Obavijesti

Potrošač

Komentari 17

Otrovi u hrani: Budite oprezni s voćem, posebno s citrusima

Otrovi u hrani: Budite oprezni s voćem, posebno s citrusima
1

Što mislite, je li sva hrana sigurna? Jeste li znali kako meso nekad može sadržavati antibiotike, tuna i sabljarka živu, a korica naranče i limuna može imati pesticide

VIDEO

Naše prehrambene navike najlakši su put do zdravijeg ili pak bolesnijeg organizma. Iako postoje zakonom propisane dopuštene količine štetnih tvari u pojedinoj hrani, tijelu taj zakon ne znači ništa. Štetne tvari se gomilaju, a i posljedice. - Toksini u hrani mogu biti njezini prirodni sastojci. Koža zelenog krumpira, rajčice i patlidžana sadrži Solanin. Male koncentracije izazivaju povraćanje, znojenje, grčeve u želucu i glavobolju - objašnjava nutricionistica Jasna Ćerić. 

Treba izbjegavati pečenje, prženje i dimljenje hrane. Treba je pripremati na malo ulja i više vode

No za sve veći broj otrova u hrani ljudi su sami odgovorni. - Hrana se zagađuje u proizvodnji, tijekom pakiranja, transporta, zagađenjem okoliša ili obradom - kaže Ćerić. Popis takvih toksina je predug. Inspekcije posljednjih godina, kažu u Zavodu za javno zdravstvo “Andrija Štampar”, posebno paze na količinu mikrotoksina u hrani (plijesan). Ima ih u žitaricama, mlijeku i dječjoj hrani na bazi mlijeka i žitarica, orašastim plodovima, sušenom voću, u začinima za voćne sokove i vino. Intenzivno kontroliraju pošiljke iz Brazila, Kine, Egipta, Irana i Turske. Oprezan treba biti i s voćem, posebno s citrusima. - Pesticidi u hrani nemaju nikakvu funkciju, oni su zagađivači. 

Agrume za čije podrijetlo nismo sigurni ne bismo trebali koristiti cijele u pripremi soka ili koricu ribati u kolače - kaže Ćerić. Toksini su i u prženom te pečenom krumpiru, zatim čipsu, ali i mesu koje se peče, prži ili roštilja. Mlijeko, jaja, tofu i jetra koji se kuhaju gotovo nemaju toksina. Uzgajivači životinjama daju antibiotike, antiseptike i hormone, pa i te ostatke jedemo. Obradom ribe povećava se štetni histamin. - Zamrznute kozice mogu imati dodane sulfite koje kod osjetljivih izazivaju alergije. Zakonski je propisan maksimalan udio žive u tunama i sabljarkama, ali ako se pretjeruje, može izazvati trovanje - kaže Sanja Vidaček s Prehrambeno biotehnološkog fakulteta. Preporučuje raznovrsnu prehranu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Meso s roštilja je nezdravo

Pečeno i prženo te meso s roštilja imaju najviše toksina. Najbolje bi ga bilo pripremati kuhanjem. Tako čuva se najviše hranjivih tvari, a namirnice i dalje ostaju niskokalorične.

Previše tune iz konzerve je otrovno

Ne navaljujte svaki dan na tunjevinu iz konzerve. Zakon propisuje dopuštene količine žive u njima, ali ne može regulirati koliko često ćete je jesti. Možete se otrovati.

Jedite samo zreli krumpir

Toksični spoj Solanin u kori zelenog krumpira u visokim koncentracijama remeti rad živčanog sustava. Jedite samo zreli krumpir. Solanin se ne uništava ni obradom hrane.

Jabuke su najzagađenije

Najviše pesticida ima u jabukama, agrumima, kruškama i grožđu. Dobro perite voće prije konzumiranja i čitajte deklaracije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang