Obavijesti

Potrošač

Komentari 29

Nemate za legalizaciju? U tom je slučaju moguć gubitak kuće

Nemate za legalizaciju? U tom je slučaju moguć gubitak kuće
1

Rušenje prijeti građevinama koje nisu u skladu s prostornim planom, objasnili su nam u ministarstvu i dodaju da se sad ruše kuće koje nisu jedine za stanovanje...

VIDEO

Što je s nama koji ne možemo skupiti golem novac potreban za legalizaciju? Siromašni smo, ali zar ćemo zbog toga ostati i bez tog malo što imamo, bez doma...?

Tako nam se požalila čitateljica koja tvrdi da joj zbog besparice prijeti rješenje o rušenju kuće u kojoj stanuje.

- Naša država navodno je socijalna, ali bacit će nas na cestu samo zato što je zakon pisan za bogate, za vlasnike vikendica i apartmana na moru - nastavlja dalje ogorčena čitateljica.

Dunja Mak iz osječkog Potrošačkog foruma kaže da je krajnja sankcija za nelegalizirani objekt rušenje. To bi, prema nalogu građevinske inspekcije, trebao učiniti sam vlasnik.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Ne postupi li vlasnik nekretnine prema rješenju, izvršenje će se provesti prisilno, putem treće osobe, na odgovornost i trošak vlasnika nekretnine - pojašnjava Mak. Dodaje da zakon ne navodi kako su jedine nekretnine, odnosno nečiji domovi, izuzeti od rušenja.

- Već sama predodžba scenarija u kojem se egzistencijalno ugroženoj obitelji pred očima ruši jedina nekretnina, nakon čega njezini članovi, uključujući i djecu, doslovce ostaju bez krova nad glavom, nameće zaključak da bi državna i lokalna tijela trebala imati sluha i naći rješenje za takve situacije. Naime, ekstenzivno tumačeći odredbu iz članka 30. Zakona o građevinskoj inspekciji, ovakva situacija može predstavljati opasnost za život ljudi pogođenih uklanjanjem nekretnine u kojoj stanuju - upozorava Dunja Mak.

U nadležnom Ministarstvu graditeljstva kažu da se rješenje o rušenju donosi nakon što se utvrdi da neka građevina nema potrebne dozvole za gradnju.

- Hoće li se ta građevina morati ukloniti ili ne ovisi prije svega o tome je li moguće naknadno regulirati njen status, a on se može regulirati ako je građena u skladu s prostornim planom - tvrde u Ministarstvu graditeljstva.

Zasad se ruše građevine koje nisu jedine za stanovanje, no socijalna osjetljivost nije propisana zakonom i ne može se znati kad će se ta odluka promijeniti.

U Ministarstvu kažu da su građani koji su sad pokrenuli legalizacije u povoljnijem položaju od onih koji su gradili u skladu sa zakonom ili su svoje nekretnine legalizirali prije.

- To je prilika vlasnicima bespravnih građevina da pravni status građevine riješe jeftinije i jednostavnije nego što su to mogli napraviti prije. Ministarstvo je zbog pojednostavljenih uvjeta za legalizaciju bilo izloženo pritisku građana koji su gradili zakonito i prošli složenu i skuplju proceduru - kažu u Ministarstvu.

Vjeruju da su to shvatili i brojni građani koji su podnijeli neočekivano mnogo zahtjeva, više od 800.000. No mnogi koji su predali zahtjev nisu znali da će ukupni troškovi legalizacije doseći i nekoliko tisuća kuna. Najveća stavka su vodni i komunalni doprinosi, a mora se platiti naknada i za godine kad objekt nije bio legaliziran, odnosno barem dio tih naknada koji nije otišao u zastaru.     

24sata

24sata

24sata

24sata

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 29
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang