Obavijesti

Potrošač

Komentari 7

Prijevoznici traže čak 100 kn za potvrdu o cijenama pokaza

Prijevoznici traže čak 100 kn za potvrdu o cijenama pokaza
1

Banke, prijevoznici, pa i Fina sami određuju koliko će naplatiti izdavanje običnih potvrda. U društvu Potrošač kažu da takve odluke nisu u skladu sa zakonima...

VIDEO

Potvrdu o cijeni vozne karte koju nosim poslodavcu u Čazmatransu su mi naplatili 100 kuna, zgrožen je bio čitatelj.

Poslao nam je fotografiju na kojoj se vidi da je neko na formular nečitkim rukopisom uz 1282 kune redovne cijene karte upisao i 100 kuna za izdavanja potvrde. Pitali smo tvrtku Čazmatrans Nova po kojoj satnici obračunavaju izdavanje takve karte te je li naš čitatelj za sto kuna mogao dobiti barem pravopisno ispravnu potvrdu na kojoj umjesto dvje piše dvije kune. Tvrtka se zbog lošeg pravopisa ispričala, a za naplatu potvrde pozvali su se na svoje Opće uvjete prijevoza.

Račun treba biti potvrda o plaćanju, a dodatno naplaćivanje je parafiskalni namet, kakav bez milosti naplaćuju u brojnim institucijama, kaže Ilija Rkman iz društva Potrošač.

- Izračunali smo da građanin u godini na naknade institucija potroši od pet do šest tisuća kuna. Ako u fotokopiraonici kopiranje lista stoji 50 lipa, a u nekoj instituciji vam za isprintanu stranicu uzmu 10, 15 ili više kuna, onda je to nepoštena poslovna praksa - smatra Rkman koji se pita isto što i mi.

- Ako čovjek za pet minuta posla, koliko mu treba da ispuni jednu ovakvu potvrdu, naplati 100 kuna, to znači da u satu zaradi 1200 kuna. Mislim da satnica ni u Saboru nije takva - kaže Rkman i dodaje da izdavanje potvrda nema radnu ni korisnu vrijednost, čime se krši članak 7. Zakona o obveznim odnosima i načelo jednakih prava po kojem “pri sklapanju naplatnih poslova sudionici polaze od jednake vrijednosti uzajamnih činidaba”.

Ne naplaćuje samo Čazmatrans zrak. Čitatelji se žale da isto naplaćuje i Samoborček. Potvrde nisu besplatne ni u bankama. Od većih banaka ne naplaćuje ih PBZ.

U džepove građana poseže i država. Pitali smo Finu zašto običnu potvrdu o iznosu blokade naplaćuje 43 kune, ali odgovor nismo dobili. Je li sve u skladu sa zakonom, pitali smo i HNB. Ni oni nisu odgovorili.     

Pravilnici moraju biti zakoniti, a ne služiti samo za pražnjenje tuđih džepova     

Rekonstrukcija prometa po računu radi se ručno, angažman radnika je veći, a time i trošak, objasnili su nam u Zagrebačkoj banci zašto ispis o stanju duga naplaćuju 62,50 kuna. Mnoge tvrtke nelogičnosti u naplaćivanju pravdaju internim pravilnicima i općim uvjetima poslovanja. No Ilija Rkman kaže kako se ni oni ne mogu donijeti na vlastitu ruku.

- Osim što trebaju biti vidljivi potrošačima, u pravilnicima mora pisati na koje zakone se pozivaju i na čemu se temelje. Ne smiju služiti samo kao sredstvo za izvlačenje novca od građana - kaže Rkman.     

Odvjetnica: Mislim da je cijena za taj komad papira previsoka 

Savjetovališta za potrošače često zaprimaju pritužbe građana na naplatu potvrda, rekla nam je mag. iur. Dunja Mak iz Potrošačkog foruma.

I u toj udruzi su pitali tvrtke zašto tako puno naplaćuju izdavanje komada papira, na što su im oni odgovorili da je to njihova poslovna odluka na koju imaju pravo jer im je to neka vrsta izmakle dobiti.

- Radnici koji zahtijevaju potvrde koje su im potrebne kako bi ih predočili svojim poslodavcima radi isplate troškova prijevoza neće uistinu kupiti prijevoznu kartu, pa tvrtke smatraju da su na taj način u određenoj vrsti gubitka - kaže Mak.

Dodaje kako bi cijena naplate takve potvrde u bankama trebala biti na transparentan način istaknuta, a nadzor nad tim tarifama u nadležnosti je HNB-a.  

- Osobno smatram da je cijena za papir previsoka za naše građane, od kojih većina pazi na svaku kunu - zaključuje Mak.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode