Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Krediti i dugovanja: Na crnu listu je lako doći, a kako s nje?

Krediti i dugovanja: Na crnu listu je lako doći, a kako s nje?
1

Podaci o neurednim platišama na listi ostaju tri godine nakon što je dugovanje podmireno, a uvid u te podatke imaju sve banke i kartičari

VIDEO

Na crnoj listi završavaju građani koji ne otplaćuju kredite uredno, oni koji ulaze u nedopušten minus, klijenti koje je banka tužila, oni kojima je zbog neplaćanja otkazala kredit ili opozvala platnu karticu te prevaranti. 

Na crnoj listi se ostaje tri godine

Nađete li se na njoj, kao na svojevrsnom stupu srama u bankarskom svijetu, tamo ćete u najboljem slučaju ostati tri godine. Kriteriji za svrstavanje na listu su neprekidno trajanje kašnjenja u plaćanju, iznos dugovanja i vrsta kredita. 

Minimalni kriterij je 60 dana i 3000 kuna duga po kreditima ili, kad je tekući račun u pitanju, 60 dana i 1500 kuna. Znači, ako najmanje dva mjeseca niste platili rate kredita u ukupnom iznosu od najmanje 3000 kuna, završit ćete na listi neurednih platiša. Pitanje koje se sad nameće je, kako se maknuti s te liste. 

- Klijenti mogu izaći s liste podmirenjem svojih dospjelih dugova prema kreditnoj instituciji, čime će automatski dobiti datum silaska s liste - objašnjavaju u Hrvatskoj udruzi banaka. 

Crna lista, Lista neurednih klijenata i Sustav za razmjenu informacija

Ipak, tu brigama nije kraj. Naime, podaci o neurednom platiši će na crnoj listi ostati još tri godine, a tek tad se automatski brišu. Banke ovo pravdaju svojim pravom na procjenu rizika, odnosno, žele znati sve detalje o klijentu prije nego što odluče hoće li mu odobriti kredit ili neće. 

Crnu listu ili, službeno, Listu neurednih klijenata, kroz Sustav za razmjenu informacija (SRI) plasirala je Hrvatska udruga banaka 2004. godine. SRI omogućuje svim bankama u Hrvatskoj da u bilo kojem trenutku provjere klijenta bilo koje banke. Osim prema tim podacima, građane procjenjuju i po drugim kriterijima. 

- Podaci dobiveni iz SRI-ja predstavljaju jedan od elemenata na temelju kojeg se donosi konačna odluka o odobrenju određenog plasmana. U obzir se, primjerice, uzimaju visina mjesečnih primanja ili dosadašnje korištenje drugih proizvoda banke - kažu u Erste banci.

Banka ispravlja svoju pogrešku

Klijenti na crnoj listi mogu završiti i tuđom pogreškom. Tada se treba javiti banci i zahtijevati brisanje s liste. Banka mora poslati ispravak u Hrvatsku udrugu banaka.

Moraju vam dati podatak u dva sata

Svaki građanin ima pravo u svojoj banci provjeriti nalazi li se na crnoj listi, a u Hrvatskoj udruzi banaka kažu da takvu informaciju moraju dobiti za manje od dva sata.

Pokušajte se dogovoriti

U Hypo banci savjetuju klijentima da se jave čim saznaju da bi moglo doći do problema. Tad nude reprogram kredita, produženje roka otplate, smanjivanje rate i slično.

Prevareni ste ili ne znate riješiti neki problem? javite se na 0800 242424, ili e-mail: potrosac@24sata.hr

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode