Obavijesti

Potrošač

Komentari 35

Isplati li se prijeći s duhanskih na elektroničke cigarete?

Isplati li se prijeći s duhanskih na elektroničke cigarete?
1

Pušenje vam prijeti i zdravstveno i financijski! Istražujemo: Može li elektronička cigareta zamijeniti duhansku i možete li tako uštedjeti?

VIDEO

Suočeni s rastom cijena cigareta i duhana za motanje, brojni pušači su počeli tražiti alternativu u elektroničkoj ili tzv. e-cigareti. To je uređaj koji je izgledom veoma sličan pravoj cigareti, a proizvodi paru koja izgleda poput duhanskog dima. Postoje razni modeli e-cigareta, od onih koji izgledaju isto kao i obične do nešto većih modela. Razlika je u tome što veće imaju veći kapacitet baterije i nikotinskih punjenja pa duže traju, dok su manje zbog svoje veličine nešto praktičnije za upotrebu. Kako bi u potpunosti izgledale kao obična cigareta, neke na kraju imaju ugrađenu LED diodu koja se pali svakim povlačenjem dima imitirajući žar cigarete. Kako je ne bi stavljali u negativan kontekst upotrebom riječi cigareta, neki je nazivaju još električnim inhalatorom nikotina. Razlog tome je i što se upotrebom e-cigarete ne stvara dim, već se inhalira para. Drugi razlog je taj da to zapravo i nije cigareta, već uređaj koji zagrijavanjem tekućine proizvodi paru koja može, ali i ne mora, sadržavati nikotin.

Sastojci e-cigarete

E-cigarete se sastoje od tri glavna dijela: baterije koja se može puniti, raspršivača koji stvara toplinu i isparava e-tekućinu te refilla ili tanka koji se pune tekućinom sa željenom količinom nikotina. Na tržištu u ponudi postoje tekućine do 36 miligrama nikotina po mililitru, ali ima i onih bez nikotina. No, osim toga ona sadrži organski sastojak propilen glikol ili biljni glicerol koji pospješuju stvaranje pare.Proizvođači napominju kako je biljni glicerol dobar za ljude koji su alergični na propilen glikol i tvrde da proizvodi više pare. Tzv. "E-tekućine" mogu sadržavati i arome po želji pušača. Neke od njih su duhanske, zatim voćne kao što su od jabuke, banane, jagode, breskve, a postoje i one od kave, vanilije, čokolade ili mentola.

Prednosti e-cigarete

Brojni pušači su počeli kupovati ovu cigaretu kada je uvedena zabrana pušenja u javnim prostorima.  Ona ne podliježe pod Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda jer ne sadrži duhan. Stoga se može pušiti u prostorima u kojima je zabranjeno pušiti obične cigarete. Osim toga, neke od prednosti su:

  • Jeftinija je od obične cigarete
  • Ne proizvodi dim kao nusprodukt gorenja duhana već samo paru
  • Nema pepela pa ne trebate pepeljaru
  • Prema iskustvima korisnika e-cigareta: Nema duhanskog zadaha
  • Nema mirisa duhana u zatvorenim prostorima
  • Nema žutih prstiju
  • Ne treba vam upaljač
  • Sigurnosna prednost: Nema opušaka kojim biste mogli izazvati požar

Ušteda 

Često je upravo pušenje jedna od najvećih stavki kućnog budžeta. Cijena duhanskih cigareta raste iz godine u godinu te je to jedan od glavnih razloga zašto se sve više pušača odlučuje kupiti e-cigaretu - koja je jeftinija. Procjenjuje se da je mogućnost godišnje uštede tako i do 70 posto iznosa koji pušać troši na obične cigarete. Cijena ovisi o proizvodu koji se koristi, no portal www.e-cigarete.net donosi jednostavnu računicu na primjeru osobe koja trenutno puši jednu kutiju cigareta. Ako uzmemo u obzir da jedna kutija košta 20 i više kuna na dan možemo zaključiti kako je ušteda evidentna. Trenutna potrošnja te osobe iznosi 7300 kuna godišnje. Kada bi počela koristiti e-cigaretu morala bi platiti početni paket od otprilike 499 kuna, no postoje i jeftiniji i skuplji paketi. Pušači koji na dan popuše jednu kutiju cigareta obično troše oko 30 ml e-tekućine mjesečno, odnosno 1 ml po danu, stoga bi im za godinu trebalo 12 takvih bočica e-tekućine što košta 1008 kuna. Uz to, potrebno je mijenjati raspršivač otprilike jednom mjesečno, za što treba platiti na godinu 900 kuna, te se u tome razdoblju obično potroše dvije rezervne baterije koje iznose 238 kuna. Ukupno će ta osoba potrošiti 2645 kuna. Kada se konačne brojke oduzmu, godišnja ušteda s e-cigaretom iznosi 4655 kuna ili 388 kuna mjesečno, odnosno čak 64 posto. Na tom portalu predviđaju da će cijena e-cigareta padati zbog sve jeftinije tehnologije i veće konkurencije, dok će cijena klasičnih cigareta nastaviti trend rasta zbog trošarina i razni nameta. Ako želite izračunati koliko trenutno potrošite novaca na cigarete i koliko biste uštedjeli da pređete na elektroničke, možete posjetiti ranije navednu stranicu na kojoj se nalazi kalkulator uštede. 

Nije sve u novcu: E-cigarete su zdravstveno upitne?

Proizvođači e-cigarete reklamiraju je kao zdraviju alternativu običnoj cigareti. Tu tvrdnju opravdavaju tvrdnjom da "uz korištenje e-cigareta ne postoji pasivno pušenje te da one ne sadrže 4000 kemijskih supstanci i kancerogene supstance koje se nalaze u duhanskim cigaretama". No, je li to uistinu tako, pitali smo Vericu Kralj, voditeljicu Službe za epidemiologiju kroničnih masovnih bolesti iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koja kaže: „Zdravstvene posljedice korištenja e-cigareta još uvijek nisu poznate. Moguće dobrobiti ili štetni učinci njihove uporabe su predmet neslaganja između različitih zdravstvenih organizacija i istraživača. Kontrolirane studije e-cigarete su rijetke zbog relativno nedavnog izuma. Neke studije su pokazale da stvarne razine nikotina nisu uvijek odgovarale iznosu nikotina  navedenima na punjenjima, isto tako su pronađene neke kancerogene tvari u njima. Pušenje  takvih  proizvoda može predstavljati i rizik za otrovanje i ovisnosti o nikotinu.“ Ona upozorava da su mlade osobe posebno ranjiva skupina: „Ovi proizvodi su i predmet marketinga uključujući i promociju tih proizvoda posebno usmjerenih mladima, što može potaknuti  započinjanje pušenja kod mladih te stvaranje ovisnosti.“

E-cigaretu pušači koriste i kao pomoć pri odvikavanju od pušenja duhanske cigarete. Kralj to komentira: „Uglavnom je stav Svjetske zdravstvene organizacije da e-cigareta treba proći znanstvena  istraživanja i studije da bi se vidjeli učinci i odgovorilo na pitanja o eventualnoj koristi primjene, jer nikotin prisutan u cigareti je također štetan po zdravlje, te poziva sve da ispitaju nove dokaze o zdravstvenim učincima e-cigareta. Do tada, prema njihovoj preporuci, e-cigarete trebaju biti zabranjene kao sredstva za pomoć pri odvikavanju, ili za smanjenje  štetnosti  pušenja.“  Ipak, ona dodaje: „Ne isključuje se mogućnost da bi e-cigareta mogla biti korisna kao pomoć za prestanak pušenja, ali treba proći kliničke studije, toksične analize te djelovati unutar regulatornog okvira“. Sami proizvođači navode da se njihova upotreba ne preporučuje mlađima od 18 godina, trudnicama i dojiljama, nepušačima te ljudima koji su alergični na nikotin ili neki drugi sastojak te cigarete.

Moguće zakonsko ograničenje upotrebe e-cigarete

Neke zemlje, kao što su Australija, Kanada, Izrael, Meksiko, Brazil, Panama i Ujedinjeni Arapski Emirati zabranile su e-cigarete. „Zakoni koji reguliraju korištenje i prodaju elektronskih cigareta,  trenutno jako variraju, a neriješeno zakonodavstvo na tom području predmet je rasprave u mnogim zemljama, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji te Europskoj komisiji“, kaže Verica Kralj. 

Upravo je Europska komisija krajem prošle godine objavila prijedlog za reviziju Direktive o duhanskim proizvodima čime je uzrokovala negodovanje kod ljubitelja e-cigarete. Njima se njime želi ograničiti količina nikotina na najviše četiri miligrama po mililitru "e-tekućine", dok bi se pakiranja "e-tekućine" trebala prodavati u jedinicama od pola mililitra. Trenutno se e-tekućina prodaje uglavnom u pakiranju od 10 mililitara, dok se količina nikotina u njima kreće od 0 do 36 miligrama po mililitru. Oni proizvodi koji bi sadržavali veću koncentraciju nikotina i koji bi bili u većem pakiranju bi se tretirali kao farmaceutski proizvodi, što znači da bi bili podložni nadzoru kao i lijekovi. Negodovanje prema takvom prijedlogu je izrazila interesna grupa korisnika e-cigareta koja je pokrenula inicijativu za pokretanje peticije protiv prijedloga Europske komisije, a koju možete pronaći ovdje. Oni ukazuju na negativne strane tog prijedloga te propituju zašto su proizvodi koji sadrže nikotin kao e-cigareta, koja se u prijedlogu prvi put spominje kao takav proizvod, uopće uvršten u duhansku direktivu kada ne postoje dokazi o njihovoj štetnosti. Među ostalim, oni se pitaju: "Zašto se za proizvode koji sadrže nikotin propisuje razina nikotina niža od one koju sadrže lijekovi za odvikavanje od pušenja?"

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu