Obavijesti

Potrošač

Komentari 4

Rapidno raste interes za uzgoj konoplje i njena ulja

Rapidno raste interes za uzgoj konoplje i njena ulja
1

Interes poljoprivrednika za uzgoj industrijske konoplje je velik. Lani je njome bilo zasijano 176 hektara, a ove godine 658. Na njezinu se sjemenu može zaraditi...

VIDEO

 Sve više Austrijanaca i Mađara, ponajprije vinara, radi ulje od sjemenki grožđa. Kod nas prodaju to ulje poznatog austrijskog vinara Freda Loimera. Decilitar u vinoteci Vivat fina vina stoji oko 100 kuna. Sezamovo ulje je jeftinije, pola litre u Biorami stoji 43 kune. Slična je cijena i lanenog ulja, bočica od 0,25 litara u bio&bio je 24,90 kuna. Pola litre konopoljina ulja stoji 160 kuna. 

Ulje industrijske konoplje

Industrijska konoplja ne smije imati više od 0,2 posto THC-a. Indijska konoplja zna ga imati više od 20 posto.

To nam je rekao Nikola Planinić, vlasnik tvrtke CannaBio, koja je, kako kaže, prva u hrvatskoj počela uzgajati industrijsku konoplju i proizvoditi ulje iz njezinih sjemenki.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje da se na tržištu mogu pronaći jeftinija ulja, ali su znatno lošije kvalitete, a znaju biti i mješavine s nekim drugim uljima.

- Kvaliteta ulja ovisi prije svega o sorti koju koristite za uzgoj. Mi za svoja ulja koristimo sortu Finola, koja je najbolja - rekao je Planinić i dodao kako mu se čovjek požalio da je dobio alergiju od konopljina ulja, ali ne od njegova.

- Objasnili smo mu da alergiju ne može dobiti ako je ulje napravljeno sto posto od konoplje jer konopljino ulje nema alergena - kaže Planinić. Dodaje da ulje konoplje treba uzimati ujutro na prazan želudac jer se sve njegove blagodati tad najbolje iskoriste.

Nije dobro termički ga obrađivati, dakle na njemu se ne može nešto pržiti, jer tad gubi ljekovita svojstva.

Industrijska konoplja nema puno THC-a, koji, prema nekim istraživanjima, liječi tumore i druge bolesti, ali ima CBD-a, odnosno kanabidiola.

- Ovaj spoj je još značajniji u liječenju tumora od THC-a. Kanabidiol se može izvući, primjerice, iz čaja od industrijske konoplje tako da ga stavite u alkohol ili masnoću jer se u vodi ne rastvara - kaže.

Ulje konoplje sadrži i gamaliolensku masnu kiselinu (GLA), koje ima i u majčinu mlijeku i koja jača imunitet. Djeluje protuupalno i važna je u normalnom rastu i razvoju. Inače, hladno prešana ulja u pravilu su skuplja od toplo prešanih jer je procedura sporija. Kod hladnog prešanja u ulju se čuvaju tvari važne za zdravlje jer se preša na oko 40 stupnjeva, a kod toplog prešanja se uništavaju. Zato je uvijek bolje kupiti hladno prešano ulje, neovisno od čega je napravljeno.

Postoje i druga ulja koja su odlična za zdravlje

- Neka od ulja najbogatijih omega-3 masnim kiselinama su laneno, konopljino, chia, riblje, orahovo. Preporučuje se što češće ih koristiti, posebno kod srčanožilnih bolesti, povišenih triglicerida, moždanog udara - rekla je nutricionistica Jasna Ćerić.

Ova ulja, dodala je, smanjuju upalne procese i uvode hormonalnu ravnotežu. Za zdravlje je dobro i suncokretovo ulje jer je bogato vitaminom E, ali i ono je najučinkovitije kad je hladno prešano.  

Kronoplja - sajam o industrijskoj konoplji u petak i subotu na ZV-u   

Nutritivna i kozmetička vrijednost konopljina ulja, konoplje u poljoprivredi, i konoplje kao gradiva i energenta u zgradarstvu..., samo su neka od predavanja na sajmu Kronoplje u petak i subotu u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma. Predavat će profesori s Agronomskog, Prehrambeno - biološkog, Farmaceutsko-biokemijskog, Šumarskog, Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta.     

Interes za uzgoj konoplje sve je veći  

Interes poljoprivrednika za uzgoj industrijske konoplje je velik. Lani je njome bilo zasijano 176 hektara, a ove godine 658. Poljoprivrednici kažu da na njezinu sjemenu mogu zaraditi puno više nego na pšenici. Lani se pšenica otkupljivala po 1,05 kuna za kilogram. Za sjemenke konoplje dobiva se između 7,5 i 15 kuna. Prije ulaska u posao s industrijskom konopljom od Ministarstva poljoprivrede mora se dobiti dozvola. Ove godine zaprimili su 109 zahtjeva. Dozvolu ne mogu dobiti oni koji su u zadnjih pet godina pravomoćno osuđeni za kazneno djelo zlouporabe droga.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.