Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Svaka profesija ima tajne i posebne trikove za uspjeh

None Foto: Fotolia 3

U mesnici se priča ‘naopaki jezik’, u restoranu se njeguju glumačke vještine, a neki informatičari razvijaju posebne taktike komuniciranja s ljudima

Najprofesionalnija tajnica jako dobro zna kad je šef “pod ogromnim pritiskom” te mu je, bez prethodnoga pitanja, neophodno potrebna šalica toploga čaja (po mogućnosti biljnog). Dostavi li čaj bez riječi, a “u paketu” s blagim osmijehom, nadređeni će vrlo vjerojatno pomisliti: “Je li ona stvarna?”. Koliko god bile trivijalne, male se stvari računaju i uvijek pale. Baš kao što profesionalci uredskoga posla točno znaju kako najbolje napredovati, tako i svaka druga profesija ima tajne i trikove koji vode uspjehu, ističu stručnjaci. Tako će, objašnjavaju, glumci uvjerljivije odglumiti ulogu pijanca, ponašaju li se nadprosječno trijezno. Umjesto da posrću, nerazgovijetno pričaju i sline, trebali bi hodati vrlo oprezno, nastojeći da nitko ne zamjeti njihovu “opijenost”. Taj je način, objašnjavaju znalci struke, mnogo suptilniji i uvjerljiviji. Kad je riječ o profesijama koje uključuju bavljenje papirologijom poput, primjerice, odvjetništva, profesionalci uvijek nastoje maksimalno pojednostaviti stvari. Njihova je tajna, po mogućnosti, smještanje ugovora na samo jednu stranicu papira. Većina ljudi, drže oni, pretpostavlja da je ugovor koji ima samo jednu stranicu jednostavan, iskren i jasan. A odsustvo brojnih spajalica oduševit će i najuglađenije pregovarače.
>> Profesionalni klaunovi jako dobro znaju da moraju biti upoznati s novitetima. Odnosno, svake su godine “u trendu” dvije ili tri nove riječi koje kod djece izazivaju salve smijeha. Tako, čak i ako performans zakaže, klaun izvlači ovaj “adut iz rukava”.
>> Pri radu na terenu botaničari uvijek imaju selotejp. Njime će, ako treba, s površina brzo ukloniti nametnike: krpelje, mrave koji grizu itd. Botaničari profesionalci kažu da znaju dužinu svakog od svojih prstiju. Tako mogu izmijeriti listove biljaka bez ravnala.
>> Većina ’izmodeliranih’ balona obično izgleda kao pas, žirafa, miš ili cvijet. Zato, pušete li balone za djecu, nemojte im reći koji lik oblikujete. Radije ih pitajte na što im lik sliči. Dobit ćete najmaštovitije odgovore i osigurati si “cool” ugled.
>> Ako zbog gužve zaboravi prenijeti narudžbu nekog stola u kuhinju, goste koje je zaboravila iskusna će konobarica upitati: “Jeste li upravo čuli ovaj krš i lom?”. U devet od deset slučajeva gosti ne samo da će odgovoriti potvrdno, već će doista biti uvjereni da su upravo čuli nekakvu buku, pokazalo se. Lukava će konobarica nakon toga reći: “To je, na žalost, bio kuhar koji je u strci ispustio tanjure s vašom hranom”. Zatim će, ispričavši se, iz petnih žila, pojuriti u kuhinju i naručiti hranu na koju je nehotice zaboravila. Na taj će način i goste i sebe poštedjeti neugodnosti.
>> Košnice osa često se nalaze na tlu pod zemljom. Prva osoba koja hodajući pređe preko košnice uznemirit će ose. No ose će napasti ona koja u redu ide druga. Stoga u šumi nije preporučljivo hodati u koloni, savjetuju iskusni šumari.
>> Australski mesari, iz obzira prema kupcima, osmislili su vlastiti “naopaki” jezik. “Rechtub klat” ili, čitano s desna na lijevo, “butchers talk” (“jezik mesara”) tajni je jezik koji mesarima omogućava da ogovaraju mušterije bez da im se zamjere ili se dovedu u probleme. Jezik se sastoji od riječi izgovaranih ‘unatraške’. Iako se na tajnome jeziku nekad moglo i razgovarati, danas postoji svega 20 do 30 osnovnih riječi.
>> Ako, kao tehnička potpora, telefonski upućujete nekoga kako da popravi kompjuter, nikad mu nemojte reći: “Jeste li provjerili jesu li svi kablovi dobro spojeni?”. Kažete li to, osoba će vjerojatno reagirati: “Naravno da jesam”, misleći: “pa nisam blesav!”. Umjesto toga, radije recite: “Najprije isključite kabl, otpušite prašinu s konektora te ga ponovno uključite”, savjetuju informatičari. Mnogo puta odgovor glasi: “Nevjerojatno, evo radi. Ta je prašina doista nemoguća”.

Komentiraj, znaš da želiš!