Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Od vozača ubiru stotine tisuća kuna naplatom viših cestarina

None Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Vozači ne znaju koliki im se iznos treba naplatiti, pa ne reagiraju odmah. U tvrtki Bina Istra kažu da je sve slučajna greška te da se žalilo samo 0,012% korisnika...

Bina Istra na naplatnim postajama autoceste Istarskog ipsilona na pogrešnom obračunu cestarine od vozača ubire stotine tisuća kuna. Vozače najčešće varaju pri automatskoj naplati, kod plaćanja ENC uređajima, na način da se vozilo iz niže kategorije prebaci u višu, skuplju kategoriju vozila. Malo tko to primijeti, posebice stranci koji odlaze iz Hrvatske.

Da vozače varaju na cestarini Istarskog ipsilona, naši čitatelji su nas upozorili još prije dvije godine. Dvoje vozača se i prošlog vikenda požalilo kako im se nezakonito naplaćuje katkad i dvostruko viša cijena, a najčešće na naplatnoj postaji Umag.

- Živim i radim u Trstu pa se često vozim kamperom po autocesti Istarskog ipsilona. Na izlazu Baderna automat mi katkad umjesto 2. naplaćuje 3. kategoriju vozila, što je dvostruko više. Kad plaćam gotovinom, reagiram i operater mi odgovori da me stroj prepoznaje kao kamion a ne kao kamper i želi mi uzeti 24 kune više. Mislio sam da je to slučajno i da se uređaj jednostavno zbunio. No vraćajući se iz Pule, na izlazu Novigrad opet slično. Automatska blagajna mi je izračunala 93 kune, a ne 48 kuna i shvatim da ono dan ranije baš i nije bilo slučajno. Jučer, vraćajući se prema Italiji, gledam kolone, među njima velik broj kampera i mislim si koliko li će ih samo danas prevariti jer stranac nema pojma koliko košta dionica, a rijetko i domaći znaju točne iznose. Da se nisam bunio, meni bi u dva dana naplatiti 144 umjesto 75 kuna – ispričao nam je G. H. (50). 

 Sličnu priču ispričao nam je 62-godišnji V. K. iz Rijeke koji je, vozeći dvoje prijatelja do Trsta, ostao “kraći” za 18 kuna jer mu je blagajnica na naplati Umag za vozilo iz prve kategorije za dionicu od Žminja do Umaga umjesto 31 naplatila 49 kn.

- I mi smo se provezli dionicom od Žminja i na izlaznoj postaji Umag u traku za ENC priča se potvrdila, umjesto 20 kuna naplaćeno nam je nevjerojatnih 49 kuna.

- ENC uređaj za naplatu cestarine krivo vas je prepoznao. Što da vam kažem, žalite se sljedeći dan pa ćemo vam vratiti novac – bilo je sve što nam je kazala blagajnica na naplatnoj postaji Umag.     

Provjerite koja ste kategorija i iznos računa     

Naše su službe utvrdile da je vaše vozilo svrstano u II kategoriju iako spada u I kategoriju vozila te je izvršena korekcija na računu. Naša tehnička služba obavila je izvanrednu provjeru naplatne staze i nije utvrđena tehnička neispravnost. U svakom slučaju savjetujemo vozačima pa provjere ispravnost kategorije i iznosa koji im se naplaćuje, poručuje glasnogovornica Tea Balde.     

Komentari (37)
  • Toliko ima izvježbanih za krađu da više i nema mogućnosti da nešto kupiš a da te ne pokradu!Izmjerila sam neki dan meso nakon što sam došla doma i bilo je manje 120 gr na 500 gr-papir i udarac o vagu i eto njima višak a meni manjak!Ove krađe su prešle sve granice!

    2. 12. 2014,   15:07
  • Nisam vozač mene drugi voze a imam i svoje pilote.

    2. 12. 2014,   14:57
  • Čekam da se javi neki s kamionom kojem je naplaćno za osobni auto :-)

    2. 12. 2014,   15:25