Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Snaga boja: Obuci plavo za dojam vrijedan milijun dolara

Snaga boja: Obuci plavo za dojam vrijedan milijun dolara
4

Utjecaj boja na okolinu: Crna može biti dvosjekli mač, narančasta se nosi samo u tragovima, zelena znači otmjenost, a jarko crvena je suviše neozbiljna za posao

VIDEO

Bilo podsvjesno ili ne, boje koje nosimo u radnoj okolini šalju snažnu poruku. Na vaš poslovni imidž uvelike utječe pojavljujete li se u bež odijelu ili u mornarsko plavom. Zato je izuzetno važno koje boje birate prije važnog sastanka, upozorava Lynda Goldman, autorica knjige “Kako ostaviti prvi dojam vrijedan milijun dolara”. Boja koja jamči strelovit poslovni uspjeh je plava, tvrdi L. Goldman. Koliko je moćna igra bojama, pokazuje i američko istraživanje prema kojem je tijekom razgovora za posao najbolje nositi mornarsko plavo odijelo. Budući da podvjesno poručuje snažno samopouzdanje, vjerojatnije je da ćete dobiti posao ako se pojavite u toj boji nego u bilo kojoj drugoj, pokazalo je isto istraživanje. Čak i ako se ne prijavljujete na natječaj za posao koji zahtijeva uštogljene kostime, odijela i kravate, “dobitna kombinacija” opet je plava - ali ona boje neba, savjetuje Lynda Goldman. 

Nebesko plava odaje dojam moći, ali šalje i prijateljsku poruku. Simbol je i odanosti, a mnoge tvrtke odlučuju se upravo za tu boju da ih predstavlja na njihovim logotipovima. S crvenom treba biti oprezan jer iako se žena u crvenom kostimu percipira kao moćna, odvažna i spremna na pozornost, dvosjekli mač je što ta boja nepogrešivo poziva na flertovanje, objašnjavaju psiholozi. Da vas ne bi optužili kako ste “predatorica” koja zasluge na poslu dobiva jer nosite crvenu minicu, odaberite tamnoljubičastu. Ona odaje autoritet, eleganciju i otmjenost. 

Boje utječu na okolinu

Boje koje ljudi odabiru za poslovni styling mnogo su više od pomodnosti, upozoravaju stručnjaci za komunikacije. One su podsvjesne poruke te utječu na raspoloženje suradnika.

Detalji u drugoj boji

Sve nijanse plave su dobrodošle. Tome u prilog ide i prijateljska boja Facebooka ili IBM-a, objašnjavaju stručnjaci. Dodajte plavoj neki detalj kako ne biste izgledali kao zaposlenik ZET-a.

Zabrana za jarko crvenu

Jarko crvena košulja u kombinaciji s tamnim odijelom i kravatom je look koji previše podsjeća na Las Vegas, pa ga izbjegnite u poslovnom okruženju. Crvenu ostavite za privatne zabave. 

Bež boja nije za direktore

Direktore koji nose bež ne doživljava se ozbiljno, pokazalo je američko istraživanje. Čak i ljeti vrijedi pravilo “što je tamnija boja, to je dojam koji ostavljate moćniji”, savjetuje Lynda Goldman.

Zelena znači otmjenost

Tamnije nijanse zelene povezuju se s moći, otmjenošću, snagom i konzervativizmom, objašnjava L. Goldman. Svjetlije nijanse zelene pokazuju da ste opušteni i često veseli.

Crna može biti dvosjekli mač

Razmislite dvaput prije nego što crna postane vaš znak za poslovnu eleganciju, upozorava Lynda Goldman. Iako ta neboja označava sofisticirani stil, poruka može biti dvojaka, a to je dojam da ste depresivni, nemaštoviti, mračni ili jednostavno lijeni. 

Bijelu nose liječnici, a žuta donosi radost

Bijela od glave do pete prikladna je za liječnike i slastičare, ali ne i za uredske zaposlenike, savjetuje Lynda Goldman. Žuta pokazuje da ste opušteni, veseli i zaigrani te da se ne bojite riskirati. Nošenjem žute poručujete da ste veseli i komunikativni, napominje Lynda Goldman. 

L. Goldman: Narančasta se nosi samo u tragovima

Ako ne želite da vas zamijene za blještav znak na cesti koji upozorava na radove, izbjegavajte narančastu. Također, ako odjeća u toj boji nije izuzetno kvalitetno napravljena, izgledat će jeftino. Boja breskve može proći, a jarko narančastu nosite u tragovima, savjetuje L. Goldman. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith