Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Petit keksi: Brzo dižu šećer u krvi i zasite samo na kratko

Petit keksi: Brzo dižu šećer u krvi i zasite samo na kratko
1

I maslac i margarin povisuju kolesterol u krvi i povezuju se s krvožilnim bolestima te dijabetesom, no maslac sadrži vitamine A, D i E, važne za oči, kožu, kosti...

VIDEO

Petit beurre u prijevodu s francuskog, gdje je u 19. stoljeću izmišljen, znači mali maslac. No nemaju sve verzije maslac, nego lošiju varijantu - margarin ili biljno ulje od kojeg se margarin radi.

Najviše maslaca ima u keksu Leibniz, 12 posto, dok po sedam posto maslaca ima u Koestlinu te u Kraševu Petit Beurreu. Na deklaraciji Clevera kao i u drugom Koestlinovu keksu koji smo uzeli za usporedbu, Koestlin Pikniku, navedeno je hidrogenizirano biljno ulje od kojeg se radi margarin.

Maslac u prednosti jer se dobiva prirodnijim postupkom

Margarin je zahvalna sirovina za prehrambenu industriju zbog svoje niske cijene, stabilnosti i lakog transporta. Glavna razlika između maslaca i margarina masne su kiseline. Margarin u pravilu sadrži više transmasnih, odnosno nezasićenih kiselina, dok maslac ima zasićene masne kiseline. Transmasne kiseline, koje najčešće unosimo s prerađenom i prženom hranom, povezuju se sa srčanim i krvožilnim bolestima. No unatoč raspravama koja varijanta je zdravija, maslac ili margarin, dokazano je i da zasićene kiseline iz maslaca povisuju kolesterol i uzrokuju iste bolesti kao margarin.

Prednost maslaca je što se dobiva prirodnijim putem, a sadrži i vitamine A, D i E te laurinsku zasićenu masnu kiselinu koja se povezuje s poboljšanjem imuniteta. Ovaj keks osim masnoća, sadrži i brašno, šećer, ali i brojne dodatke, česte u proizvodnji keksa. Za rahljenje tijesta se dodaju natrijevi i amonijevi karbonati. Za regulaciju kiselosti dodani su difosfati i pirofosfati kojima se unos ograničava jer u velikim količina mogu oslabiti kosti. U ovim keksima ima i aroma.

Uzrokuju oscilacije šećera u krvi

Na sto grama sadrže oko 450 kalorija, 70 grama ugljikohidrata, najviše iz pšeničnog brašna i stolnog ili nekog drugog šećera. Zbog toga će ovaj keks brzo podići šećer u krvi i uzrokovati njegove oscilacije.

Nakon brzog rasta šećera, gušterača radi ubrzano, a poslije slijedi nagli pad razine šećera u krvi što uzrokoje ponovni osjećaj gladi. Tako se lakše debljamo, a oscilacijama šećera u krvi slabi se rad gušteraće, oštećuju se krvne žile te se na izlažemo riziku od krvožilnih bolesti i dijabetesa. Djeci bi umjesto njih trebalo davati zobene pahuljice ili ih posluživati uz čašu mlijeka ili uz jabuku te bobičasto voće.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu