Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Kap po kap: Kako smanjiti račune za vodu u kućanstvu?

Kap po kap: Kako smanjiti račune za vodu u kućanstvu?
1

Umjesto kupanja u kadi izaberite tuširanje, ali neka ono ne traje dulje od pet minuta jer na taj način možete smanjiti potrošnju vode i do 50 posto...

VIDEO

Jeste li znali da ako iz slavine u vašem kućanstvu u sekundi izađe jedna kap vode, godišnje ćete potrošnju vode povećati za više od 6000 litara? Tako kad vidite da voda konstantno kapa, promijenite gumicu na slavini, jer sa svakom uzaludno izgubljenom kapljicom, u odvod ustvari bacate svoj novac. 

A koliko tek litara vode nepotrebno trošite kod kućanskih poslova? Kad perete i ispirete posuđe poslije ručka, ne radite to pod mlazom vode, nego radije napunite sudoper vodom. Potrošnja će tako biti manja, a time i vaša ušteda novca veća. Perilicu za rublje, a isto vrijedi i za perilicu posuđa, uključujte tek kad je ona puna. Naime, za jedno pranje potrošit ćete istu količinu vode uključite li punu ili polupraznu perilicu. Također, imajte na umu da novije perilice za rublje troše do 50 posto manje vode od starih. 

Prema nekim istraživanjima, najviše vode u kućanstvu, oko 75 posto, troši se u kupaonicama. Kod pranja zubiju, umivanja, tuširanja, brijanja i ostalog usvojite naviku zatvaranja vode. Nema potrebe da voda curi dok sapunate tijelo ili kosu ili dok četkate zube. Primjerice, zatvaranjem vode kod pranja zubiju dnevno možete smanjiti potrošnju za oko pet litara po članu kućanstva. Kad god možete, izaberite tuširanje umjesto kupanja u kadi, ali neka tuširanje ne traje dulje od pet minuta. Tako ćete potrošiti do 50 posto manje vode. 

Obratite pažnju i na vodu koju pijete. U ljetnim mjesecima, ako volite piti hladnu vodu, napunite boce i stavite ih u hladnjak. Tako ćete smanjiti potrošnju jer nećete morati puštati vodu da iz slavine curi dok ne naiđe hladna. Postoji i vrlo jednostavan način provjere vodovodnih instalacija. Zatvorite u kući i dvorištu sve slavine, recite ukućanima da ne otvaraju vodu, da se ne tuširaju, uključuju perilicu ili slično. Tada pogledajte okreće li se brojčanik na vodomjeru. Ako stoji, s instalacijama je sve u redu, ali ako se okreće, voda vam negdje curi. Ne vidite li gdje, moguće je da curi u zidu, a za to ipak trebate pozvati vodoinstalatera.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Provjerite vodokotlić

Vodokotlić zna curiti u vrlo tankome mlazu koji često ne vidimo. Ponekad u njega ubacite boju koja se topi u vodi. Ako u školjci vidite boju, znači da curi. 

Perlator stoji 20 kuna

Stavljanjem perlatora na slavinu godišnje se po umivaoniku i po ukućanu može smanjiti potrošnja vode za oko 9000 litara. Perlator stoji oko 20 kuna.

Miješa vodu sa zrakom

Perlator se navija na slavinu i miješa vodu s velikom količinom zraka. Tako teče puno manje vode, a da to i ne primjećujete. Mlaz je dovoljan za pranje. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang