Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 7

Znate li koju opremu morate imati na svome biciklu?

Znate li koju opremu morate imati na svome biciklu?
1

S približavanjem ljeta i toplijeg vremena mnogi od nas odlučiti će se na kupovinu bicikla. Saznajte koju dodatnu opremu morate imati kako bi bili čim sigurniji u vožnji

VIDEO

S približavanjem ljeta i toplijeg vremena mnogi od nas odlučiti će se na kupovinu bicikla. Odluka je opravdana iz više razloga: ukoliko vam je radno mjesto dovoljno blizu doma – možete biciklom ići na posao,a možete i obavljati svakodnevne stvari poput kupovine namirnica i raznih drugih zadataka baš uz pomoć ovog ekološkog prijevoznog sredstva. No, osim kupovine samog bicikla, mnogi zaboravljaju kako je potrebno kupiti i kvalitetnu dodatnu opremu koja je zbog sigurnosti i/ili praktičnosti neophodna. Što vam je sve potrebno i gdje to možete nabaviti - saznajte u nastavku.

1. Lokot

"Niti jedan način zaštite bicikla nije 100 % učinkovit. Otpornost različitih lokota na krađu se mjeri u vremenu koje će lopovu trebati da ih presiječe. Ipak, u Hrvatskoj lopovi još nisu toliko sofisticirani, tako da je zasad najbolje rješenje vezati bicikle na frekventnim lokacijama i zaključavati ih tzv. U-lockom (ili D-lockom) - lokotom napravljenim od punog metala - i to za okvir bicikla, a ne za gume. Sve ostalo se može prerezati kao putar, dok za ovo treba ozbiljniji alat. Investicija u takav lokot se svakako isplati, iako, ponavljamo ništa nije 100% sigurno“, na naš upit o sigurnosti lokota izjavio je Marko Gregović iz udruge Sindikat biciklista.

Kao što je rečeno, velik problem u Hrvatskoj (ali i u svijetu) predstavljaju krađe bicikala. Dovoljno je reći kako je broj krađa u porastu, a to potvrđuje i podatak kako je Policijska uprava zagrebačka nedavno najavila kako „zbog porasta cijena javnog prijevoza, ali i goriva očekuju porast broja krađa bicikala ovog proljeća“. Savjet koji najviše stručnjaka daje jest sljedeći: koristite kombinaciju zaštite! Od čega je najčešća kombinacija U-Locka i sajle za vezanje. Kombiniranjem smanjujete mogućnost krađe zbog činjenice da lopovu treba više vremena i dva različita tipa alata pri krađi. Također odmaknite sajlu od poda koliko je moguće i otežajte kradljivcu izvođenje poluge.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Više informacija o kvalitetnijim oblicima lokota i zaštite vašeg bicikla nađite ovdje. 

2. Svjetla

Ovo je dio biciklističke opreme koja se najčešće zanemaruje. No znate li kako je ovo pitanje regulirano i Zakonom? Zbog sigurnosti svih sudionika u prometu Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje kako svaki bicikl koji sudjeluje u prometu mora imati propisanu opremu i signalizaciju, a to su:  

• Bicikl mora imati ugrađeno prednje bijelo svjetlo, a mora biti upaljeno noću ili danju kod smanjenje vidljivosti

• Bicikl mora imati ugrađeno stražnje crveno svjetlo, a mora biti upaljeno noću ili danju kod smanjenje vidljivosti

Što odabrati? 

Na tržištu su najviše zastupljene halogene, HID i Led žarulje. Pojednostavljeno, halogene žarulje su dobar izbor prvenstveno zbog cijene – koštaju malo te daju veliku količinu bijele svjetlosti. Nedostatak je trajanje baterije odnosno potrošnja. HID žarulje su izbor za osobe koje trebaju velike količine jake svjetlosti. Nedostaci su cijena i osjetljivost na udarce i vibracije. Treća opcija su LED žarulje koje su dobra opcija zbog učinkovitosti tj. manje potrošnje energije. Osim toga otporne su na udarce te su i cjenovno prihvatljivije od HID lampi. 

Ukoliko se odlučite na kupovinu žarulje, obavezno provjerite odličnu ponudu biciklističke svjetlosne opreme u dućanu Keindl sport. 

3. Bisage i torbe

Ukoliko se odlučujete na češće korištenje bicikla za svakodnevne aktivnosti obavezno nabavite torbu, bisage ili bilo kakav oblik nosača tereta za bicikle. Opcija postoji mnogo, od manjih torbi(ca) koje služe za spremanje mobitela, dokumenata i sl. do bisaga većih zapremina koje su odlična opcija za sve koji moraju sa sobom nositi veću količinu stvari. Po pitanju materijala možete birati između mnogo opcija, no naša su preporuka vodootporni materijali koji će vam pomoći u bezbrižnoj vožnji usprkos eventualnim lošim vremenskim uvjetima. 

Naša preporuka je također Keindl sport, a njihov veliki izbor oblika, materijala i raznih proizvođača možete vidjeti na službenim stranicama. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija