Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Tko se ne želi mijenjati niti to čini, nije profesionalac

None Foto: Shutterstock

Kod promjene karijere godine nisu najbitnije, važnI su volja i snalažljivost, a sam proces je lakši ako se stečene vještine prilagode novom poslu

Godine imaju važnu ulogu samo u industriji koja se temelji na mladoj radnoj snazi. Danas temeljno pitanje kod zapošljavanja nije koliko imate godina nego imate li naobrazbu koju poslodavac traži te jeste li za svog radnog vijeka stekli potrebno znanje i iskustvo koji su velika prednost. Važno je i da znate igrati kao timski igrač. Onaj tko misli da zbog svojih godina zna sve odgovore i nije se spreman mijenjati i prilagođavati, nije pravi profesionalac u poslu kojim se bavi. Oni koji se žele mijenjati, bez obzira na godine, mogu bilo kada promijeniti karijeru. Kako se tvrtka kontinuirano mijenja i širi poslovanje, tako i sve više zaposlenika mora mijenjati svoje karijere. Neki čak i više puta u svom radnom vijeku. Imate li plan, dobro ga se držite, ali budite spremni i sposobni napravite prekretnicu te promijeniti pravac karijere u dobrom trenutku. Te prekretnice nisu jednostavne. Promjena profesije zahtjeva mnogo truda i dodatno obrazovanje ili obuku u praksi kako biste stekli potrebne reference za novo radno mjesto. Kako bi ta promjena bila što lakša, usredotočavajte se na vještine i umjeća koja već posjedujete i potrudite se da ih prilagodite novoj profesiji.

"U ŽIVOTOPISU SVE REDOM": Životopis ne mora pokazivati logičan slijed napredovanja u poslu jer većina poslodavaca na njega potroši manje od 20 sekundi. Stoga se fokusirajte na ključne komponente vaše karijere.

"SKAKAČI NEMAJU ŠANSE": One koji često mijenjaju posao poslodavci neće poprijeko gledati. Tzv. “skakači” imaju šaroliko iskustvo i u životopisu moraju dati prednost funkcionalnosti i stečenim vještinama.

"ZAMOLBA NIJE BITNA": Zamolba uz životopis je bitan dio strategije traženja posla. Ona otkriva kakvo radno mjesto želite i zašto ste vi najbolje kvalificirani za taj posao. Životopis je gotovo bezvrijedan bez zamolbe.

"NEZAPOSLENI NISU ROBA NA TRŽIŠTU": U lovu na posao najuspješniji su oni koji razumiju važnost dobrog marketinga. Vi ste “proizvod” i morate znati plasirati sebe na tržište rada. Predstaviti svoje kvalitete poslodavcu i dokazati mu da ste upravo vi nabolji kandidat.

"LOŠ SAM NE ZOVU LI OD 9-17": Iako se većina razgovora za posao odvija u okviru radnog vremena, poslodavac će ponekad zakazati razgovor i izvan tog vremena. To je i bolje jer će vas poslodavac moći saslušati bez ometanja.

"MALA PLAĆA JAMČI POSAO": Nikada nemojte sami sebi spuštati plaću jer će poslodavac misliti da bi prihvatili posao pod bilo kojim uvjetima. Tražite primanja u okviru razumnih granica i nemojte prvi pitati za plaću.

Komentiraj, znaš da želiš!