Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Limunu cijena od ljeta skočila drastično - čak dva i pol puta

Limunu cijena od ljeta skočila drastično - čak dva i pol puta
1

Uvozni limun putuje do nas i mjesec dana. U Španjolskoj se kilogram prodaje za tri kune, a kod nas preprodaje i po deset puta skuplje. Domaćeg nema dovoljno...

VIDEO

Još prije samo dva mjeseca kilogram limuna mogao se nabaviti po cijeni do osam kuna. Sada mu cijena doseže i 25 kuna jer u zemljama iz kojih ih uvozimo završava sezona.

- U Španjolskoj i Italiji istovremeno se prodaju za dvije do tri kune, no na putu do Hrvatske prođu nekoliko preprodavača i ‘korekcija’ cijena. Limun putuje i do mjesec dana. Da nije tretiran, istrunuo bi, a sa premazom od silikona koji ga štiti od plijesni može trajati i do četiri mjeseca - kaže Slavomir Rafanelli koji na Visu uzgaja limun.

- Kod nas su idealni uvjeti. Da na Visu imamo 10.000 stabala i plastenike bilo bi dovoljno limuna za cijelu godinu i ne bi se uopće morao uvoziti. Uzgojen na većim površinama mogao bi biti jeftiniji, po tri ili četiri kune. No, država bi trebala otkupljivati višak i skladištiti ga, a kad padne ponuda, prodavati - dodao je Rafanelli.

Ima 500 stabala limuna, a na Visu ih je oko 8000. Većinom su u ekološkom uzgoju, no nemaju svi ekocertifikate. Limuni su na Visu tek počeli sazrijevati, a prava, intenzivna berba će biti za petnaestek dana. Imat će ih do siječnja.

Uvoznog limuna pune su tržnice, a cijene su od 15 do 25 kuna, koliko stoje u Zagrebu na trešnjevačkoj tržnici. U petak su po 16 kuna bili limuni s Neretve, a oni iz Metkovića po 18 kuna. Prodavač je tvrdio da su limuni iz Kaštela, no imali su iste naljepnice kao oni na susjednom štandu iz Turske. Bilo ga je i iz Španjolske i Cipra. Mnogi prodavači tvrde da domaćeg limuna još nema. I Rafanelli kaže da teško da netko može imati domaći limun osim iz plastenika jer naprosto još nije sazrio.

Na splitskoj tržnici limun stoji između 15 i 20 kuna. Većinom je iz Turske, a bilo je i argentinskog. I na zadarskoj tržnici limuni su uvozni, a stoje od 20 do 23 kune. Na pulskoj tržnici Veruda limuni su u petak bili od 20 do 22 kune. Na pulsku kao i na osječku tržnicu stigli su iz Španjolske i Turske.

Limun iz Turske u mrežici od 500 grama u Konzumu je 5,99 kuna, a u Plodinama je kilogram 11,99 kuna. Španjolski limun u Sparu je 22,99 kuna kilogram, a u Billi po 15,99 kuna.      

24sata


24sata


24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu