OPREZ Iz Ministarstva kažu da je najčešće riječ o datumu minimalne trajnosti te da je hrana i dalje ispravna. Takve promjene su opasne, tvrdi Potrošački forum...
Opasno recikliranje: Po isteku datuma, trgovci zalijepe novi
Na polici lokalne trgovine stajali su mliječni proizvodi s naljepnicama na kojima je pisalo da ga je bilo najbolje upotrijebiti prije pet dana, požalio nam se čitatelj.
- Na jednom je čak taj rok prošao prije devet dana, a vidjelo se da su na
ostalima na ‘staru’ naljepnicu nalijepili ‘novu’. Preočito je da im je
jedna naljepnica promakla. Pa što nam ti trgovci rade – zgranut je bio
čitatelj.
Smanjena im je kvaliteta
U posljednjih mjesec dana dobili smo nekoliko sličnih prijava iz raznih
krajeva Hrvatske pa smo pitali Ministarstvo zdravlja smije li se to
raditi. Odgovorili su kako je riječ o oznaci datuma minimalne trajnosti, a
ne o roku trajanja, te da su takve namirnice zdravstveno ispravne, ali im
je kvaliteta smanjena. Prema Uredbi EU br. 1169/2011 o informiranju
potrošača o hrani, datum minimalne trajnosti je podatak koji se mora
navoditi na hrani. Do tog datuma hrana zadržava svoja posebna svojstva ako
se čuva na pravilan način. Pojedine namirnice podložnije su mikrobiološkom
kvarenju pa imaju kraći rok trajanja, kao kremaste slastice, neki pekarski
proizvodi, mesni proizvodi...
Hrana podložna mikrobiološkom kvarenju ne smije se konzumirati nakon isteka roka trajanja jer se smatra zdravstveno neispravnom. Proizvođač određuje minimalni rok trajanja u kojem garantira da će zdravstvena ispravnost i kvaliteta hrane biti neupitna pod određenim uvjetima skladištenja i čuvanja, objašnjavaju u Ministarstvu zdravlja i dodaju kako nemaju dovoljno podataka da bi u konkretnom slučaju odgovorili smije li se sporni proizvod konzumirati ili ne. Dunja Mak, pravna savjetnica osječkog Potrošačkog foruma, kaže kako trgovci izmjenama bilo kakvih rokova na proizvodima mogu ozbiljno ugroziti zdravlje potrošača.
Trebaju smanjiti cijenu
- Postoji razlog zašto je proizvođač odredio određeni rok valjanosti, tj. rok upotrebe kao minimalni rok trajanja određenog prehrambenog proizvoda. Izmjenom roka upotrebe na svoju ruku trgovci nastoje kupcima koji im vjeruju prodavati robu koju možda ne bi smjeli ili bi joj morali drastično smanjiti cijenu te ne slute da novac odvajaju za proizvod koji je pokvaren ili više nema karakteristična svojstva. Isticanjem minimalnog roka trajanja proizvođač, temeljem provedenih laboratorijskih analiza, jamči zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane, dakako, ako se hrana skladišti na pravilan način. Ako trgovac mijenja rokove i služi se zavaravajućom poslovnom praksom, to je zabranjeno Zakonom o zaštiti potrošača – kaže Dunja Mak.