Obavijesti

Potrošač

Komentari 109

Breskve iz Italije, a iznad njih piše: 'Garantirano iz Hrvatske'

Breskve iz Italije, a iznad njih piše: 'Garantirano iz Hrvatske'
1

Kupac je htio u Intersparu kupiti breskve nakon što je vidio natpis da su domaće. No promijenio je mišljenje kad je pogledao na deklaraciju. Na njoj je pisalo da su talijanske...

VIDEO

Privukla me je cijena bresaka i htio sam ih kupiti. Pogotovo nakon što sam vidio veliki natpis da su domaće, rekao je čitatelj koji nam je poslao fotografiju. Snimio ju je 30. srpnja u Intersparu u Zagrebu. 

- Uzeo sam posudicu bresaka i pogledao deklaraciju. Na njoj je pisalo da su breskve talijanske. Pa zar nisu domaće, kako piše na velikom natpisu? Provjerio sam još jedno pakiranje, pa drugo, treće... Čak su i ‘susjedne’ nektarine bile talijanske - kaže čitatelj. Odustao je od kupnje. 

- Nemoguće da je domaća tvrtka sadila breskve u Italiji. Ako je na polici jedna, a na proizvodu druga zemlja podrijetla, tu ima elemenata zavaravajuće poslovne prakse. No inspekcija ih vjerojato neće kazniti jer proizvod ne ugrožava zdravlje. Samo će ih upozoriti i dati im rok da promijene natpis - rekao je Ilija Rkman iz Društva potrošač. 

Zavaravajuća poslovna praksa kažnjava se novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 100.000 kuna. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Trgovci su shvatili da ljudi rijetko čitaju deklaracije na proizvodima. Ako je označeno tako da na velikom natpisu piše da je iz Hrvatske, a na maloj deklaraciji da je iz Italije, privući će impulzivnog kupca. Kupca koji uleti, pogleda cijenu i kupi bez čitanja deklaracije. U kupnju treba ići planski, polagano i čitati deklaracije - savjetuje Rkman. 

Dodaje da zbog loše kupovne moći kupci najprije gledaju cijenu proizvoda. Svjesni kupci čitaju deklaracije i pri tome imaju pravo na izbor. A navodi i da deklaracija na proizvodu mora biti cjelovita i istinita. 

- Na nekim deklaracijama navode da je zemlja podrijetla EU. No kupci žele znati točno odakle je. Njemačka komora se izborila da piše ‘Izvorno Njemačko’. I kod nas postoje oznake ’Izvorno Hrvatsko’ i ‘Hrvatski proizvod’, koje dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora. Kontrolira se tijek proizvodnje - rekao je Rkman.
Dodaje da Hrvatska agencija za hranu promovira sljedivost od polja do stola, odnosno od farme do stola, kako bi kupci znali svaku kariku proizvodnje.

deklaracije

- To su prihvatili i neki trgovci. U mesnici velikog trgovačkog lanca dali su mi na uvid sve o proizvodnji određenog komada mesa. Na kojoj je farmi uzgojeno... Tako treba biti i za voće - rekao nam je Rkman.
Dodao je da bi inspekcije trebale dobro pročešljati odjel hrane te provjeriti kako je čuvaju i načine označavanja.

Skrivaju rok trajanja

Na pakiranju je više naljepnica s cijenom. Smiju li ih tako lijepiti, pitao je čitatelj.
- Tako neki trgovci sakrivaju rok trajanja i to je zavaravajuća poslovna praksa. Originalnu etiketu ne smiju prelijepiti. Tko to primijeti, treba prijaviti trgovcu i upisati u Knjigu žalbe. Ogluše li se na žalbu, treba ih prijaviti inspekciji Ministarstva gospodarstva, Ministarstva zdravlja ili Ministarstva poljoprivrede - rekao je Ilija Rkman.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 109
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić
ROCKABILY ŽIVOT

Ana i Matija žive pedesete: Otvorili su i svoj vintage kafić

Bračni par je staru krojačku radionicu u centru Vinkovaca pretvorio u klub koji nalikuje na holivudski filmski set. Obožavaju sakupljati stare stvari, restaurirati ih....