Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Želite zaraditi? Postanite sam svoj šef!

Želite zaraditi? Postanite sam svoj šef!
1

Kada želite pokrenuti vlastiti posao prva stvar koju trebate odabrati jest način na koji ćete legalizirati svoje poslovanje. Jednako važna odluka odnosi se na odabir posla

VIDEO

Hrvatska se u brojnim istraživanjima često svrstava u donju polovicu tablice zemalja prema poduzetničkoj aktivnosti. Smatra se da hrvatski građani u poduzetništvo najčešće ulaze iz nužnosti, a ne zbog osobnog izbora. O poduzetničkim ambicijama hrvatskih građana te poticajnim faktorima, portal MojPosao i Veleučilište VERN nedavno su proveli istraživanje na 400 ispitanika. Među ispitanim građanima, čak 82 posto njih razmišlja o otvaranju svog obrta ili tvrtke, dok je 10 posto sudionika ankete već pokrenulo svoje poslovne projekte. Zanimljiv je podatak da se samo 8 posto ispitanika nije nikada planiralo baviti poduzetništvom.

Rad za sebe i veća zarada

O poduzetništvu razmišlja gotovo identičan broj i žena i muškaraca, dok je među onima koji su već otvorili svoje tvrtke ili obrte ipak više muškaraca (12 posto) nego žena (7 posto). Iako i muškarci i žene kao glavni razlog za bavljenje poduzetništvom navode rad za sebe (74 posto muškaraca i 71 posto žena), muškarci se vode željom za većom zaradom (54 posto), a žene željom za fleksibilnijim radnim vremenom (54 posto).

Također, postoji i veliki broj onih koji odluče pokrenuti vlastiti posao, ali jednostavno ne znaju kako. Ako već donesete odluku o pokretanju svog vlastitog posla, prva stvar koju trebate odabrati jest način na koji ćete legalizirati svoje poslovanje

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje tvrtke za 10 kuna

Takav izbor se najčešće svodi na osnivanje tvrtke (d.o.o.) ili obrta. Prema novim izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima, od 18. listopada 2012. godine moguće je osnovati tvrtku s temeljnim kapitalom od 10 kuna, uz znatno manje troškove nego što je to bio slučaj s običnim društvom s ograničenom odgovornošću (d.o.o), što je svakako olakotna okolnost za sve koji odluče pokrenuti svoj posao. 

Naime, do tada su se troškovi osnivanja tvrtke kretali od 4 300 do 7 500 kuna, a uz uplatu minimalnog temeljnog kapitala od 20 tisuća kuna ukupna svota potrebna za osnivanje nove tvrtke penjala se preko tri tisuće eura. Sada se jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću može osnovati za svega 807.50 kuna troška, uz uplatu minimalnog kapitala od 10 kuna. Više o samoj proceduri i dokumentaciji potrebnoj za osnivanje tvrtke za deset kuna možete saznati ovdje.

Hobi kao stalni izvor zarade

Zakonu o obrtu omogućava da svoj vlastiti hobi pretvorite u izvor zarade i to postupkom pokretanja domaće radinosti, odnosno izradom pojedinih proizvoda koje obavljate kod kuće osobnim radom. Pokretanje je vrlo jednostavno. Potrebno je ispuniti prijavu za upis u evidenciju i izdavanje odobrenja za obavljanje domaće radinosti i predati je nadležnom uredu državne uprave u županiji na čijem području će se obavljati djelatnost. Za to je potrebno uložiti svega 100 kuna za odobrenje te 70 kuna za biljege

Osim toga, priložiti treba i vlasnički list kuće ili stana koji posjedujete ili vlasnički list uz ovjerenje javnog bilježnika kojim roditelji ili stanodavac odobravaju da u njihovu domu obavljate djelatnost domaće radinosti. Odlična vijest jest da se za otvaranje radinosti ne postavljaju uvjeti stručne spreme. Više o daljnjem postupku, ali i svemu što se može proizvoditi u domaćinstvu, pročitajte ovdje.

Obrt ili tvrtka?

Razlika između pokretanja obrta i tvrtke jest što u slučaju obrta možete slobodno uzimati novac sa žiro računa i trošiti za svoje privatne potrebe, budući da je to ionako vaš novac. Iz tvrtke ne možete uzeti niti jednu kunu bez papirnatog pokrića (račun, odluka o isplati dobiti ili predujma dobiti i slično).

Prednost pokretanja tvrtke jest što, osim razlike u odgovornosti, njih možete registrirati za neograničen broj djelatnosti kojima se želite baviti. Primjerice, sa završenom općom gimnazijom ne biste mogli otvoriti svoj računovodstveni servis kao obrt, ali možete otvoriti tvrtku i baviti se računovodstvom.

Potpore za samozapošljavanje

Mjerama u nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ-a) također postoji mogućnost dobivanja potpora za samozapošljavanje. Naime, Nacionalnim planom za poticanje zapošljavanja za 2011. i 2012. godinu bilo je predviđeno kako do toga novca mogu doći oni koji su već dulje vrijeme (najmanje 6 mjeseci) u evidenciji burze, bez obzira na radni staž i stupanj obrazovanja, a spremni su se otisnuti u poduzetničke vode i okušati u samostalnom biznisu. 

Mogu otvoriti trgovačko društvo, obrt ili registrirati slobodnu profesiju (primjerice, odvjetnički ured, javnobilježnički ured, turistički vodič, slobodni umjetnik i drugo). Sredstva koja se dobiju od Zavoda u principu pokrivaju troškove registracije ili obveznih doprinosa, jer su određeni na razini od oko 50 posto bruto plaće pojedine stručne spreme na godišnjoj razini.

Glavni motivator jest rad za sebe

Najveći udio ispitanika koji je već otvorio vlastiti obrt ili tvrtku nalazi se u dobnoj skupini ispitanika starijih od 45 godina (33 posto). Istraživanje je također pokazalo da stručna sprema ne utječe u značajnijoj mjeri na razmišljanje o poduzetništvu, budući da se afirmativno izjasnio podjednaki dio ispitanika svih obrazovnih skupina.

Glavni razlog za pokretanje vlastitog posla najčešće je rad za sebe, što se pokazalo i ovim istraživanjem. Naime, 71 posto ispitanika to je navelo kao glavni razlog pokretanja posla, dok se na drugom mjestu navodi želja za većom zaradom (51 posto) te financijskom neovisnošću (49 posto). Samo je 15 posto ispitanika navelo da bi se poduzetništvom počeli baviti zbog nemogućnosti pronalaska drugog, odnosno boljeg posla

Ako odlučite pokrenuti vlastiti posao, dobro se raspitajte o tome koja zanimanja su tražena te može li vaš odabir zadovoljiti potrebe tržišta. Važno je pritom misliti i na konkurenciju, ali i na trud i izvore financiranja o kojima će u početku sve ovisiti. Mnoge ljude samo poznanstvo s nekim poduzetnikom često potakne da i sami počnu razmišljati o poduzetništvu. Ako poznajete nekog poduzetnika, zatražite savjet od njega o važnosti pripreme i uspješnog poslovanja. Uspješne poslovne priče  koje bi vas mogle inspirirati te u značajnijoj mjeri pozitivno utjecati na vašu percepciju o pokretanju vlastitog posla možete pročitati ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje