Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Grickalice: Omiljena hrana uz TV program nije uopće zdrava

Grickalice: Omiljena hrana uz TV program nije uopće zdrava
6

Sve su grickalice kalorična i nezdrava mješavina masti, soli, šećera, brašna i aditiva. Ako se prečesto jedu, mogu izazvati zdravstvene probleme

VIDEO

Grickalice su visokokalorični proizvodi bez ikakvih nutritivnih vrijednosti, a potencijalna opasnost u njima su aditivi. Mononatrijev-glutaminat (E621), koji proizvodima daje “mesni” okus, dodaje se u široku paletu proizvoda - od juha u vrećicama do grickalica. Smatra se bezopasnim, no neka istraživanja pokazuju da može izazvati snažne alergije i brojne zdravstvene probleme ako ga se prečesto konzumira, kaže nutricionistica Jasna Ćerić. Grickalicama i industrijskim keksima dodaje se i hidrogenirana biljna mast koja sadrži transmasne kiseline odgovorne za porast lošeg LDL kolesterola u krvi. Od ovdje navedenih proizvoda, Kubeti dvopek ima najmanje masti, pa je i manje kaloričan. No iza njegova okusa pizze, osim rajčica, ružmarina, origana, luka, češnjaka i peršina, krije se nekoliko pojačivača okusa (uključujući E621), tvari za sprečavanje zgrušavanja, zadržavanje vlage... 

Općenito su grickalice nezdrav “koktel” masti, soli, šećera, brašna i aditiva te ih treba izbjegavati, posebno kad su u pitanju djeca, kojoj su često i namijenjene. Preporučuje se zdravija alternativa. - Suho voće i orašasti plodovi sadrže korisne tvari i mogu biti međuobrok. Kalorični su, ali i zasitni pa ih ni nećete moći pojesti mnogo, za razliku od grickalica. Izbjegavajte pržene i slane orašaste plodove i kandirano suho voće te ono s dodatkom sumpora - kaže nutricionistica Jasna Ćerić.

Nije za one s gihtom

Marbov Chipsy, čips s chilijem, uz mononatrijev glutaminat sadrži i potencijalno opasni dinatrijev 5’- ribonukleotid. Ljudi s gihtom trebaju ga izbjegavati u širokom luku, kaže nutricionistica. (40 g, 3,49 kn)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podiže LDL kolesterol

Franckov Tip Top flips, okusa nacho sir, osim E621, sadrži i hidrogenirano biljno ulje, još jedan sastojak na koji trebamo obratiti pažnju jer je izvor transmasnih kiselina koje podižu loši kolesterol. (80 g, 6,49 kn)

Najmanje kalorija (best buy)

Kubeti dvopek Ital Food Industryja ima najmanje kalorija i masti, no nutricionistica savjetuje da se bilo kakve grickalice ne jedu češće od jednom tjedno, a to posebno vrijedi za djecu. (40 g, 2,29 kn)

Premalo žitarica

Starkov Smokić flips s kikirikijem i osam vrsta žitarica ima samo jedan posto žitarica, tako da nije riječ o zdravom međuobroku. Sadrži hidrogeniranu biljnu mast i puno kalorija iz bjelančevina i masti. (35 g, 2,49 kn)

Količina soli nije navedena

Hidrogenirana biljna mast i glukozni sirup u Kviki štapićima s kikirikijem čestom konzumacijom mogu uzrokovati neke zdravstvene poremećaje, kaže Ćerić. Na deklaraciji štapića nije naveden udio soli. (50 g, 2,69 kn)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang