Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Maslac ili margarin: Što je kvalitetniji i zdraviji izbor?

Maslac ili margarin: Što je kvalitetniji i zdraviji izbor?
6

Jedno je umjetno, drugo je prirodno. Margarin sadrži nezdrave transmasne kiseline krive za loš LDL kolesterol, a u maslacu ima puno zasićenih masnih kiselina

VIDEO

I margarin i maslac zdravi su u ograničenim količinama. Opasne su transmasne kiseline koje nastaju njihovim zagrijavanjem pri prženju. Transmasne kiseline nalaze se i u margarinu, no proizvođači su njihov udio sveli na minimum. One povećavaju loš LDL kolesterol i snizuju dobar HDL, što može rezultirati aterosklerozom, bolešću srca i krvnih žila. Negativan je i visok udio omega-6 masnih kiselina, kojih redovnom prehranom unosimo previše i narušavamo omjer prema omega-3 masnim kiselinama. Taj problem umanjili su dodavanjem omega-3 u margarine. 

Margarin i maslac postaju nezdravi kad se zagrijavaju jer se stvaraju loše transmasti

- Najviše transmasnih kiselina unosimo industrijski proizvedenim ili kod kuće prženim namirnicama. Pokušajte manje jesti prženu hranu ili pržite na malo masnoće, kap ulja uz dodatak vode - savjetuje nutricionistica Jasna Ćerić. Kao kvalitetnije proizvode od pet izabranih ističe Meggleov maslac s jogurtom jer ima manje masti i Dukatov maslac. Maslac je bogat zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom, tipičnim za masti životinjskog podrijetla. Dobra strana su korisne masnoće i vitamini topljivi u masti. Brojne studije dokazale su njegov blagotvoran učinak na zdravlje.

Manje masti nego drugi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dobro jutro light uglavnom sadrži vodu, a udio masti je dvostruko manji nego u drugim margarinima. Dodan mu je potencijalno opasni emulgator PGPR, čiji se udio zakonom ograničava, kaže Ćerić. Cijena: 11,99 kn (500 g)

Bogat je vitaminima

Tvrdnju da Margo IQ pospješuje pamćenje treba uzeti s rezervom. Ima više omega-3, no konzumacija je premala da bi bilo učinka. Minimalan udio transmasti, a visok zasićenih masti. Sadrži umjetne arome. Cijena: 8,69 kn (250 g)

Klasičan i bez dodataka

Dukatov maslac sadrži 82 posto masti. Ovo je klasični maslac bez dodataka i bez smanjene količine masti. Bogat je vitaminima, ali i kalorijama te zasićenim masnim kiselinama. Uz Meggle je najbolji izbor. Cijena: 16,99 kn (250 g)

Jesti uz puno povrća

Biljni steroli snižavaju kolesterol, ali se uz Omegol treba konzumirati pet porcija voća i povrća na dan. Nije za trudnice i djecu. Minimalna je količina transmasnih kiselina, ali visok udio omega-6. Cijena: 17,99 kn (250 g)

Dobar jer su dodali jogurt

Dodavanjem jogurta u Meggleov maslac smanjena je količina masti, a povećana količina bjelančevina i kalcija. Unatoč tome, treba ograničiti konzumaciju svih margarina i maslaca, savjetuje Ćerić. Cijena: 16,99 kn (250 g)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang