Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Krađe bicikala: Ljeti ih kradu turistima, zimi prodaju dijelove

Krađe bicikala: Ljeti ih kradu turistima, zimi prodaju dijelove
1

Najviše se kradu jako skupi bicikli, koji su vrijedni čak i nekoliko desetaka tisuća kuna, a njihovim rastavljanjem i prodajom u dijelovima zameću se svi mogući tragovi

VIDEO

Kad sam vidio na Faceboku da moj vršnjak iz Rovinja povoljno prodaje vilicu za bicikl, odmah sam je, uz dozvolu roditelja, naručio pouzećem, kazao je 14-godišnji Ivan Mirković, učenik 7. razreda osnovne škole iz Nove Gradiške, koji se bavi ekstremnim biciklizmom. Njegov bicikl vrijedi čak 59.000 kuna. Paket s naručenim rezervnim dijelom poštar je donio samo četiri dana nakon narudžbe, ali nije dopustio da ga otvorimo prije nego što platimo otkupninu i poštarinu od 137 kuna - dodao je Ivan. Nakon što je njegov otac platio sve što je trebalo, otvorili su paket pred poštarom i vidjeli da to nije nova i vrlo skupa vilica koju su naručili i platili nego neka stara i sasvim bezvrijedna. 

Poštar im je kazao da im on ne može vratiti novac već da odu u poštu. To su i učinili i zamolili odgovorne u pošti da novac ne šalju dok oni cijeli slučaj ne riješe na policiji. No pošta je novac već poslala pošiljatelju, a Mirkovići su izvijestili policiju. U policiji su im kazali kako će kontaktirati s kolegama u Rovinju. Ivanov otac nazvao je oca mlađahnog trgovca (ime i prezime poznati redakciji) koji je po riječima Ivana starijeg bio krajnje nepristojan i bezobrazan i umjesto povrata novca i isprike uputio mu, kako tvrdi, bujicu uvreda. 

- Željeli smo izaći u javnost s ovom pričom kako bi drugi bili oprezni i ne bi nasjeli raznoraznim prevarantima. Nama jedino predstoji sudskim putem tražiti povrat novca - kazao je Ivan Mirković stariji. I mi smo nazvali oca dječaka iz Rovinja. Rekao je da ne želi to komentirati te da ne poznaje nikog iz Nove Gradiške i uz pozdrav spustio slušalicu. Ivan je na Facebooku napisao od koga je kupio vilicu te da je prevaren. Ubrzo se javilo nekoliko desetaka ljudi koji su u svojim komentarima kazali kako su i oni na sličan način prošli trgujući s istom osobom. Svojom internom istragom Mirkovići su otkrili da nije u pitanju samo prevara nego da iza sličnih scenarija ima ozbiljnijih te dobro organiziranih kriminalnih djela. Prema učestalim vijestima s konferencija za novinare istarske policije, tijekom ljeta lopovi kradu skupe bicikle koje voze strani turisti, rastavljaju ih i nakon završetka sezone prodaju njihove dijelove. 

- Uhićeni u krađi bicikala vrijednih više desetaka tisuća kuna - izvijestili su tako o krađi u turističkom naselju Vilas Rubin i autokampu Polari. Da nije riječ o dječjoj igri, svjedoči i dob uhićenih. Dvojica Rovinjana imali su 33 odnosno 30 godina, a vlasnici ukradenih bicikala uglavnom su bili njemački državljani. U Rovinju je muškarac star 34 godine posebnim alatom odrezao lanac kojim je Nijemac vezao bicikl uz prometni znak i pokušao ga ukrasti. Spriječili su ga policajci koji su slučajno naišli. Istarska policija je na internetskim stranicama upozorila na porast krađa bicikala u kampovima i na ulicama. Dvokolice “nestaju” i s plaža, parkirališta i iz dvorišta obiteljskih kuća, pa čak i iz stubišta stambenih zgrada.

Dio vrijedan 11.000 kn nudili za 2200, a poslali neki stari

Ivan Mirković ponadao se kako će jeftino doći do dijela koji mu treba za ekstremne vožnje. Na Facebooku je vidio da se nova vilica za njegov skupi Downhill bicikl prodaje za 2200 kuna, a inače stoji pet puta više. No u paketu je dobio stari, bezvrijedni dio.

Policija: Svoj bicikl snimite

Tvornički broj, uočljive karakteristike po kojima će se bicikl moći prepoznati te cijeli bicikl treba fotografirati kako bi ga lakše pronašli u slučaju krađe, savjetuju policajci.

Kradljivcima ni lanac ne smeta

Na bicikl s lancem dovitljivi kradljivci tijekom dana stave drugi lanac. Policajci i vatrogasci ne smiju ga rezati ako ne znaju čiji je. Lopov pričeka kad uz bicikl nitko ne dežura, odreže lanac i odveze bicikl.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu