Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Krumpira u njokima ima malo, treba pripaziti i na količinu soli

Krumpira u njokima ima malo, treba pripaziti i na količinu soli
7

Koliko u njoke ide čega? Neki kažu da brašna treba biti više, a u pojedinim verzijama omjer je 3:1 za krumpir. U kupovnim njokima krumpira je oko 20 posto...

VIDEO

Njoki su brzo zamrznuti proizvod od krumpirova tijesta. Brzim postupkom zamrzavanja osiguravaju se najmanje moguće kemijske, biokemijske i mikrobiološke promjene u hrani, a jednom odmrznut proizvod ne preporučuje se opet zamrzavati.

Uz krumpir u njoke idu bijelo pšenično brašno, voda, jaja i sol, a u industriji se tijesto, osim od bijelog brašna, radi od krumpirova škroba, krumpirovih pahuljica, a nekad od kvalitetnijeg rižina brašna. Krumpirovo brašno je škrob koji se izolira iz krumpira i ima važnu prehrambenu vrijednost jer je izvor ugljikohidrata koje tijelo pretvara u energiju. Krumpirov škrob, kao u kuhinji, i u industriji se koristi kao zgušnjivač. 

Krumpirove pahuljice dobivaju se toplinskom i mehaničkom obradom krumpira te su izvor energije i često se koriste u proizvodnji gotovih jela. Što imaju više krumpira, to su kvalitetniji, zato je poželjno da je udio i krumpirova škroba i krumpirovih pahuljica što veći. U usporedbi s brašnom žitarica, krumpir je manje kaloričan, ali i ima više vitamina C. Samo dvoji njoki imaju više krumpira od pšenice, ali ni kod njih ne znamo koliko čega ima. No na svim deklaracijama su sastojci uvijek poredani po zastupljenosti, a na ovim pakiranjima vidimo da su krumpirove pahuljice i škrob ispred pšenice, što znači da krumpira ima više. Njoki nisu za osobe koje ne podnose gluten ili su alergični na jaja. Dijabetičari moraju paziti na količinu njoka u obroku jer imaju puno ugljikohidrata, ali ako se kombiniraju s proteinima i povrćem, bit će to kvalitetan obrok.

Kalorijska vrijednost njoka na 100 grama je između 150 i 200 kalorija, od čega je barem 35 posto ugljikohidrata, tako da su oni dobar izvor energije, ali su manji izvor bjelančevina i masti. U njih se redovno dodaje i konzervans, kalijev sorbat ili sorbinska kiselina, prirodna sredstva za konzerviranje, čiji se dnevni unos ograničava na 25 mg po kilogramu tjelesne mase, a često se dodaju i arome, zbog čega je i ovdje pravilo da će biti kvalitetniji ako ih pripremite kod kuće od kontroliranih sastojaka (pri čemu se dio brašna može zamijeniti i integralnim brašnom ili prosom). Svih pet pakiranja koje smo analizirali imaju konzervans. Kad kupujete njoke, obratite pažnju i na udio soli. Poželjno je da na 100 grama ne sadrži više od 0,6 grama natrija, što je manje od 1,5 grama soli. Njoki su također kvalitetniji što imaju veći udio vlakana, koja ubrzavaju probavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

K Classic: Imaju 20 posto krumpira, ne i previše soli

Classic ima 10% krumpirova škroba i 10% krumpirovih pahuljica. Većina tijesta je pšenična krupica i bijelo brašno, s malo minerala. Imaju 164 kcal i manje od 0,6 g natrija na 100 grama.     

Žitoproizvod: Aminokiseline i proteini u dobrom rižinu brašnu

Žitoproizvod ima 10% krumpirova škroba i 10% krumpirovih pahuljica, no najviše je pšenične krupice. Sadrže i rižino brašno s koje ima kvalitetnije proteine od pšeničnog brašna. Ima 160 kcal.     

Zvijezda: Sadrže više krumpira nego pšeničnog brašna

Najveći udio tijesta su krumpirove pahuljice i krumpir, a manje je pšeničnog brašna od drugih (ne znamo koliko). Zvijezda ima prirodni emulgator, arome, limunsku kiselinu. Ima 150 kcal.     

Mlinotest: Rižino brašno s aminokiselinama i više proteina

Imaju 11% krumpirova škroba i 10% krumpirovih pahuljica, a najviše je pšenične krupice. Rižino brašno podiže proteinsku vrijednost Mlinotestu. Sadrže malo više kcal od drugih, 167 na 100 g.     

Cucina Italiana: Ima rižina brašna i najmanje kcal, tek 143 na 100 g

Cucina Italiana imaju najviše pahuljica od krumpira, zatim pšeničnog brašna i krumpirova škroba. Arome, emulgator i regulator kiselosti su prirodni. Posipani su rižinim brašnom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!
NOVI IZAZOV ZA POLICIJU

Prvi put nakon dugo vremena Dinamovi će navijači do Poljuda morati doći u svojim vozilima!

U Split dolazi više od 1400 gostujućih navijača, koje ovaj put neće prebacivati u autobuse pa tako pratiti do stadiona, jer navodno gradska prijevoznička tvrtka nije htjela ustupiti autobuse
Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje