Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Analizirali smo: Zbog aditiva ne pretjerujte s hrenovkama

Analizirali smo: Zbog aditiva ne pretjerujte s hrenovkama
1

Zbog aditiva se ne preporučuje odjednom pojesti više od 70 grama, a to je malo više od hrenovke duge 15 centimetara. U nekima ima i do 82 posto mesa...

VIDEO

U hrenovkama je najviše svinjskog mesa. Najviše svinjetine, 82 posto, sadrži Gavrilović, dok je najmanje mesa u K plus te Sljeme hrenovkama, i to po 59 posto.

Ostatak hrenovki su voda, masno i vezivno tkivo, škrob, sol, začini...

Što je manje mesa, više je škroba i vezivnog tkiva. Veća količina vezivnog tkiva smanjuje nutritivnu vrijednost i proizvod gubi na okusu. Na svim hrenovkama, osim na Gavrilovićevim i Podravkinim, navedeno je i kako sadrže strojno otkošteno meso. U procesu u kojem meso s kostiju otklanja stroj uništava se struktura mišićnih vlakana. 

Proizvod s većom količinom takvog mesa može primiti više vode, a to je prednost u proizvodnji hrenovki. Vezanjem veće količine vode meso će nabubriti pa je financijski isplativije. Najviše ovakvog mesa je u Sljeme i K plus hrenovkama. 

Svinjsko meso, kao i ostalo crveno meso, bogato je bjelančevinama i vitaminima B skupine koji štite živčani sustav te sudjeluju u probavi. Crveno meso ima i dosta minerala, naročito željeza koje pomaže prenositi kisik kroz krvožilni sustav u organe. 

Unatoč dobrim tvarima koje sadrži, crveno meso povezuje se s povećanim rizikom od raka debelog crijeva. Svinjetina je bogata i mastima. Prvenstveno su to zasićene masne kiseline kojih prosječan čovjek ne bi trebao jesti više od 20 do 25 grama dnevno, jer se prekomjerna konzumacija povezuje s bolestima srca. 

Zbog svega se ne preporučuje pojesti više od 90 grama crvenog mesa na dan, odnosno 70 grama ako je riječ o prerađevinama poput hrenovki jer one sadrže i štetne aditve. Kao i svi industrijski proizvodi, i hrenovke su bogate aditivima koji im daju okus, teksturu i produljuju trajnost. 

Među češćim aditivima u proizvodima od mesa je mononatrijev glutaminat ili E621 koji se povezuje sa znojenjem, drhtanjem i lupanjem srca. Ima ga u svim hrenovkama. Iako njegova štetnost nije do kraja dokazana, u proizvode se dodaje u ograničenim količinama. 

Natrijev nitrit ometa rad crvenih krvnih stanica, ali u hrenovkama ubijaju opasne bakterije pa se smatra da od njega ima više koristi nego štete. U svim našim hrenovkama je i vitamin C koji smanjuje loš utjecaj natrijeva nitrita, a tu su i fosfati koji u prekomjernim količinama ometaju vezanje kalcija i kostima. Aroma dima ili dim nalaze se u svim hrenovkama, osim u Podravci. 

Dim ili njegova aroma u industriji se dobiva sagorijevanjem piljevine drva, a tako pročišćen proizvod dodaje se prehrambenim proizvodima. Zdravstvena ispravnost ovakvih aroma još nije u potpunosti ispitana.     

24sata

24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode