Obavijesti

Potrošač

Komentari 17

Mineralne vode nadoknađuju tijelu sol koju izgubi znojenjem

Mineralne vode nadoknađuju  tijelu sol koju izgubi znojenjem
1

Mineralna voda puni se na kontroliranim izvorima, točnije vezana je uz specifičan lokalitet te se svi njezini sastojci, mineralne tvari, prirodno nalaze u vodi s izvora

VIDEO

Zbog ljekovitih svojstava mineralnih voda u prošlosti su ih prodavali kao lijek u ljekarnama, a prve boce nekih od ovih voda punile su se još u 18. stoljeću.

Mineralna voda puni se na strogo kontroliranim izvorima, točnije vezana je uz specifičan lokalitet te se svi njezini sastojci, mineralne tvari, prirodno nalaze u vodi s izvora. Osim ugljikova dioksida, ne dodaju se druge tvari. Moraju se provoditi redovite analize vode s izvora kako bi se potvrdilo da se standardi kategorije održavaju.  

Prema Pravilniku o prirodnim mineralnim, prirodnim izvorskim i stolnim vodama, gazirana prirodna mineralna voda pri normalnim uvjetima temperature i tlaka na izvoru ili nakon punjenja u ambalažu spontano i na jasno vidljiv način otpušta ugljikov dioksid. Ugljikov dioksid je plin koji stvara mjehuriće, a djeluje osvježavajuće i utažuje žeđ. U posljednje vrijeme bilo je mnogo govora o tome je li zbog ugljikova dioksida gazirana mineralna voda uistinu toliko dobra za zdravlje jer je bilo govora kako ugljikov dioksid ubrzava gubitak kalcija iz kostiju, odnosno osteoporozu. 

Ipak, ovo nije znanstveno utemeljeno i veže se prvenstveno za slatka gazirana pića te gazirana mineralna voda neće štetno utjecati na zdravlje kostiju zbog sadržaja ugljikova dioksida, ako se konzumira u normalnim količinama. Dapače, u svojem sastavu ove vode imaju kalcij i magnezij koji djeluju povoljno na zdravlje kostiju. Isto tako, nije znanstveno utemeljeno kako natrij u ovim vodama može uzrokovati povišeni krvni tlak, pogotovo u osoba koje već pate od ove bolesti. Naprotiv, magnezij i kalij koje nalazimo u svim našim mineralnim vodama imaju suprotan učinak na krvni tlak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Gazirane mineralne vode sadrže i druge sastojke koji djeluju povoljno na zdravlje. Hidrogenkarbonati smanjuju razinu kolesterola u krvi te uravnotežuju kiselost koju daje ugljikov dioksid. Gazirane mineralne vode povoljno djeluju i na probavu, ublažavaju žgaravicu, a u ljetnim mjesecima, kad se puno znojimo, nadoknađuju i izgubljene elektrolite. Naravno, s njima ne treba pretjerivati.

Vode kojima smo analizirali sastav su gazirane prirodne mineralne vode, osim Radenske, koju deklariraju kao prirodnu mineralnu vodu s povećanom količinom ugljikova dioksida iz izvora, dakle bez dodavanja. Analizirane mineralne vode razlikuju se, naravno, prema vrelu na kojem se pune, odnosno prema količini mineralnih tvari, a količina ugljikova dioksida je ista (3500 mg na litru). Na deklaracijama svih šest voda vidi se kako se njihov mineralni sastav strogo kontrolira.

Jamnička: Dobra za srce, krvni tlak i kosti

Jamnička ima najviše natrija i hidrogenkarbonata koji snižavaju kolesterol u krvi te djeluju povoljno na srce. Puno je i magnezija koji je dobar za kosti i krvni tlak.

Kalnička: Spada među "mekše" mineralne

Kalnička je medu mekšim vodama, a to znači da ima manje mineralnih tvari. Ipak, sadrži zdravi kalcij, magnezij i hidrogenkarbonate, a kalija je u njoj malo.

Radenska: Ne sadrži sladila ni emulgatore

U Radenskoj je najviše magnezija i kalija te litra zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba. Zbog puno hidrogenkarbonata dobra je za srčane i probavne tegobe te snižavanje tlaka.

Studenac: Najmanje mineralnih tvari

Studenac je najmekša među mineralnim vodama kojima smo analizirali sastav i s najmanje mineralnih tvari. Ipak, sadrži zdrave kalcij, magnezij, kalij i hidrogenkarbonate.

Kiseljak: Sadrži najviše kalcija

Kiseljak je kiseo zbog ugljikova dioksida, a kiselost ublažavaju hidorgenkarbonati, dobri za srce, krvne žile i kosti. Ima najviše kalcija među analiziranim vodama.

Mivela: Dobra za probleme sa snom

Litra Mivele zadovoljava dnevne potrebe za magnezijem. Dobra za ljude koje muče žgaravica i zatvor ili imaju probleme s grčenjem mišića, razdražljivošću i snom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang