Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Želite tablet računalo? Znate li koji je model najbolji za vas?

Želite tablet računalo? Znate li koji je model najbolji za vas?
1

Mnogi korisnici tableta kažu da su se toliko naviknuli na njih da više ne koriste kućno računalo. Uz toliku ponudu, pitanje je koji odabrati

VIDEO

Tablet računala sve su popularnija jer se jednostavno koriste, lagana su, a zbog široke primjene gotovo da zamjenjuju prijenosna računala. No i sve su jeftinija pa ih se može kupiti već za 500 kuna. Naravno, kvaliteta, snaga i mogućnosti diktiraju cijenu koja raste i na više tisuća kuna, pa smo izdvojili modele iz više kategorija tableta. No sve je veći broj modela koji za manje od 1500 kuna nude kvalitetan ekran, dvojezgreni procesor i najnoviji Android operacijski sustav. 

Takva tablet računala dovoljno su snažna za većinu radnji za koje nam uopće treba računalo, poput surfanja, gledanja filmova, igranja igara ili čitanja knjiga i pošte. Malene “pločice” mogu se spojiti na televizor te uz tipkovnicu imate osjećaj kao da ste na klasičnom računalu. A možete ih ponijeti u automobil i koristiti kao navigacijski uređaj uz neku od odgovarajućih aplikacija. Što se tiče snage, softverskih mogućnosti ili kapaciteta memorije, prednost je i dalje na laptopima. 

Naravno, razne aplikacije koje nude mogućnost spremanja podataka “u oblaku” osigurat će vam puno više memorije, a preko tableta možete pristupiti i podacima na računalima u kućnoj mreži. Prodaja tableta nevjerojatno raste i samo u prva tri mjeseca ove godine proizvođači su isporučili 49 milijuna uređaja, a do kraja godine taj će broj premašiti 172 milijuna. Predviđanja su da bi se 2017. godine trebalo prodati barem 350 milijuna tableta.

Dimenzije tableta i kvaliteta ekrana

Uglavnom dolaze s ekranima od 7 i 10 inča. Manji su lakši i prenosiviji, a veći ugodniji za gledanje filmova i igre, ali nude i dodatne utore (USB...). Veća rezolucija ekrana manje će umarati oči.

Pazite na memoriju, tu ste ograničeni

Jeftiniji uglavnom dolaze s 8 ili 16 GB interne memorije, a kako raste cijena, raste i kapacitet. Aplikacije, slike i video brzo će je ispuniti pa gledajte ima li tablet utor za microSD kartice.

3G, 4G ili tablet sa samo WiFi vezom

Bitan dio odabira koji znatno utječe i na cijenu uređaja. Tablet s podrškom za mobilne mreže birat će oni koji su često u pokretu i bez pristupa WiFi mrežama.

Android, iOS ili Windows 8 tablet

Windows 8 je najnoviji, ali i najmanje zastupljen, a Android i Apple iOS nude veliki broj aplikacija. Odaberete li isti sustav kao na vašemu mobitelu, sve će vam biti poznato.

Koji tablet odabrati?

  • Vivax tablet TPC-7150Dolazi s ekranom od 7 inča, 1.5 GHz procesorom s dvije jezgre, 1 GB radne i 8 GB interne memorije te 2 mpx kamerom. Cijena mu je od 811 kuna.
  • Google Nexus 7 - Iza ekrana dijagonale 7 inča je četverojezgreni procesor takta 1,3 GHz. Uz 32 GB interne memorije, tu je i 1 GB radne. Cijena mu je od 1785 kuna.
  • Asus Vevotab - Uz Windows 8, Asusov tablet donosi 10,1-inčni ekran, Intelov procesor takta 1,8 GHz, 2 GB radne memorije i 64 GB interne. Cijena mu je od 2930 kuna. 
  • Apple iPad Mini - Appleov tablet s ekranom dijagonale 7,9 inča i 16 GB memorije dolazi s kamerom od 5 megapiksela i snažnom baterijom. Cijena mu je od 2559 kuna.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode