Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Oprez: Što znate o plastici koju koristimo svakodnevno?

Oprez: Što znate o plastici koju koristimo svakodnevno?
1

Opasna za djecu: Tvari iz nekih vrsta plastike mogu oštetiti DNK kod djece i utjecati na razvoj spolnih organa

VIDEO

Bez obzira zagrijavamo li plastiku ili ne, sve tvari iz plastične ambalaže mogu se naći u hrani. Jedna od najopasnijih je bisfenol A, koji rabe u proizvodnji polikarbonata, materijala od kojih se proizvodi plastična ambalaža.

- Još je tridesetih godina dokazano da bisfenol A remeti endokrini sustav oponašajući rad hormona estrogena. Dokazani su njegovi mnogi štetni utjecaji na zdravlje, od pretilosti, neuroloških poremećaja, poremećaja u radu mozga, poremećaja u radu žlijezda, pojavi nekih oblika raka, poremećaja seksualnih funkcija. Tek posljednjih godina se njegova upotreba pokušava zabraniti - objašnjava mag. nutricionizma Jasna Čerić i dodaje da su mala djeca posebno osjetljiva na bisfenol A jer remeti njihov rast i razvoj te oštećuje DNK. Prodaja plastičnih bočica za bebe napravljenih od polikarbonata zabranjena je u EU, SAD-u i Kanadi. - Međutim, nije zabranjena prodaja hrane upakirane u ove spojeve. Problem je u tome što je većina pakirane hrane u doticaju s plastikom. Istraživanja su pokazala kako se kod 95 posto ljudi testiranih u Europi, Americi i Aziji u organizmu n alazi bisfenol A - kaže Jasna Čerić.

Napominje da se ova izuzetno štetna kemikalija ne nalazi samo u plastičnim bocama nego i u plastičnom omotaču kojim su s unutrašnje strane premazane limenke i konzerve. - Ostali spojevi koji se nalaze u plastičnoj ambalaži od materijala koji poznajemo kao PVC su ftalati te glutaraldehidi. Također je dokazana njihova toksičnost za ljudski organizam, a utjecaj, na primjer, dietil heksil ftalata na hormone može dovesti do toga da se već kod muških fetusa razviju neke ženske osobine te manji spolni organi. Također, utječe na pretilost i krvožlni sustav. Ovaj spoj se nalazi u svemu proizvedenom od PVC-a, plastičnim vrećicama, omotima.

Ako hrana sadrži tvari koje ne možemo probaviti ili nam mogu štetiti zdravlju, takvu hanu treba maksimalno izbjegavati - upozorava ova stručnjakinja za hranu, koja, kao i mnogi znanstvenici, smatra da kemikalije i plastika ne bi smjeli biti sastojci ljudske prehrane.

Brojke na koje morate paziti

Svaki proizvod u plastičnoj ambalaži trebao bi imati specifičan trokutasti znak (desno) u kojem se nalazi brojka. Ta brojka označava o kojoj je vrsti plastike riječ, kao i koliko se puta reciklirala.

1

Napad bakterija - Od nje su napravljene boce za pića. Može se koristiti jednokratno.

2

Sigurna plastika - Izrađuju se igračke i boce za deterdžente. Može se češće upotrebljavati.

3

Ne smije se grijati - U ovima se hrana ne smije zagrijavati zbog toksičnih spojeva. 

4

I ova je sigurna - Koristi se za boce, vrećice, tkaninu i namještaj. Može se reciklirati.

5

Za pelene i čašice - Prilično je sigurna i otporna pa se rabi za pelene i ambalažu hrane. 

6

Nije za kuhanje - Ne preporučuje se zagrijavanje, služi za čuvanje hrane i ambalažu za jaja.

7

Opasni bisfenol - Sadrži bisfenol, koji može djelovati poput ženskog hormona. Izbjegavati!

Nitko ne testira hranu na toksine

Propisi Europske unije i drugih zemalja utvrđuju maksimalnu dopuštenu količinu bisfenola A u hrani, ali nitko, zapravo, ne testira hranu na spojeve iz plastične ambalaže u hrani osim znanstvenika. Mnogi od njih smatraju da su propisane količine prevelike, kaže magistrica nutricionizma Jasna Čerić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu