Obavijesti

Potrošač

Komentari 8

Pazi šećer: Što je veći udjel kakaa, to je čokolada zdravija

Pazi šećer: Što je veći udjel kakaa, to je čokolada zdravija
6

Antioksidansi u tamnim čokoladama višestruko su korisni za zdravlje. U mliječnim čokoladama oni zbog mlijeka ne djeluju, a u bijelima ih nema

VIDEO

Kakao masa najkorisniji je dio čokolade bogat bioaktivnim tvarima. Stoga pri kupnji treba obratiti pozornost na njen postotak. Bijela čokolada uopće ne sadrži kakao masu i za naš organizam i zdravlje je posve bezvrijedna, pojašnjava nutricionistica Jasna Ćerić. 

Kvalitetnije mliječne čokolade imaju udjel kakaa od 40 posto, iako se većina danas radi s manjim postotkom. One su nutritivno siromašne jer proteini iz mlijeka vežu antioksidanse iz kakao mase i blokiraju njihovo djelovanje. - Preporučila bih tamnu čokoladu sa što većim udjelom kakaa, bez mlijeka, s orašastim plodovima koji će je obogatiti korisnim masnim kiselinama - kaže Ćerić. Tamna čokolada ima dvostruko više antioksidansa od crnog vina i oleinsku kiselinu koju obično povezujemo samo s maslinovim uljem. 

Oni pomažu u regulaciji tlaka, u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara i brojnih degenerativnih bolesti. Kakao stvara i osjećaj sitosti te podiže raspoloženje. Loša strana čokolade je njena kaloričnost zbog čega je ne bi trebalo jesti više od 10 grama na dan. Loše su i zasićene masne kiseline koje su štetne za krvožilni sustav. Njihov sastav također ovisi o udjelu kakaa u čokoladi. Tamne čokolade, s više kakaa, sadrže najmanje štetne zasićene masne kiseline.

Kvalitetna mliječna

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kraševa punjena čokolada Dorina Jaffa sadrži 48 posto kakao mase, što je čini kvalitetnijom od većine mliječnih čokolada na tržištu. Svi aditivi su prirodnog podrijetla i nisu štetni za zdravlje.

Standardna čokolada

Čokolada s lješnjacima Kandit ima 30 posto kakaa, ali ne mora značiti da je posrijedi kakao masa, može biti i maslac. Nutritivna vrijednost je mala, a masti, šećera i kalorija, je puno, kaže Ćerić.

Više mlijeka nego kakaa

Ferrerova Kinder čokolada je nutritivno loša, kaže Ćerić. Kakaovih dijelova je samo 13 posto, a većinu proizvoda čini mliječno punjenje. Ono što je alarmantno je 53 g šećera u proizvodu koji teži 100 g.

Najbolja je tamna

Anidor tamna čokolada s narančom ne sadrži mlijeko, a ima visok udio kakao mase od 77 posto. Ovakve čokolade treba konzumirati kako bi dobili zdravstvene dobrobiti njenih antioksidansa.

Ima čak 63 posto šećera

Bijela Milka, koju proizvodi Kraft Foods, nutritivno je bezvrijedan proizvod. Budući da sadrži 63 posto šećera, treba je izbjegavati. Sadrži 5 posto kakao maslaca, ali ne i kakao masu, kaže Ćerić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje
Terapija vakuumskim čašicama

Luka Modrić koristi drevnu metodu liječenja - hidžamu: Evo za što se sve ona primjenjuje

Cupping blagotvorno djeluje na bolove koštano-mišićnog sustava. Vlastite obrambene snage koje tijelo izlučuje u pripremi za ozljedu djeluju lokalno na posljedicu bolesti tako da se tegobe smanje
Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'
FINA RIBA ZA SVAČIJI DŽEP

Moletu jedite umjesto bakalara, a trlju frigajte za 'fritto misto'

Manje popularna riba je jeftinija, a dostojna je zamjena za bakalar i lignje. Isprobajte frigane trlje, paštetu od molete i 'fritto misto' - neće vas 'udariti po džepu'