Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Kvalitetna gradnja: Fasada štedi čak 60 posto više energije

Kvalitetna gradnja: Fasada štedi čak 60 posto više energije
1

Kuća bez fasade je kao “rupa bez dna”: Ulaganje u novu fasadu ćete isplatiti u nekoliko godina jer će vam računi za grijanje i hlađenje biti manji

VIDEO

Kuća bez fasade je kao “rupa bez dna” jer se energija pri zagrijavanju ili hlađenju prostora uzaludno gubi. Trošak stavljanja fasade s toplinskom izolacijom na kuću nije malen, ali se isplati. Naime, u nekoliko godina vratit ćete uloženi novac jer će se potrošnja energije smanjiti između 40 i 60 posto. Primjerice, cijena stiropor fasade rađene sistemom “ključ u ruke” po metru četvornom kreće se otprilike od 160 do 190 kuna, ovisno je li stiropor debljine pet, osam ili deset centimetara (što je stiropor deblji, izolacija je bolja). To znači da 200 metara četvornih stoji otprilike između 32.000 i 38.000 kuna

Fasada od kamene vune smanjit će vam račune za oko 50 posto, ovisno o njezinoj debljini. Metar četvorni fasade s kamenom vunom debljine osam centimetara stoji oko 230 kuna, dok je cijena za debljinu od deset centimetara oko 245 kuna. Iako su obje vrste fasade dobre, kamena vuna ima prednosti. - Kamena vuna je nekoliko desetaka puta paropropusnija od ostalih fasadnih izolacija. Zahvaljujući tom svojstvu zidovi kuće dišu i ujedno ne dolazi do pojave po zdravlje opasnih plijesni i gljivica. Četveročlana obitelj dnevno proizvede do osam litara vlage koja se, ako ne može proći van, zadržava u prostoru - objašnjava Tomislav Jagatić iz tvrtke Bitpromet. 

Osim velikih računa, građanima čije kuće nemaju fasade mogle bi prijetiti i kazne. Naime, prema novim prijedlozima zakona koji najesen ulaze u saborsku proceduru, vlasnici novosagrađenih kuća koje ne budu dovršene u zakonskom roku (što uključuje i stavljanje fasade) mogli bi platiti kaznu od 3000 kuna. Također, tu kaznu mogli bi plaćati svaki mjesec sve dok ne dovrše objekat. Fasadu je dobro imati i zbog energetskog certifikata. Bolji energetski razred može podići cijenu nekretnine na tržištu, ali je i rušiti ako se energija uzaludno gubi.

Kuću neće smatrati završenom ako će joj nedostajati fasada

Prođe li najesen novi prijedlog zakona o gradnji, novu građevinu ili one koje će se tek graditi svrstat će u pet skupina. Ovisno o skupini, vlasnici će morati završiti gradnju u roku od tri do deset godina. Pod završetkom gradnje smatrat će se i stavljanje fasade.

Provjerite gdje gubite energiju

Pregled kuće infracrvenom termografijom pokazuje na kojim mjestima se gubi najviše energije. Cijena takvog pregleda je 1500 kuna za objekte površine do 400 kvadrata.

Jeftinija, ali slabija izolacija

Fasadu možete napraviti i bez stiropora ili kamene vune. Ona je jeftinija, ali i ne štedi toliko energije. Vanjsko cementno-vapneno žbukanje stoji oko 45 kuna po četvornome metru.

Ugodnije i štedljivije

  1. Kuće s fasadom su ugodnije za život Ljeti nije vruće kao u kući bez fasade, a zimi je toplije. U kućama koje imaju fasadu puno je ugodnije živjeti.
  2. Fasada štiti kuću od vanjskih utjecajaOsim što štedi energiju, fasada je dobra i zato što služi kao zvučna izolacija. Također, štiti kuću od vanjskih utjecaja.
  3. Energija odlazi kroz oronule prozoreProvjerite vanjske prozore i vrata jer i na tim mjestima, ako su u lošem stanju, možete gubiti energiju.
  4. Lijepa, ali zahtijeva često održavanje Drvene fasade zahtijevaju redovito održavanje. Cijena samog drveta je oko 220 kuna po metru četvornom.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu