Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Prve lubenice stižu iz Maroka: Domaće će doći potkraj lipnja

Prve lubenice stižu iz Maroka: Domaće će doći potkraj lipnja
1

ZDRAVE I SLASNE U trgovačkim centrima se kilogram može kupiti i za manje od pet kuna. Na osječkoj tržnici prodaju se za 8 kn po kilogramu, na pulskoj po 13 kn

VIDEO

Prve domaće neretvanske lubenice trebale bi dozrijeti za dvadesetak dana. Nadamo se da će berba početi 25. lipnja, a to ovisi o vremenu, odnosno o sunčanim danima. To su prve rane sorte. Sadimo ih u tunelima i na foliji, rekao je Neven Maraga koji lubenice uzgaja u Opuzenu.

- Do lani sam najviše sadio lubenice sorte fantasia. One su duguljasta oblika. Njeno ‘meso’ je svjetlije pa su se slabije prodavale nego one sorte koje imaju žarku boju. Kupci se boje ako je blijeda da nije dovoljno slatka. Ove godine posadio sam sorte samantha i mara koje imaju jaču boju. Lubenice se razlikuju po šarama, a one ovise o sorti, ali i o tome koliko je zrela - pojasnio je Neven Mataga.

Na neretvanskom području lubenica će biti do sredine kolovoza, a bude li jako vruće, dozrijet će ranije pa će ih biti samo do početka kolovoza.

24sata


24sata

Osim u dolini Neretve, lubenice uzgajaju i na zadarskom području. Tamo će dozrijeti nešto kasnije nego u opuzenskom kraju. Nakon zadarskih dolaze istarske lubenice, a najkasnije ćemo uživati u slavonskima.

- Oko 5. srpnja bi trebale dozrijeti prve slavonske lubenice i bit će ih do rujna. Imam sortu farao koje kod nas najbolje uspijevaju. Naše slavonske lubenice slađe su od neretvanskih jer je bolja voda - rekao je Mirko Bošković, uzgajivač iz Cerne, mjesta uz rijeku Bosut na istoku Slavonije.

Lubenice uz mnogo sunca trebaju i mnogo vode kako bi bile slatke i sočne. Bošković je na pokusnom polju posadio 33 sorte lubenica. Želi provjeriti koje će sorte dobro roditi i biti otporne, i njih će saditi sljedeće godine. Dok ne dočekamo domaće lubenice moramo se zadovoljiti uvoznima. Trgovci na tržnicama uvjeravaju i hvale da su slatke i “med medeni”.

- Ove lubenice koje se sad prodaju kod nas su iz Albanije ili Grčke. Sezona branja im je pri kraju i loše su kvalitete - rekao je Neven Mataga koji lubenice uzgaja dvadesetak godina.

Na trešnjevačkoj tržnici u Zagrebu u petak smo lubenice našli na dva mjesta. Na ulazu na glavnu tržnicu kilogram je stajao 12 kuna. Prodavačica je rekla da su iz Grčke i da su jako slatke. Na drugom kraju tržnice bile su četiri kune jeftinije. Za njih nam je prodavačica rekla da su uvezene iz Italije.

Na zadarskoj tržnici lubenice, ili po domaći, četruni, bile su po deset kuna kilogram, a kažu da su stigle iz Grčke. Na riječkoj i pulskoj tržnici također su imali grčke lubenice. No tri kune su bile skuplje nego u Zadru. Slabo su se prodavale.

- Na tržnici su još jako skupe. Mnogo su jeftinije u trgovačkim centrima pa ih tamo kupimo. Na tržnicu u sezoni dođu bosanske lubenice koje oni zovu bostan. Bit će i makedonskih, a te, osim domaćih, također rado kupujem jer su jako slatke - rekao je kupac na pulskoj tržnici.

I u Osijek su lubenice stigle iz Grčke, ali su čak pet kuna jeftinije nego u Rijeci i Puli. Prodavale su se po osam kuna za kilogram.

Na splitskoj tržnici bilo je lubenica iz Maroka, Italije i Španjolske, a sve po deset kuna za kilogram.

Svi s nestrpljenjem očekuju prve domaće lubenice koje će vjerojatno biti jeftinije. (žg, il, mt, dma, rbo, ze)     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode