Obavijesti

Potrošač

Komentari 0

Pune aditiva: Hrenovke imaju dosta mesa, no nisu zdrave

Pune aditiva: Hrenovke imaju dosta mesa, no nisu zdrave
6

Hrenovke sadrže natrijev nitrit, E250, koji je zabranjen u dječjoj hrani, te natrijev glutamat, koji je u većim količinama opasan

VIDEO

Hrenovke su pune spojeva za koje je dokazano da štete organizmu, zbog čega ih djeca uopće ne bi trebala jesti, a odrasli samo u manjim količinama. Natrijev glutamat, E621, može loše djelovati na živčani sustav, a neki ga smatraju neurotoksinom koji može štetno djelovati na mozak. Nema nikakvu prehrambenu vrijednost, služi samo da hrenovke učini ukusnijima. A natrijev nitrit, E250, sprečava razvijanje bakterija u hrenovkama i produljuje im trajnost, no ne smije se koristiti u dječjoj hrani. Od navedenih vrsta hrenovki najkvalitetnije su Wudy Classic, i to zbog velike količine mesa. 

I u njih su dodane umjetne arome te natrijev glutamat, no za razliku od ostalih, ne sadrže natrijev nitrit. Na deklaraciji hrenovki bez ovitka Pika Vrbovec nije točno navedena vrsta pojačivača okusa i ekstrakta kvasca. 

- Možemo pretpostavljati da je to natrijev glutamat, E621. S obzirom na to da je riječ o potencijalno opasnom aditivu (u velikim količinama), ovakav način navođenja nije korektan prema potrošačima. Ekstrakt kvasca sadrži natrijev glutamat, pa nije nužno navesti da ga proizvod sadrži, no riječ je o istoj stvari - kaže nutricionistica Jasna Ćerić.

Wudy su najbolje

Hrenovke Wudy Classic imaju 87% mesa, a unatoč aromama i pojačivačima okusa koji su im dodani, imaju najmanje kemikalija, zbog čega su najkvalitetnije od svih ovdje navedenih proizvoda. 

Puris pun kemikalija

Pureće hrenovke Puris imaju 72% mesa, ali i puno kemikalija uključujući natrijev nitrit, koji je zabranjen u dječjoj hrani i dokazano štetan za zdravlje. Sadrže fosfate i još nekoliko spojeva natrija.

K Plus ima manje mesa

Pileće hrenovke K plus imaju samo 57 posto mesa, zbog čega im je niska kvaliteta, a razina bjelančevina je održana dodavanjem kožica i masti, što je u skladu s pravilnikom Ministarstva poljoprivrede.

Zavaravaju želudac

Hrenovke bez ovitka Sljeme imaju 66 posto mesa, a boja je dobivena od tropske uši, koja je prirodno bojilo. Sadrže i guar gumu, koja je teško probavljiva, ali korisna za probavu. Izaziva osjećaj sitosti. 

Općenita deklaracija

Pik Vrbovec hrenovke bez ovitka imaju 67% mesa, a manjak im je “zakamuflirani” natrijev glutamat na deklaraciji. Sadrži ekstrakt kvasca, koji u sebi ima taj emulgator, no to nije jasno navedeno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu
TEŠKA ŽIVOTNA PRIČA

Tko je Ivana Habazin? Izgubila je oca kao beba i prošla pakao, bila u samostanu. Sad je u vrhu

Najbolja hrvatska boksačica Ivana Habazin (34) prošla je trnovit put do svjetskih pojaseva, a 'odustala' je samo jednom u životu...

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith