Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Znate li koliko troši vaš stan, kuća, ured i drugi prostori?

Znate li koliko troši vaš stan, kuća, ured i drugi prostori?
1

Kad se upustite u kupovinu ili najam stana, kuće ili ureda, ne bi vam trebalo biti svejedno koliko energije troše. Pitajte vlasnike imaju li energetski certifikat.

VIDEO

Bila kriza ili ne, uvijek je mudro informirati se unaprijed o svim mogućim obavezama ili troškovima koji idu uz pojedinu nekretninu. Do sada to nije bilo moguće napraviti na objektivan način kad je potrošnja energije u pitanju.

Zato je uvedeno energetsko certificiranje zgrade. Certifikat ili potvrda te vrste nudi podatke o tome koliko zgrada, kuća, stan ili druga nekretnina troši energije unutar godinu dana. Zgodno je znati tako nešto prije no što potpišemo kupoprodajni ugovor ili ugovor o najmu, zar ne? Naročito ako ih možemo usporediti s drugim objektom koji nas zanima. 

Izgled i sadržaj energetskog certifikata zgrade propisan je Pravilnikom o energetskom certificiranju zgrada (NN 36/2010). Izdaje ga ovlaštena osoba, koja je uspješno dovršila obuku i od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva dobila odobrenje za provođenje energetskih pregleda i/ili izdavanje energetskog certifikata. 

Kako možete znati tko je ovlašten, a tko ne? Posjetite web-stranicu Ministarstva http://www.mzopu.hr/doc/Graditeljstvo/Registar_certifikatora.htm

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nema certifikata – nema zakupa

Energetski certifikat postao je obveza vlasnika za cijelu postojeću zgradu, za dijelove zgrade u zgradi s više zona, za zgrade mješovite namjene kod koje se dio zgrade koji je samostalna uporabna cjelina koristi za javnu namjenu ili za dio zgrade koji čini samostalnu uporabnu cjelinu zgrade (npr. stan ili ured) te obveza investitora za nove zgrade prije traženja uporabne dozvole. 

Krajnji rok za vlasnike postojećih nekretnina je dan stupanja Hrvatske u EU. Dužni su do tada investirati u energetsko certificiranje postojeće zgrade ili njene dijelove koji čine samostalnu uporabnu cjelinu. Bez toga ju neće moći ponuditi na prodaju, u najam ili zakup. 

Što sve uključuje energetsko certificiranje postojeće zgrade? Pregled, vrednovanje i/ili završno ocjenjivanje radnji energetskog pregleda zgrade i izdavanje certifikata.

Pregled je dokumentirani postupak utvrđivanja energetskih svojstava zgrade i stupnja ispunjenosti tih svojstava u odnosu na referentne vrijednosti. Sadrži prijedlog mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade koje su ekonomski opravdane.

 I zgrade imaju energetske razrede

Provodi ga, opet, ovlaštena osoba. Pregled je obavezan za postojeće zgrade i neophodan je zbog prikupljanja podataka potrebnih za izračun godišnje potrebne toplinske energije za grijanje, na osnovu čije vrijednosti ovlaštena osoba određuje energetski razred zgrade.

A što je to? Pokazatelj energetskih svojstava, koji se za stambene zgrade izražava preko godišnje potrebne toplinske energije za grijanje za referentne klimatske podatke svedene na jedinicu ploštine korisne površine zgrade. To je nešto vrlo slično energetskim razredima za proizvode bijele tehnike, poput hladnjaka ili perilica rublja.

Vrijednosti koje su istaknute na energetskom certifikatu odražavaju energetska svojstva zgrade i potrošnju energije izračunatu na temelju pretpostavljenog režima korištenja zgrade. Ne moraju nužno izražavati realnu potrošnju u zgradi ili njezinoj samostalnoj uporabnoj jedinici, zato što ona uključuje i - ponašanje korisnika

U energetskom certifikatu ćete, dakle, pronaći opće podatke o zgradi, njen energetski razred, podatke o osobi koja je izdala energetski certifikat, podatke o termotehničkim sustavima, klimatske podatke, podatke o potrebnoj energiji i referentne vrijednosti, objašnjenja tehničkih pojmova te popis primijenjenih propisa i normi.

Obvezne mjere poboljšanja

Za postojeće zgrade obvezno sadrži i prijedlog mjera za poboljšanje energetskih svojstava zgrade koje su ekonomski opravdane. Recimo, to mogu biti mjere niskih troškova i brzog povrata investicije (npr. izolacija postojećeg kosog krova ili stropa prema negrijanom tavanu slojem izolacije veće debljine) i mjere najvećeg učinka, no visokih troškova i dužeg povrat investicije (npr. sanacija i obnova dimnjaka). 

Za nove zgrade sadrži preporuke za korištenje zgrade vezano na ispunjenje bitnog zahtjeva uštede energije i toplinske zaštite i ispunjenje energetskih svojstava zgrade.

Zgrada ili njezina samostalna uporabna cjelina može imati samo jedan važeći energetski certifikat. Ovlaštena osoba koja je izdala energetski certifikat uručuje ga investitoru, odnosno vlasniku zgrade, u dva jednako važeća primjerka. 

Rok važenja energetskog certifikata je 10 godina. Vlasnik ili investitor dužan ga je čuvati, a isto se odnosi i na instituciju koja je izdala uporabnu dozvolu, odnosno akt na temelju kojega se može graditi najmanje u roku važenja tog energetskog certifikata.

Što se želi svime time postići? Cilj je povećati svijest o potrošnji energije u zgradama i s tim vezanih troškova te promovirati poboljšanja energetskih svojstava zgrada putem isplativih mjera uzimajući u obzir vanjske klimatske uvjete uz očuvanje zadovoljavajuće kvalitete unutarnjeg zraka.

Stoga, kad se upustite u kupovinu ili najam stana, kuće ili ureda, pitajte vlasnike imaju li energetski certifikat. Nije svejedno koliko energije troše. 

O autorici 

Ana Radovčić je arhitektica & magistar osmišljavanja strategija. Specijalizirala se za realizaciju web projekata i rekonstrukciju postojećih arhitektonskih cjelina. 

U posljednjih godinu dana intenzivno prati područje energetskog certificiranja zgrada, za što se već educirala i čime se namjerava u budućnosti baviti.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje