Obavijesti

Poslovni otvara vrata tvrtki studetnima s invaliditetom

Poslovni otvara vrata tvrtki studetnima s invaliditetom
1

Kao i lani, Poslovni dnevnik u suradnji s partnerima poslodavcima želi omogućiti svim studentima s invaliditetom lakše stjecanje potrebnog radnoga iskustva.


Projekt "Iskustvo zlata vrijedi" Poslovni dnevnik provodi treću godinu zaredom u suradnji s partnerima-poslodavcima.

Prve godine projekta cilj je bio omogućiti stjecanje radne prakse svim studentima u Hrvatskoj, a iduće godine projekt je proširen na društveno odgovornu akciju koja se usmjerila na studente s invaliditetom. Tako je cilj projekta postao proširiti svijest i problematizirati pitanje zapošljavanja osoba s invaliditetom, ukazati na prepreke i izazove s kojima se svakodnevno susreću, ali i potaknuti ravnopravno sudjelovanje te doprinos osoba s invaliditetom hrvatskome društvu. Središnji dio projekta ove godine kao i lani čini natječaj za odabir studenata s invaliditetom koji će dobiti mogućnost za radnu praksu kod jednog od partnera poslodavaca. Natječaj traje od 20. travnja do 15. lipnja, a svi zainteresirani redovni studenti s invaliditetom mogu se na natječaj prijaviti putem internetske stranice poslovni.hr.

Podrška projektu

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Projekti i ove godine podržavaju  Ministarstvo rada i mirovinskog sustava RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, dok su partneri projekta Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske - SOIH, a operativni partner udruga "Zamisli". Kao i lani poslovni dnevnik želi omogućiti svim studentima s invaliditetom lakše stjecanje radnoga iskustva i ravnopravan položaj u društvu, kao i jednake šanse za zapošljavanje neovisno o njihovoj invalidnosti. Naravno, ponosni smo i na naše poslodavce-partnere koji su im spremno pružili ovu priliku i dali izvrstan primjer kolegama koji se još nisu uključili u inicijativu.

Važnost ovog projekta treba promatrati i u u kontekstu poticanja poduzetnika da zapošljavaju osobe s invaliditetom. Mladi danas općenito nisu u povoljnom položaju na tržištu rada, a kada se pri tome još radi o osobama s invaliditetom i bez radnog iskustva onda je njihov položaj znatno nepovoljniji.  Projekti poput Iskustvo zlata vrijedi imaju veliki značaj za te mlade osobe. Taj značaj prepoznali su i partneri pout Ministarstva rada. Pružiti priliku mladome čovjeku da nauči raditi i da se iskaže u radu osobina je dobrog poslodavca, a dati tu šansu osobi s invaliditetom treba postati odgovornost svakog poslodavca kod nas kao što je to u Europi. Iako je trenutno stopa zapošljavanja osoba s invaliditetom u Hrvatskoj porazno niska upozorila. Njihovo zapošljavanje obilježeno je nizom prepreka i izazova, na hrvatskom tržištu rada teško pronalaze čak i praksu, ne samo posao, a često imaju ograničena i/ili zastarjela znanja s obzirom na potrebe tržišta.

Pomoć u tome pruža od prošle godine i nova legislativa, koja omogućava poslodavcima uključivanje učenika i studenata kao tzv."zamjenske kvote" u ispunjavanje njihove zakonske obveze, jedan od izuzetno moćnih poticaja u uvođenju osoba s invaliditetom u svijet rada. Kod korištenja studenata s invaliditeom kao zamjeske kvote ipka poslodavci trebaju biti oprezni jer u zamjensku kvotu ne ulaze automatski svi studenti s invaliditeom, ako ni sve osobe s invaliditeom.

Ali svakako je projekt Iskustvo zlata vrijedi korak ka pozitivnoj promjeni stava o osobama s invaliditetom i shvaćanju da je društvo jednakih šansi jedino koje može napredovati. Osobe s invaliditetom na žalost i dalje čine jednu od društvenih skupina na margini društva, dok im se njihova temeljna ljudska prava i slobode često i dalje uskraćuju, poput prava na obrazovanje, slobodno kretanje, pristup informacijama, odgovarajuću zdravstvenu skrb, samostalno odlučivanje ili zapošljavanje čak i kada je osoba vrlo kvalificirana.  U društvu su prisutni negativni stereotipi i predrasude prema osobama s invaliditetom. A cilj projekta Iskustvo zlata vrijedi promjena je te precepcije.

Izgradnja stava

"Ovaj projekt uvelike može u pomoći poslodavcima jer će se kroz njega dosta govoriti o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom kao i načinima na koji će poslodavci moći najlakše ispuniti svoje obveze. Između ostalog, pružanje mogućnosti obavljanja prakse studentima s invaliditetom jedan je od predviđenih načina ispunjavanja kvote zaposlenih osoba s invaliditetom za sve poslodavce. Stoga, ovaj projekt vidimo i kao priliku da se osobama s invaliditetom i poslodavcima približi novi sustav zapošljavanja u Hrvatskoj. Položaj osoba s invaliditetom u društvu najviše ovisi o stavu ostalih prema ovoj populaciji.  Da bi se poboljšao njihov položaj, naš stav prema njima mora se izgrađivati na pravilnim temeljima. Kao jedna od najvažnijih polazišnih točaka jest da u osobi s invaliditetom prvenstveno trebamo prepoznati onaj njezin sav potencijal umjesto poteškoća s kojima je suočena. Na taj način dat ćemo šansu prvo njezinim mogućnostima, a ne nemogućnostima i prihvatit ćemo ju kao vrijednog sudionika u svim aspektima društvenog života", istaknula je Jelena Mišić, zamjenica ravnateljice Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom govoreći o projektu prošle godine.  Smisao i smjer projekta i ove godine ostaje isti - pružiti priliku maldim osoba s invaliditetom da zakorače u svijet rada i promijeniti svijest poslodavaca kako bi uvidjeli da se zapošljavanje osoba s invaliditetom uvelike isplati. Na kraju valja napomenuti kako se svi studenti s invaliditetom mogu prijaviti na natječaj ispunjavanjem formulara na internetskom portalu poslovni.hr. Napominjemo da sve pristigle prijave (po klikanju gumba "submit") ulaze u bubanj i nisu vidljive za javnost, osim za stručnu komisiju projekta te da utoliko u potpunosti štitimo privatnost prijavljenih.

Zakoni

Kvote za zapošljavanje

Kad govorimo o osobama s invaliditetom, govorimo zapravo o osobama s dugotrajnim tjelesnim, mentalnim, intelektualnim ili osjetilnim oštećenjima, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima. Takve osobe teško dolaze do posla na hrvatskom tržištu rada, a znanja kojima raspolažu često su ograničena ili zastarjela obzirom na potrebe i razvoj tržišta rada. Novim zakonom koji je stupio na snagu, tvrtke su obvezne na svakih dvadeset i pet zaposlenika zaposliti i jednu osobu s invaliditetom, a ako to ne učine, dužne su plaćati poseban porez za rehabilitaciju ili zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'
REALITY SUPRUŽNICI

Tamara istjerala Filipa iz stana? 'Sve je onako kako si napraviš'

Tamara i Filip iz showa 'Brak na prvu' tvrde da su se između njih rodile samo prijateljske emocije

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1