Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 1

Trebamo li početi ozbiljnije koristiti sunčevu energiju?

Trebamo li početi ozbiljnije koristiti sunčevu energiju?
2

Solarna energija uglavnom se primjenjuje za grijanje prostora i vode. Saznajte što stručnjaci misle o Hrvatskoj strategiji za korištenje obnovljivih izvora energije

VIDEO

Sunce je gotovo neiscrpan izvor obnovljive energije te se većina tehnologije obnovljivih izvora energije na direktan ili indirektan način napaja iz Sunca. Solarna energija je, osim što ne zagađuje okoliš, sasvim besplatna te omogućuje zagrijavanje prostora, vode te proizvodnju električne energije za rasvjetu

Međutim, proizvodnja energije iz sunčeve energije je u Hrvatskoj vrlo malo zastupljena te se uglavnom radi o ugradnji fotonaponskih ćelija na privatne kuće. Budući da se radi o izvoru energije koji je svima dostupan, postavlja se logično pitanje zašto se ne ulaže u solarizaciju, posebice Dalmacije i otoka koji su većim dijelom godine pokriveni suncem. 

Iskoristivost solarne energije

Profesor dr. Ivan Zulim, nositelj kolegija "Sunčane ćelije" na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu studentima nastoji prenijeti temeljna znanja o primjeni sunčeve energije te ukazati na sve nedostatke i prednosti u nadi da će to kasnije kao stručnjaci širiti. Smatra kako Hrvatska posjeduje sve pogodne uvjete za iskoristivosti solarne energije, ali da su oni slabi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 "To se posebno odnosi na ljetno razdoblje, kada je izrazit porast potrošnje električne energije zbog povećane potrošnje tople vode i uključenog velikog broja klimatizacijskih uređaja." Navodi kako je ljeti razina vode u akumulacijskim jezerima smanjena pa hidroelektrane ne rade punim kapacitetom, što, tvrdi, znači da ne mogu osigurati dostatnu količinu električne energije s obzirom na potrošnju te se razlika u proizvodnji i potrošnji mora osigurati uvozom. "Zašto bismo uvozili kada se nedostatak ili manjak energije može ublažiti korištenjem energije iz obnovljivih izvora?!", pita se.

Moramo posegnuti za sunčevom energijom

Josip Parić, inovator i stručnjak za korištenje energije iz sunca, vjetra i vode logično se pita zašto barem vodu ne grijemo suncem te kaže : "ako mogu Švicarci, Nijemci, Austrijanci, Francuzi u Alpama, zašto ne bismo napravili isto primjerice u Dalmaciji? Zbog vlastite budućnosti naprosto moramo posegnuti za sunčevom energijom jer je došao krajnji čas da se dar sunca počne ozbiljno koristiti".

Po zakonima Europske unije, sve zemlje članice moraju do 2020. godine osigurati 20 posto proizvodnje energije iz obnovljivih izvora te reducirati emisiju CO2 za 20 posto u odnosu na 1991. godinu. Međutim, predsjednik udruge Eko Kvarner Vjeran Piršić smatra kako se Hrvatska takvom europskom planu neće približiti te da ćemo plaćati penale Europskoj uniji. Navodi Švedsku kao primjer uspješne tranzicije iz fosilnog u postfosilno društvo, unatoč tome što ima manje sunca nego Hrvatska.

Informirati građane o korištenju energije iz obnovljivih izvora

Zulim smatra kako bi u skladu europskog projekta, Hrvatska trebala imati i svoj projekt s hrvatskim znanjem i proizvodnjom u području obnovljivih izvora energije čime bi se, tvrdi, pružila prilika domaćem gospodarstvu. "Stanovništvo Hrvatske nije dovoljno upoznato po pitanju prihvaćanja i korištenja energije iz obnovljivih izvora", dodao je. Piršić ipak misli da su Hrvati dovoljno osviješteni, ali su problem prejaki interesni lobiji koji ne dopuštaju da solarna energija zaživi.

Profesor Zulim smatra kako bi bilo dobro da energiju proizvodi svaka kuća i javni objekt te je troši za vlastite potrebe ili je nudi na tržištu električne energije. "U tom slučaju bi se uštedjelo više energije i ne bi se iracionalno trošilo uz osjećaj da je to došlo iz neiscrpnog izvora poput struje iz "zidne utičnice", pošto je u ljudskoj naravi paziti na ono što proizvede svojim rukama i radom." Smatra kako bi trebalo organizirati što više javnih tribina na tu temu te bolje informirati građane o tome koje su mogućnosti korištenja energije iz obnovljivih izvora.

Najisplativiji način iskorištavanja solarne energije

Dakle, cilj bi trebao bi biti iskoristiti solarnu energiju u najvećoj mjeri. Solarni toplinski sustavi se najviše koriste za pripremu potrošne tople vode, a zahvaljujući sve boljim toplinskih karakteristikama građevina sve češće se koristi za grijanje. Osim tih znanih primjera iskorištavanja sunčeve energije, solarna energija se može primijeniti na mnogo načina, poput:

  • proizvodnje električne energije uporabom koncentrirane solarne energije
  • zagrijavanja prehrambenih proizvoda pomoću solarnih pećnica
  • zagrijavanja vode ili zraka za kućanstva zbog tople vode i topline prostora pomoću solarno-toplinskih panela.

Pretvaranje solarne energije u toplinsku putem kolektora za zagrijavanje vode i korištenje iste za zagrijavanje potrošne sanitarne vode predstavlja najisplativiji način iskorištavanja solarne energije. O ovakvom obliku grijanja sanitarne vode svakako vrijedi razmisliti jer je energija sunca ekološki čista i stalna, odnosno može se koristiti tijekom cijele godine. Također, osim što je besplatna, troškovi ugradnje sistema su mali u odnosu na vijek eksploatacije i plaćaju se samo  jedanput prilikom ugradnje sistema.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang