Obavijesti

Potrošač

Komentari 74

Juhe od gljiva: Istražili smo što sve sadrže pripravci iz vrećica

Juhe od gljiva: Istražili smo što sve sadrže pripravci iz vrećica
6

Pravedniji naziv bio bi juha od soli s dodatkom gljiva ili juha s okusom gljiva, kažu nutricionisti. Što još sadrže juhe od gljiva koje se nalaze na našem tržištu?

VIDEO

Količina gljiva u juhama treba biti barem tolika da se očuvaju njihova organoleptička svojstva. No u vrećicama ih obično ima vrlo malo, od 4 do 5 posto. - Umjesto toga dodaju se umjetne arome. Udio soli je prevelik. Primjerice, jedna od promatranih juha ima 14 posto soli. Na drugim juhama količina soli nije navedena, no i za njih očekujemo barem toliko - kaže nutricionistica

Jasna Ćerić i dodaje da bi zbog tolike količine soli juhe iz vrećice trebali izbjegavati bubrežni bolesnici i osobe s visokim krvnim tlakom. Prema Pravilniku o upotrebi aditiva u proizvodnji dehidriranih juha, dopuštena je uporaba pojačivača okusa, bojila i aroma.

- Osim sveprisutnog mononatrijeva glutaminata, koriste se i natrijevi ribonukleotidi, dinatrijev inozinat i slično. Iako se smatraju bezopasnim, preporučljivo je da ih izbjegavaju osobe koje imaju giht - savjetuje Ćerić.

Napominje i da bi dijabetičari trebali obratiti pozornost na deklaraciju jer znatan dio smjese čine ugljikohidrati. Riječ je o kukuruznom i krumpirovom škrobu, pšeničnom brašnu, maltodekstrinu i dekstrozi koji vrlo brzo povisuju šećer u krvi.

- Ove juhe dijabetičari ipak ne bi trebali doživljavati kao lagan i okrepljujući obrok - navodi nutricionistica Ćerić. Osobe koje teško podnose laktozu trebale bi izbjegavati juhe iz vrećice zbog mliječnog šećera koji često sadrže.

Podravka ima najviše gljiva

Vrganja i šampinjona ima 5,7 posto što je najveći udio gljiva od uzorka juha. Nije naveden udio soli. Podravkina juha ima biljnu mast, a nema umjetnih bojila niti umjetne arome. Cijena: 7,49 kn (50 g)

Knorr juha s puno soli, čak 14 posto

Bez pojačivača okusa i umjetnih bojila. Kalorije joj povisuje karamelizirani šećerni sirup. Ima i maltodekstrin i dekstrozu pa je dijabetičari trebaju izbjegavati. Udio soli je 14 posto, što je puno. Cijena: 7,49 kn (50 g)

Clever juha nije za dijabetičare

Pojačivače okusa MSG i E635 trebaju izbjegavati oboljeli od gihta. Sadrži umjetne arome i prirodno smeđe bojilo te je bez laktoze. Kukuruzni škrob, pšenično brašno i maltodekstrin trebaju izbjegavati dijabetičari. Cijena: 2,99 kn (50 g)

Dobri začini u Maggi juhi

Sadrži umjetne arome. Običan i karamelizirani šećer, škrob i pšenično brašno, pa nije za dijabetičare. Mljeveni korijander i kim odlični su za probavu. Kurkuma daje prirodnu žutu boju i dobra je za prostatu. Cijena: 7,99 kn (69 g)

Gurman ima biljne bjelančevine

Pojačivač okusa E635trebaju izbjegavati oboljeli od gihta. Umjetne arome i prirodno karamel-bojilo. Umjesto mliječnih ima biljne bjelančevine pa je mogu jesti i oni koji ne podnose laktozu. Cijena: 4,99 kn (70 g)

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 74
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode