Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 13

Usporite, ispraznite prtljažnik, rjeđe kočite, a klimu ne palite

Usporite, ispraznite prtljažnik, rjeđe kočite, a klimu ne palite
1

Klimu uključite samo kad je to nužno te je isključite deset minuta prije no što stignete na odredište, a auto manje troši u većoj brzini, uz što manji broj okretaja

VIDEO

Vozite sporije, skinite nosače i ispraznite prtljažnik te štedite naftu, benzin i plin, savjetuju stručnjaci. 

Automobil troši najviše goriva kad ubrzava, stoga se u prometnoj gužvi spali mnogo goriva. Ako se krećete u koloni, umjesto da stalno ubrzavate te kočite, nastojte održati ujednačenu brzinu te samo lagano usporavati u ritmu vozila koje u koloni vozi ispred vas. Na taj ćete način značajno smanjiti gubitke goriva do kojih dolazi pri čestom kočenju te ćete sa spremnikom moći prevaliti za 10-20 posto veću kilometražu. 

Auto manje troši  u većoj brzini, uz što manji broj okretaja. Dakle, manje ubrzavajte 

Ako je vaš automobil opremljen tempomatom, svakako ga uključite kad promet na cesti nije jako gust i uštedjet ćete gorivo. Tempomat održava brzinu konstantnom, što znači da nećete morati često ubrzavati, pri čemu se također povećava potrošnja goriva. Da biste dodatno uštedjeli, dok je, primjerice, na semaforu upaljeno crveno svjetlo, kad je motor automobila u praznom hodu, prebacite mjenjač u ler, odnosno neutralan položaj. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Radi smanjenja troškova za gorivo nemali broj vozača skupi je benzin zamijenio plinom. No cijena je u zadnjih nekoliko godina u porastu, pa će se taj negativan trend nastaviti - stoga je vrijeme da uvedete učinkovite mjere štednje i spasite budžet od prevelikih troškova za gorivo. 

Skinite nosače i provjerite filtar zrak

Krovni nosači za prtljagu, bicikle ili skije povećavaju otpor zraka, čime se povećava i potrošnja plina. Stoga ih skinite kada vam nisu potrebni. I promjenom filtra zraka možete znatno uštedjeti jer se istom količinom goriva može prijeći čak deset posto veća kilometraža.  

Previše prtljage, ali i pun spremnik troše još više 

Što je automobil teži, to mu je potrebno više goriva da bi se pokrenuo. Stoga iz prtljažnika izvadite teške predmete koje bespotrebno vozite. Spremnik goriva punite tek kad je gotovo prazan jer i on automobil čini težim. Uz ovaj trik automobil će biti lakši, a novčanik puniji.   

Odaberite najštedljiviju rutu i putujte u društvu

Ako je vaša uobičajena ruta isprekidana nizom semafora, zbog čestog zaustavljanja nužno trošite mnogo goriva. Potražite manje prometne ceste i izradite štedljivi plan puta. Zajednička putovanja dodatno smanjuju troškove. Putujete li do posla s kolegom, potrošnja goriva po osobi je prepolovljena.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje