ljudi koji počnu živjeti zajedno moraju uskladiti mnoge aspekte života pa tako i onaj financijski. Vrlo je važno naći zajednički jezik oko financija

VIDEO

Upravljanje svojim novcem može biti izazov, ali ako se u to uključi i vaš budući partner onda to može biti poraz ili uspjeh u bitci za kreiranje vašeg kućnog budžeta. Budući da od vas nitko nije financijski stručnjak i ne zna kako se točno nositi s problemima, uključite sljedećih pet savjeta kako ne bi sami sebi stvorili bespotrebne probleme i svađe oko novca. 

Vrlo je važno stvoriti financijske navike koje ćete poštivati vi i vaš partner. Znati upravljati financijama danas je postala obveza jer vidimo primjere kako većina diže olako kredite za najbanalnije stvari te kupnja na rate postala je navika mnogih što rezultira nemogućnosti plaćanja i onda to postaje problem koji može utjecati na veze i brakove. 

1. Razgovarajte o financijama

Taj razgovor je potrebno obaviti prije nego što uđete u brak. Morate popričati o vašim navikama, koliko imate računa, kartica te koji je vaš dug. Također, postavite neke granice. Naprimjer ako želite potrošiti neki iznos veći od tisuću kuna ili iznos koji vi sami postavite onda se konzultirajte jedno s drugim kako bi oboje procijenili je li vam taj proizvod zaista potreban. Jedino tako možete kontrolirati jedno drugo, naravno ako to ne možete sami. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

2. Odredite ciljeve

Nakon što ste odredili svoj financijski status, vrijeme je da odredite dugoročne financijske ciljeve. Sve naravno ovisi o tome što želite u budućnosti i koji su vaši prioriteti. To mogu biti stvari poput štednje za buduće dijete, planiranje odlaska u mirovinu u određenim godinama, izlazak iz postojećeg duga i slično. Naravno, kada se govori o dugoročnim ciljevima, ne mislimo na one poput putovanja, skupe odjeće i ostalih luksuza već na one ciljeve koji će vam se dugoročno isplatiti.  3. Raspravite o bankovnim računima

Postoje prednosti i mane otvaranja zajedničkih računa ili zadržavanja već postojećih individualnih. Možete koristiti obje mogućnosti tako da si olakšate financije, ali i da stvorite povjerenje jedno u drugo. Zajednički račun može biti vrlo važan ako se jedno od partnera odluči za brigu o budućem djetetu pa nema redovita u primanja. U tom slučaju spomenuto povjerenje će biti od velike važnosti. Kvalitetnim razgovorom možete doći do zajedničkog rješenja. 

4. Budite iskreni

Valjda ste već kroz mnoge situacije u životu shvatili kako je iskrenost uvijek dobrodošla. Ako nešto zabrljate ili impulzivno kupite nešto skuplje onda svakako obavijestite budućeg supružnika i priznajte vlastite pogreške. Bolje priznati i razgovarati o neplaniranoj kupnji nego lagati jer laž može imati velike posljedice, pa čak i prekid ili razvod u slučaju braka. Tako da svakako vodite računa o tome da budete što iskreniji. 

5. Vjerujte vašem budućem partneru i učite jedno od drugoga

Vrlo je važno da vjerujete svome partneru kada je riječ o novcu, naravno sve dok ga ne uhvatite u laži. Da do toga ne dođe, potreban je razgovor i iskrenost, kao što smo već prije naveli. Također, nemojte misliti da možda vi baš sve znate nego pokušajte učiti i od svog budućeg životnog partnera. Možda netko od vas bolje upravlja novcem za kućanstvo, a onaj drugi zna novac uložiti u investiranje. Tako ćete se nadopunjavati što može dovesti do dobrog i uspješnog vođenja financija.  

Za komentar smo pitali i mladi par Moranu i Petra, koji su započeli zajednički život te će se ubrzo vjenčati. Morana nam je rekla kakav je njihov odnos prema novcu. "Mogu reći da dosta pazimo na novac i želimo znati gdje nam ide svaka kuna. Imamo zajednički budžet i zaista nemamo velikih izdataka. Moglo bi se reći da živimo vrlo skromno." 

Petar je komentirao - prate li potrošnju? 

"Mislim da bismo mogli puno bolje pratiti potrošnju novca. Dosad nismo toliko detaljno pratili iz jednostavnog razloga - jer nismo imali redovita primanja. Oboje smo mladi i ja sam još uvijek u fazi traženja stalnog posla. Također, trudimo se biti ekonomični, ne trošimo, primjerice na izlaske i izbjegavamo nekakav luksuz poput primjerice ZET-a jer otkad su digli cijene povoljnije nam se voziti automobilom i dijeliti."

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković