Obavijesti

Potrošač

Komentari 12

Legalizacija: Povijesna prilika koju ne smijete propustiti

Legalizacija: Povijesna prilika koju ne smijete propustiti
1

Krajnji rok za legalizaciju je 30. lipnja 2013. te će taj rok biti zaista značajan. Zadnji put ste takvu mogućnost imali 15. veljače 1968. godine

VIDEO

Polako se bliži krajnji rok za legalizaciju, 30. lipnja 2013. koji će zaista biti i povijesni. Zadnji put takva mogućnost je bila 15. veljače 1968. godine. Sigurna sam da svatko od nas ima nešto za legalizirati, bilo da radi o kući, balkonu ili možda garaži, ali u svakom slučaju ovo je prilika koju ne treba propustiti zbog više razloga:

  • Ako nemate sređene papire za nekretninu ili dio nekretnine, kao da da je i nemate
  • Tržišna vrijednost nekretnine je veća
  • Ostavljate svojim nasljednicima čistu situaciju, a ne problem

Šta kada se nema novca?

Naslušala sam se puno predavanja i sama sam bila jedan od organizatora trbina i edukacija na ovu temu i iz svega mi se čini da je većini ljudi jasno kako i što trebaju napraviti da bi legalizirali svoju ili svoje nekretnine, ali nemaju novca. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prilikom legalizacije susrećemo se s pet mogućih troškova:

  1. Geodet 
  2. Arhitekt
  3. Kazna za gradnju bez dozvole (plaća se državi)
  4. Komunalni doprinos (plaća se općini)
  5. Vodni doprinos (plaća se Hrvatskim vodama)

Opcije

Osim troškova geodeta i arhitekta, iza kojih su privatna poduzeća i stvar su pregovora s njima, ali i ponude i potražnje,  ostale tri troškovne stavke se mogu platiti na rate ili jednokratno sa značajnim popustima. Tako, za primjer, kazna za gradnju bez dozvole se kreće od 500-10.000 kuna, ovisno o lokaciji, zoni, veličini i namjeni objekta i moguće ju je platiti u ratama do 5 godina, s tim da je rata min. 300 kuna ili jednokratno uz 25% popusta. Ako uzmemo da nam je kazna 10.000 kuna, za jednokratno plaćanje popust je 2.500 kuna što nam otprilike pokrije trošak geodetskog snimanja. Isto tako, lokalni izbori su nam išli na ruke pa su mnoge općine smanjile stope doprinosa i omogućile plaćanje na rate. Dobro se raspitajte u svojoj općini o svim mogućnostima. U nekim slučajevima isplativije je i uzeti kredit kod banaka i iskoristiti popust za jednokratno plaćanje.

Većina banaka je prepoznala potrebu svojih klijenata i mogućnosti sigurne zarade i izašla s ponudom namjenskih kredita za legalizaciju sa sličnim uvjetima kao za stambene kredite, kamatne stope 6-7 % i rokovi otplate do čak 20 godina.

Ako uzmemo za primjer da naš ukupni trošak legalizacije sa svim davanjima i popustima iznosi 10.000 €, ovisno o kamatnim stopama, naknadama i rokovima otplate imamo cca. mjesečne rate kredita: 

  • Ako je rok otplate 5 godina, mjesečna rata će iznositi otprilike 200 
  • Ako je rok otplate 10 godina, mjesečna rata će iznositi otprilike 115 
  • Ako je rok otplate 15 godina, mjesečna rata će iznositi otprilike 90 

Još stignete!

I na kraju preporuka svima, ali baš svima - predajte zahtjev bez ičega samo da uđete u proceduru, u međuvremenu možda ćete ipak smoći neke novce. 

Ako vam sve gore navedeno i dalje nije važno i spremni ste riskirati moguće buduće troškove rušenja i kazni, razmislite o tome da je to ipak i financijsko ulaganje. Nije isto ako prodajete zemljište ili nekretninu na zemljištu, a ako ne legalizirate nekretninu zaista vam ostaje samo zemljište.

Mr.sc. Kornela Paunović dipl.oec., suradnik za računovodstvo, financije i kontroling ABC knjigovodstvo d.o.o. Više informacija saznajte na našim službenim stranciama: www.abc-knjigovodstvo.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang