Obavijesti

Potrošač

Komentari 7

Automobilske kuće: Najbolji izbor za rabljena vozila?

Automobilske kuće: Najbolji izbor za rabljena vozila?
1

Kupovina rabljenog automobila vjerojatno nije najdraža opcija onima koji žele kupiti automobil. Koje je stvarno stanje takvog automobila i što zapravo kupujemo?

VIDEO

Kupovina rabljenog automobila, uz malo znanja, uopće ne treba biti komplicirana i lošija opcija već dapače, opcija u kojoj možete uštedjeti i dobiti odličan automobil. Kako? Pročitajte u nastavku. 

Automobil star jednu godinu, ponekad (sve rjeđe), može postići i cijenu do 40 posto nižu od vrijednosti novog automobila iz čega je vidljivo kako kupovina rabljenog automobila ima svojih prednosti. Osim što prolazite vrlo povoljno također dobivate i automobil koji se još uvijek nalazi pod garancijom. 

Kupujte kod automobilskih kuća

Osim što ćete znati da je ono što kupite provjereno, automobilske kuće u pravilu nude i opciju garancije ukoliko automobil nije star više od 5 godina. Tako naprimjer, neke autokuće rade provjeru rabljenih automobila koje imaju u ponudi. Provjera je definirana i radi se o listama od 50 do 100, ovisno od autokuće, dijelova i provjera koje autokuće testiraju i jamče za ispravnost tih podataka. Na taj način potencijalni kupci su sigurni kako ono što kupuju zadovoljava određene standarde.

Kupovanje na aukcijama

U skladu s izrekom "Kada jednom smkne -drugom svane", automobili koji su nekome oduzeti i njihova prodaja na aukciji - može predstavljati zanimljivu alternativu kupovini rabljenih automobila. Ukoliko želite kupiti auto po vrlo povoljnim cijenama onda je aukcija zaplijenjenih automobila pravi izbor za vas. Zaplijenjena vozila su često u izvrsnom stanju, a mogu se dobiti po vrlo povoljnim cijenama jer banke, država ili netko treći moraju hitno namiriti svoje troškove. Aukcije funkcioniraju drukčije od standardne prodaje te nisu uvijek javne, odnosno, ne postoji ustaljeni raspored održavanja istih. No, uz malo znanja moguće je preko interneta saznati kako i kada će se pojedina aukcija održati. 

U osnovi postoje dvije vrste zaplijenjenih ili oduzetih vozila: 

  • Automobili koje je oduzela ili zaplijenila država - To su automobili koji znaju biti registrirani u inozemstvu jer se na taj način izbjegava plaćanje poreza i kontrola automobila u ovoj državi. No, postoji vremensko ograničenje koliko dugo možete voziti takav automobil pa ako ga ne preregistrirate u državi u kojoj se nalazite država će ga oduzeti i zatim će biti otvorena licitacija oduzetog automobila kako bi se namirili troškovi. Osim neregistriranja automobili mogu biti oduzeti i iz drugih razloga kao, recimo, u slučaju neplaćanje poreza ili ako je automobil plaćen novcem za koji se ne može utvrditi porijeklo. Takva vozila su obično automobili visoke klase i vrlo su skupi pa ako ste uvijek željeli neki od skupocjenih automobila, a nikada niste imali novca za takvu investiciju - tražite aukcije zaplijenjenih vozila.
  • Automobili koje je oduzela ili zaplijenila banka - Najčešće su to automobili kupljeni putem leasinga, a korisnik vozila više ne može platiti rate. Tada banka oduzima automobil. Ako je prošla jedna godina od kada je automobil prodan onda se automobil provjerava kod ovlaštenog servisa i produžuje mu se garancija te ponovno ide u prodaju, dakako ovog puta po mnogo nižoj cijeni nego prije godinu dana. Ako uspijete doći do takvog automobila onda ćete super proći jer imate automobil koji je vozio vrlo malo i automobil je u izvrsnom stanju a dobivate ga po povoljnoj cijeni. 

Kako pronaći aukcije zaplijenjenih vozila? 

Određeni tipovi licitacija moraju se držati javno, ovisno o činjenici na koji način se došlo do oduzetih vozila. Najbolji savjet je pronaći državne licitacije prodaje zaplijenjenih vozila te redovito provjeravanje internetskih stranica carinskih službi, leasing servisa, tehničkih i remontnih centara, državnih autoklubova i porezne službe. 

O ostalim načinima kupovine rabljenog automobila pročitajte u specijalu Moj automobil.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode