Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

'Plodovi' jeseni: Otkrili su nam tajne pravih, domaćih čvaraka

'Plodovi' jeseni: Otkrili su nam tajne pravih, domaćih  čvaraka
6

Lako je raspoznati koji su čvarci došli iz domaće proizvodnje, a koji su plasirani na police trgovačkih centara. Međutim, napraviti prave, domaće čvarke, pravi je zanat

VIDEO

Kvalitetni čvarci i slanina prave se od svinja starih godinu i pol koje imaju između 220 i 250 kilograma. 'Znalci' će pritom reći kako je u svemu najbitnije da svinje jedu prirodnu, domaću hranu, a ne kupovne smjese.

U Baranji se primjerica slanina za čvarke reže na trakice duge od osam do deset centimetara, koje ne smiju biti deblje od osam milimetara. Stave se u kotao na laganu vatru i na malo stare masti. Nakon što prokipe 20-ak minuta, ulije se mlijeko i vatra se pojača. Treba dobro miješati i osluškivati. U prvoj fazi čvarci mljackaju, potom krčkaju i na kraju šušte. Treba ‘uhvatiti’ trenutak kad su gotovi, da imaju lijepu boju, a da mast ne zagori.

Najbolji čvarci, masni ili jako stisnuti, prepoznaju se po zlatnožutoj do crvenkastoj boji i hrskavoj strukturi. I za dobre kobasice i kulen najvažnije je meso zrele svinje.

POGLEDAJTE VIDEO: Majstor mesar Goran Iveković o raspoznavanju kvalitetnih čvaraka

Pokretanje videa...

24sata Video 01:49

Proizvodnja čvaraka razlikuje se od kraja do kraja, i to od samog mesa, do oblika. Baranjci slaninu za čvarke režu na trakice, a ostali na kockice. Slavonski su čvarci najmasniji, a u drugim im krajevima jače iscijede.

Čvarke se ne smije soliti kad se tek naprave, jer vuku vlagu i postaju "gumeni". Zato ih treba čuvati i u dobro zatvorenoj posudi na hladnom.

Čvarci se trebaju dobro miješati i osluškivati, jer oni imaju svoj postepeni tijek. U prvoj fazi mljackaju, zatim krčkaju, a na kraju šušte.

24sata


24sata

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše
NASTRANE SKLONOSTI

Što je najčudnije što vas može uzbuditi? Ovo su razlozi zašto neki ljudi imaju neobične fetiše

Što se više 'borite' protiv fetiša, to ga više želite. Fetiši postaju moćni jer ih društvo označava kao 'izvrnute', 'nastrane' i 'pogrešne' - što ih čini još privlačnijima