Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Bademi su skuplji za čak 30 kn po kilogramu no prošle godine

Bademi su skuplji za čak 30 kn po kilogramu no prošle godine
1

Iako kod nas rastu posvuda, bademe malo tko bere, pa je malo domaćih na našem tržištu. Uglavnom ih uvoze iz Kalifornije, a lani su tamo slabo rodili zbog suše...

VIDEO

Obožavam bademe i svakog dana ih kupujem na pulskoj tržnici putem do posla. Još nedavno sam deset dekagrama plaćala devet kuna, a sad je to 12, kazala je Puljanka. Na tamošnjoj tržnici prodaju kalifornijske očišćene bademe. I na zagrebačkoj tržnici Trešnjevka imali su kalifornijske bademe, a kilogram stoji 130 kuna.

Samo je jedna žena imala očišćene bademe pakirane u vrećicama po 20 dekagrama po 25 kuna, što je 125 kuna za kilogram. Kilogram neočišćenih gorkih badema prodavala je po 60 kuna. Rekla je da su sa šibenskog područja i pozivala da ih kupimo govoreći da su kod nje najjeftiniji. Na drugom štandu starija Dalmatinka prodavala je kilogram badema u ljusci po 35 kuna. Za sitne je rekla da su gorki, a krupne opisivala kao “obične, slatke”. Gorkih je imala i očišćenih po 100 kuna za kilogram.

I na splitskoj i riječkoj tržnici prodaju kalifornijske bademe. U Splitu su bili po 120 kuna. Na riječkoj tržnici kilogram očišćenih kalifornijskih badema 1. klase, svjetlije i krupnije sorte, stoji 140 kuna, a oni 2. klase, manji i tamniji, bili su po 130 kuna. Prodavači kažu da je cijena badema inače od 80 do 90 kuna i da u zadnjih nekoliko godina nisu bili tako skupi.

Naći domaće bademe na riječkoj tržnici je rijetkost i nudi ih samo jedan štand. Dalmatinski su, kasno sezonski, očišćeni po 150 kuna kilogram. Prodavači kažu da na cijene uvoznih badema utječe i tečaj dolara i eura. Za skupe bademe i njihovu nestašicu navodno je kriva prošlogodišnja suša u Kaliforniji.

Domaćih badema u petak je bilo na splitskom pazaru po 140 kuna za kilogram. Prodavači su rekli da je urod lani jako podbacio.

Na zadarskoj tržnici, osim očišćenih imali su i neočišćenih badema po 25 kuna za kilogram.

Na šibenskoj tržnici badema u petak nije bilo. Prije mjesec dana prodavali su se po 140 kuna.

- Tu kod nas ima dosta stabala badema. Rastu posvuda, no malo tko ih bere. Jeftinije je kupiti uvozno - kazalo je Šibenčanin ogorčen nebrigom za naše sorte.

Dodao je da su bademi bezraložno zanemareni kao i smokve koje također samo rijetki beru, a na tržnicama bi ih turisti rado kupili.

I na otoku Murteru ima stabala badema. Nekad su se djeca igrala bajamima u ljusci. Stavili bi ih, bez da protivnik vidi, u šaku i protresli. Protivnik je prema zvuku koji proizvodi jezgra badema lupanjem po ljusci trebao pogoditi koliko ih je. Pogodi li, njegovi su. Često su djeca tražila bademe u kojima nema jezgre i koji ne proizvode zvuk kako bi njima zavarali protivnika. Ako su poslije igre bademe pojeli, sigurno sad imaju zdravije kosti.

- Bademi su jako zdravi. Djeci pomažu kod razvoja kostiju, a odraslima pri obuzdavanju apetita. Već pet badema na dan mogu učiniti čuda za izgled krvne slike. Šaka badema sadrži oko 164 kalorije i sedam grama proteina - objasnila je profesorica Michelle Wien, voditeljica istraživanja koje se provodilo 2011. na Sveučilištu Kalifornija.

Istraživanje je pokazalo i da bademi pomažu u liječenju i sprečavanju dijabetesa ako se redovito jedu. Bogati su nezasićenim masnim kiselinama i vitaminom E koji štiti naše stanice od starenja, pa se često koristi i u kozmetici, posebno za kreme koje štite i obnavljaju kožu. Mljeveni bademi mogu vrlo dobro zamijeniti brašno u kolačima poput glasovite skradinske torte.      

24sata


24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...
AYRTON SENNA: 30 GODINA OD SMRTI

Dan prije smrti je plakao, htjeli su da propusti utrku, odbio je...

Ayrton Senna poginuo je 1. svibnja 1994. u Imoli kad se s 310 km/h zabio u zid. Bio je jedan od najvećih vozača Formule 1 u povijesti, a njegovo rivalstvo s Alainom Prostom bilo je više od sporta
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume