Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 3

Žensko poduzetništvo je u "zamahu" - iskoristite to!

Žensko poduzetništvo je u "zamahu" - iskoristite to!
1

Donosimo vam zanimljiv razgovor s Anom Gruden, urednicom časopisa "Zaposlena" i članicom žirija na projektu "Od nezaposlene do zaposlene"

VIDEO

U sklopu projekta "Od nezaposlene do zaposlene" razgovarali smo s Anom Gruden, urednicom časopisa "Zaposlena" i članicom žirija projekta "Od nezaposlene do zaposlene". Zašto sudjeluje u projektu i što bi poručila nezaposlenim ženama? Saznajte u nastavku.

Možete li nam predstaviti projekt/natječaj "Od nezaposlene do zaposlene"? Kome je namijenjen i zašto je pokrenut?

Projekt je osmišljen kako bi se promoviralo i potaknulo žensko poduzetništvo s obzirom na to da žene čine izrazitu manjinu poduzetnika u Hrvatskoj, a druge strane većinu nezaposlenih, prema evidenciji HZZ-a. Dakle, namijenjen je ženama koje su nezaposlene i nalaze se na "Burzi", a koje žele postati poduzetnice. Naš cilj je da među kandidatkinjama koje su se prijavile, odaberemo tri koje nam se čine najperspektivnije te im pružimo edukaciju u trajanju od šest tjedana koja će im omogućiti da se bolje i lakše snađu u svijetu poduzetništva. Naš je cilj i da ih kroz pomno osmišljene radionice dodatno motiviramo i pokažemo kroz uspješne primjere iz prakse da je moguće biti poduzetnica u ovoj teškoj gospodarskoj situaciji u kojoj im je samozapošljavanje možda jedina šansa da ostvare svoje poslovne ambicije. S obzirom na to da sam i sama poduzetnica, mišljenja sam i iskustva da je samozapošljavanje često i najbolji način za ostvarivanje svojih profesionalnih ambicija, a ne samo jedini. 

Možete li nam se predstaviti? Koja je tvoja uloga u natječaju?

Već 12 godina uređujem časopis Zaposlena koji je na tržištu već 18 godina, a koji se prvenstveno bavi promoviranjem žena u njihovoj profesiji, ali i promoviranjem ravnopravnosti spolova. Moja uloga u ovom projektu je bila osmišljavanje radionica odnosno edukacije za žene koje žele postati poduzetnice. S obzirom na to da sam kroz uređivanje Zaposlene tijekom ovih 12 godina susrela mnoge uspješne žene kojima se divim, pokušala sam odabrati za ovaj projekt predavačice (većinom) koje su stručnjakinje u svom poslu, a ujedno su i veoma inspirativne. Želim istaknuti da su predavačice na ovom projektu, uključujući i jednog predavača, osobe koje danas čine ono najkvalitetnije, svatko naravno u svom segmentu, što našim kandidatkinjama možemo ponuditi kada se radi o edukaciji budućih poduzetnica. Što da vam kažem nego da bih bila presretna da sam ja imala priliku učiti od tih predavača kada sam započinjala svoj poduzetnički put.

Možete li nam predstaviti časopis "Zaposlena"?

Časopis Zaposlena kao što sam već napomenula promovira žene koje su uspješne u svom poslu ali i one koje to nastoje biti. Na stranicama Zaposlene nastojimo ponuditi priče o ženama koje su drugačije od onoga kako su žene inače predstavljene u većini hrvatskih medija. Imamo i vezani projekt na koji sam vrlo ponosna. Radi se o izboru za Ženu godine koji se već zadnje tri godine održava pod pokroviteljstvom Ureda Vlade RH za ravnopravnost spolova. U sklopu tog projekta nastojimo izabrati ženu koja je u protekloj godini postigla značajniji profesionalni uspjeh, koja je spremna svoju profesiju promovirati kroz medije, te ženu koja nam može poslužiti kao uzor drugim ženama koje se tek probijaju na svom profesionalnom putu.  

Na što ćete kao članica žirija u projektu/natječaju posebno obraćati pažnju prilikom selekcije najboljih ideja?  

Važno nam je da žene koje odaberemo da sudjeluju u edukaciji budu zaista zainteresirane za poduzetništvo, da imaju kvalitetan projekt i održivu ideju te da ono čime se žele baviti ima perspektivu dodatnog zapošljavanja.  Kao što ćemo njih tri "maknuti" sa Zavoda za zapošljavanje, nadam se da će tako s vremenom one postati poželjni poslodavci drugim nezaposlenim ženama. Naravno, i muškarcima. 

Budući da se vaš matični medij bavi pitanjima žene i karijere - što možete poručiti odnosno savjetovati nezaposlenim ženama? 

Mišljenja sam da je žena, uostalom kao i muškarac, ali se to kod muškaraca ne dovodi u pitanje, životno u potpunosti realizirana jedino ako je realizirana i profesionalno. Nekada to možda nije bilo tako ali danas vjerujem da jest.  U ovoj općenito kriznoj gospodarskoj situaciji žene su pogođenija skupina jer ako ostanu bez posla, što se mnogima dogodilo, teško nalaze novi i vjerujem da ih takva situacija dugoročno dovodi do nezadovoljstva. A da ne govorim o tome da je danas malo ljudi u Hrvatskoj kojima plaća nije nužno potrebna za podmirivanje osnovnih životnih potreba. Iz tih razloga savjetovala bih ženama da se ne ‘prepuštaju sudbini’ nego da ‘uzmu stvari u svoje ruke’ i da pokušaju same sebi osmisliti posao. Znam da to nije lako i da nisu sve žene jednako poduzetne ali činjenica je da su žene poduzetnice daleko pažljivije i manje sklone riziku od muškaraca i zato prema statistikama manje propadaju u poduzetništvu nego njihovi muški kolege. Danas, za razliku od nekada, država nudi mnogo više pogodnosti za žene koje žele ući u program samozapošljavanja i treba tu podršku državnih institucija barem pokušati iskoristiti. Poticanje ženskog poduzetništva prioritet je svugdje u zapadnim zemljama tako da kad uđemo u EU, moći ćemo crpiti sredstva i iz njihovih fondova, kao što smo do sada mogli iz pretpristupnih. U svakom slučaju, žensko poduzetništvo svugdje, pa tako i kod nas tek uzima zamah, i treba taj trenutak ‘iskoristiti’ i pokazati da su poduzetnice skupina s kojom u budućnosti treba ozbiljno računati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode