Obavijesti

Potrošač

Komentari 11

Odabir pravog osiguranja od automobilske odgovornosti

Odabir pravog osiguranja od automobilske odgovornosti
1

Kako biste u slučaju prometne nesreće ublažili financijski udar koji vam ona može donijeti, važno je na vrijeme informirati se o idealnom osiguranju

VIDEO

Kolika je vjerojatnost da će se baš vama dogoditi prometna nesreća? Naravno, svatko vjeruje i nada se kako se to njemu neće dogoditi. Međutim, kako je rizik sastavni dio života i s time se, nažalost, moramo pomiriti, ipak treba znati kako postoji način da se posljedice prometne nesreće ublaže.

To možete učiniti ugovaranjem police osiguranja vozila, pri čemu takva vrsta osiguranja nije samo poželjna već ju je i Zakon o obveznim osiguranjima u prometu definirao kao obaveznu za sve vlasnike ili korisnike vozila.

Prema Zakonu, vlasnici odnosno korisnici motornih vozila, dužni su sklopiti ugovor o osiguranju automobilske odgovornosti za štetu koju uporabom motornog vozila nanesu trećim osobama zbog smrti, tjelesne ozljede, narušenja zdravlja, uništenja ili oštećenja stvari. 

Raznolike ponude osiguravajućih društava

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sukladno zakonskim odredbama, poslove zastupanja i posredovanja u obveznom osiguranju od automobilske odgovornosti i osiguranju vozača i putnika od posljedica nesretnog slučaja, mogu obavljati samo agencije ili obrti za zastupanje ili posredovanje u osiguranju, a koji su na temelju Zakona o osiguranju od Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) dobili suglasnost za obavljanje navedenih vrsta osiguranja u stanicama za tehnički pregled.

Kako kao sudionik u prometu time osiguravate svoju odgovornost prema trećim osobama za štete uzrokovane vlastitim vozilom u zemlji i inozemstvu, odlučili smo istražiti što se sve nalazi u ponudi takve vrste osiguranja unutar nekoliko osiguravajućih društava.

Croatia osiguranje

Uz obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti i osiguranje automobilskog kaska, Croatia osiguranje u svojoj ponudi ima i osiguranje troškova kazneno pravne zaštite i novčane naknade za ozlijede vozaču odgovornom za prometnu nezgodu, kao i osiguranje naknade uslijed prestanka radnog odnosa. Hrvoje Odak, direktor Službe za korporativne komunikacije Croatia osiguranja rekao nam je kako u njihovu kasko osiguranju postoje tri osnovne vrste kasko osiguranja i djelomični kasko. U ponudi su mini, fleksi i puni kasko. 

''Mini kasko pokriva krađu i štete nastale nakon ostvarenja rizika krađe, vremenske nepogode, požara, eksplozije, pada predmeta na vozilo, krađu guma ili naplataka, krađu ključeva iz zaključane prostorije uz obveznu prijavu policiji i oštećenje tapeciranih dijelova vozila nastalih prilikom pružanja pomoći osobama stradalim u prometnoj nezgodi. Fleksi kasko uključuje jedan ili više rizika po izboru osiguranika, dok puni kasko pokriva sve rizike osim onih koji su Uvjetima taksativno isključeni'', pojasnio je.

Na upit o čemu ovisi visina premije osiguranja od automobilske nezgode, Odak nam je rekao kako ona ovisi o visini osigurane svote. To znači da što je veća osigurana svota upisana na polici osiguranja, to je viša i premija

Porast bonusa i do 50 posto

Za primjer izračuna premije obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti uzeli smo VW Polo snage 63 kW zagrebačkih registracijskih oznaka. ''Visina premije za ovaj automobil iznosi s bonusom od 50 posto jest 1940.24 kuna, a puna premija iznosi 3880.47 kuna. U slučaju da se ugovori još i auto nezgoda ili AO PLUS, premija se povećava, ali to su dragovoljna osiguranja koja nije potrebno sklopiti ako osiguranik ne želi'', objasnio je Odak.

Na upit o mogućnosti dodatnih bonusa u slučaju bez štete, Odak je zaključio kako najveća nagrada pripada vozačima koji nemaju štete i kojima se kroz bonus sustav svake godine premija smanjuje. ''Takvi vozači mogu doći do 50 posto bonusa i tada plaćaju pola premije osiguranja.''

Generali osiguranje

Segment u kojem Generali osiguranje nudi dodatne usluge klijentima jest ugovaranje dodatnih pokrića poput osiguranja od nezgode, automobilske asistencije, djelomičnog kasko osiguranja i proširenog osiguranja odgovornosti. 

Damir Vukić, voditelj Odjela za marketing i odnose s javnošću Generali osiguranja rekao nam je kako premija osiguranja od nezgode ovisi o visini odabranih osiguranih svota i broju registriranih mjesta u vozilu. ''Primjerice, za uobičajene osigurane svote u iznosu 40 tisuća kuna za slučaj smrti i 80 tisuća kuna za slučaj trajnog invaliditeta, za vozilo koje ima 5 mjesta, premija iznosi 58.80 kuna'', rekao je te dodao kako za svaku godinu bez štete odobreni bonus raste do maksimalnih 50 posto. ''U Generaliju također priznajemo bonus stečen u drugim osiguravajućim kućama iz Hrvatske, a uz odgovarajuću dokumentaciju i bonus stečen u inozemstvu'', dodao je Vukić.

Euroherc osiguranje

U Euroherc osiguranju tvrde da, ako kod njih sklopite policu od automobilske odgovornosti, umjesto vas će platiti štetu koju pretrpe treće osobe ako je do prometne nezgode došlo vašom krivnjom. Na cijenu premije osiguranja utječu zakonom propisani bonusi i popusti.

''Za svaku godinu bez prijavljene štete na polici od automobilske odgovornosti nagrađujemo bonusom i to nakon prve godine 10 posto, nakon druge 15 posto, nakon  treće 20 posto, nakon četvrte 25 posto i tako sve do porasta na 50 posto nakon devete godine'', tvrde.

Kod njih vrijedi pravilo da je pravo na bonus vezano za vlasnika, odnosno korisnika vozila i ne prenosi se na novog vlasnika. ''Iznimno kod prijenosa prava vlasništva vozila na nasljednika unutar članova uže obitelji kao što su supružnici, djeca i roditelji, pravo na određeni premijski stupanj prenosi se na nasljednika'', tvrde u Eurohercu te dodaju kako se iznimno pravo na stečeni premijski stupanj osiguranika može prenijeti na njegovog supružnika ako osiguranik proda ili odjavi vozilo.  

Jadransko osiguranje

U Jadranskom osiguranju tvrde kako vas kod njih polica štiti od odgovornosti prema trećim osobama u slučaju tjelesnih ozljeda, narušavanja zdravlja ili smrti osobe te uništenja, odnosno oštećenja stvari. 

Dodatne pogodnosti koje nude su također priznavanje već stečenog bonusa kod drugih osiguravatelja, plaćanje premije u više obroka čekovima i karticama te od 15 do 20 posto popusta za osobe s tjelesnim invaliditetom. ''Na polici osiguranja od automobilske odgovornosti, osim osnovnog, moguće je ugovoriti i proširena pokrića'', dodaju.

Policu osiguranja možete napraviti i u stanici za tehnički pregled vozila, a koja ima ugovor s nekom od agencija ili obrta za zastupanje ili posredovanje u osiguranju. Na stranici Centra za vozila Hrvatske možete vidjeti koja se sve trenutno osiguravajuća društva u Hrvatskoj bave osiguranjem od automobilske odgovornosti i osiguranjem putnika od posljedica nesretnog slučaja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'