Obavijesti

Potrošač

Komentari 2

Fini namazi od tune obiluju natrijem, uljem i kalorijama?

Fini namazi od tune obiluju natrijem, uljem i kalorijama?
6

Tuna je dobar izvor proteina u našoj prehrani, no namazi od tune su zbog ulja i škroba znatno kaloričniji i bogatiji natrijem, pa ih ne treba jesti svaki dan

VIDEO

Tuna je kvalitetan izvor proteina u našoj prehrani, ali njena konzervirana verzija sadrži puno više natrija, pa je nije dobro jesti svaki dan. Zbog proteina tunu cijene sportaši, a zbog relativno malo kalorija preporučuje se kao dio obroka i onima koji žele smršavjeti. Sadrži sve aminokiseline potrebne organizmu te važne vitamine i minerale kao i Omega-3 masne kiseline. Njene prerađevine su potpuno druga priča. 

Namazi nekad sadrže i proteine iz mlijeka koji su kod nekih ljudi mogu izazvati alergije

- Dodavanje ulja u konzervama, odnosno ulja i škroba u slučaju industrijski proizvedenih namaza, čini obrok tune iznimno kaloričnim. Konzerva tune sadrži i znatno veći udio natrija nego svježa tuna. Natrij u većim količinama može biti štetan za zdravlje. Kad se to uzme u obzir, jasno je da ne želimo da se ovaj namaz nalazi na svakodnevnom jelovniku. Slično je s namazima od tune - objašnjava nutricionistica Jasna Ćerić. 

Posebno bi na ovo trebali pripaziti srčani bolesnici i oni s povišenim krvnim tlakom. Namazima od tune dodaju se i proteini iz mlijeka kao emulgatori, pa treba pripaziti pri kupnji jer je riječ o potencijalnim alergenima. Valja imati na umu i da su ovakvi namazi skriveni izvori soli, pa ne znamo koliko je zapravo unosimo.

Dobar omjer tune i cijene

Cleverov namaz od tune sadrži 40 posto mesa. Kao i svi ostali, sadrži biljno ulje i škrob. Dodavanjem biljnog ulja (primjerice palmina) količina kalorija se utrostručuje, kaže Jasna Ćerić.

Ima najviše mesa tune

Rio Mare namaz ima manju količinu ulja, ali to i dalje ne mijenja to da jedna žlica kukuruznog ulja ima kalorija koliko i 100 g mesa tune. Sadrži 47 posto tune, 1 žlicu ulja, a ostalo je kalorični rižin škrob.

Dosta tune, ali i ulja

Mirelin namaz ima 40 posto mesa tune. Proizvođač je isti kao u Clever i K plus namaza, no deklaracija je transparentnija. Vidi se da biljnog ulja ima do 26 posto što utrostručuje kalorije u tubi.

U namazu ima mlijeka

K Plus namaz od tune sadrži i mlijeko. Ulje i škrob i ovdje čini energetski bogatu kombinaciju što uz dodatke smanjuje nutritivnu vrijednost proizvoda, kaže Ćerić. Namaz ima 40 posto tune.

Najmanje mesa tune

Okus Eva namaza je poboljšan crvenom paprikom i lukom, no samo 32 posto tune pokazuje da je riječ o manje kvalitetnom proizvodu. Ulje, masti, škrob, sojino brašno i sirutka povećavaju kalorije, kaže Ćerić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije
PRIČA O TRENERU DORTMUNDA

Tko je Edin Terzić? Hit trener u Europi pomagao 'vatrenima'. I želi biti izbornik reprezentacije

Otac mu je iz Donjeg Vakufa, majka iz Osijeka. Skautirao je u Hrvatskoj za Borussiju, ljetuje u Makarskoj, zna hrvatske pjesme i prati HNL, a vodio je i Haalanda, Reusa...
Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi
HOĆE LI BITI SPREMAN?

Pet tjedana prije Eura Perišić još ne ide punom snagom! A Hajduk na njemu može zaraditi

Plus+ Zdrav je, više ne mora na kontrole, ali upitna je njegova forma. Hajduk ga priprema za Euro i pozicijom na koju ga trener Ivanković stavlja