Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Savjeti za studente: gdje ostvariti popuste i uštedjeti

Savjeti za studente: gdje ostvariti popuste i uštedjeti
3

Kako studenti redovnim studijem ostvaruju mogućnost brojnih popusta, studentska udruga eSTUDENT izradila je Vodič za brucoše s informacijama o povlasticama

VIDEO

Početkom nove akademske godine, svakom većem gradu koji sadrži barem jedan fakultet, naglo naraste populacija dolaskom brojnih studenata. Iako su mnogi ''domaći'' studenti dobro upoznati s ponudom i besplatnim uslugama koje mogu ostvariti u pojedinim ustanovama, onima koji promjene mjesto stanovanja zbog redovnog studiranja ipak je nešto teže brzo se snaći u novoj okolini. 

Kako bi im se olakšala prilagodba i poželjela dobrodošlica u studentski svijet, nekoliko članova studentske udruge eSTUDENT izradila je Vodič za brucoše, odnosno knjižicu sa svim informacijama koje su potrebne jednom brucošu za uspješan početak studiranja u Zagrebu.

"Knjižica od 40-ak stranica sadrži informacije o studentskom smještaju, svim menzama u kojima studenti mogu jesti kao i o gradskom prijevozu. Cilj je bio obuhvatiti što više zanimljivih i potrebnih informacija, ne samo brucošima, već svim zagrebačkim studentima", rekli su iz udruge te dodali kako na taj način studenti mogu brzo i jednostavno saznati kakve povlastice imaju za željeznički i autobusni prijevoz, za koje stipendije se mogu prijaviti te na kojem principu funkcioniraju knjižnice grada Zagreba. U nastavku donosimo neke od osnova uštede svakog studentskog života.

Smještaj u studentskom domu

Odabir studentskog doma jedna je od nekoliko mogućnosti smještaja koja se pruža studentima koji nemaju mjesto prebivališta u Zagrebu. Zagreb nudi četiri studentska doma i to Stjepan Radić ili takozvana Sava, Dr. Ante Starčević odnosno Šara, Cvjetno naselje te Lašćina. Domovi su uglavnom jeftinija opcija od privatnog stana te koštaju od 200 kuna, a cjenik soba u pojedinim domovima možete pogledati ovdje

Više o odabiru studentskog smještaja i domovima u Zagrebu, Osijeku, Rijeci, Zadru te Splitu možete pročitati ovdje.

Usluge gradskog prijevoza

Jedna od pogodnosti koje nudi zagrebački gradski prijevoz je prijevoz tramvajem koji olakšava kretanje te povezuje jedan kraj grada s drugim. Zagrebački električni tramvaj je jedan od prepoznatljivih simbola Grada Zagreba, budući da ni u jednom hrvatskom gradu ne postoji tako razgranata mreža dnevnih i noćnih tramvajskih linija. Cijena pojedinačne karte kreće se u rasponu od 10 do 15 kuna, ovisno o mjestu kupnje. Cijene dnevne i višednevne karte kreću se u rasponu od 40 do 400 kuna, a cijena studentske mjesečne pretplatne karte iznosi 120 kuna, a godišnje 1200 kuna.

Poslovi preko Student servisa

Student servis je dio Studentskog centra u Zagrebu koji posreduje pri zapošljavanju redovitih učenika i studenata. Nalazi se na drugom katu dvorišne zgrade Studentskog centra. Radno vrijeme je od ponedjeljka do petka u periodu od 7.30 do 15.30 sati. Za podizanje ugovora, potrebno je imati otvoren žiro račun kod banke s kojom je Studentski centar potpisao sporazum. 

Popusti na filmove u kinima

CineStar Zagreb, koji se u Zagrebu nalazi na tri lokacije, nudi bogatu ponudu najnovijih filmskih uspješnica. Pomoću studentske kartice, studenti imaju pravo na povoljniju cijenu za dvije kino ulaznice dnevno, na Indeks bonus program odnosno skupljanje bodova na temelju kupljenih kino ulaznica ili hrane te zamjena tih bodova za CineStar Indeks poklone te pravo na studentski meni. Uz studentsku karticu, ostvaruje se pogodnost CineStar srijede kada je cijena ulaznice 19 kuna. Ukoliko film traje duže od 120 minuta, naplaćuje se dodatak od 2 kune, dodatak za real D 3D filmove je 10 kuna, a EXTREME dodatak iznosi 3 kune.

Povoljan i brz pristup internetu

Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet već nekoliko godina izlazi u susret studentima Sveučilišta u Zagrebu te im nudi brojne pogodnosti. Nakon upisa, student ostvaruje pravo na povoljan i brz pristup internetu preko CARNet mreže. Osim povoljnog interneta, CARNet također nudi i usavršavanje znanja i vještina preko raznih internetskih tečajeva na području informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Više o CARNet-ovim uslugama studentima možete pročitati ovdje.

Popusti u školama stranih jezika

Ako imate višak slobodnog vremena i želite ga ispuniti na najbolji mogući način, želite nešto i naučiti te upoznati zanimljive ljude, mogli biste razmisliti o upisu u neku od škola stranih jezika. U Zagrebu se pruža niz mogućnosti za učenje stranih jezika i studenti vrlo često ostvaruju brojne pogodnosti poput popusta. Upisi u škole su u rujnu za jesenski semestar te u veljači za ljetni. Brojne škole nude i intenzivne ljetne tečajeve. Škola stranih jezika SC-a najjeftinija je za studente, a cijena po semestru iznosi 1050 kuna.

Na Facebook stranici Vodiča za brucoše možete saznati gdje i kada možete preuzeti svoj besplatni primjerak. Te saznati više informacija o tome kako prebaciti liječnički karton i odabrati studentskog liječnika, kakva je ponuda knjižnica, kazališta,  muzeja i sportskih objekata. Više informacija o studentskim poslovima, stipendijama, putovanjima i popustima možete pročitati i na studentskom portalu MojFaks.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu