Obavijesti

Potrošač

Komentari 1

Riba bez ribe? Riblji štapići sa samo 22 posto udjela ribe

Riba bez ribe? Riblji štapići sa samo 22 posto udjela ribe
1

Riba je niskokalorična namirnica, no čim se zamota u krušne mrvice i prži u ulju, gubi vrijednost, objašnjava nutricionistica

VIDEO

Iako je riba jedna od najzdravijih namirnica, riblji štapići to nisu, smatra nutricionistkinja Sandra Marić Bulat. "Riba je po svojem sastavu niskokalorična namirnica. Bogata je proteinima. No, čim se zamota u sloj krušnih mrvica, brašna i jaja, rastu i kalorije, a prženjem u ulju pretvara se u golemu količinu nezdravih masnoća. Upravo te masti predstavljaju problem za zdravlje krvožilnog sustava, potiču debljanje i druge bolesti - napominje Marić Bulat. Savjetuje da se riblji štapići izbjegavaju. 

"Pri kupnji prije svega obratite pozornost na postotak ribe jer u mnogim štapićima ribe ima premalo, a puno više ima brašna, vode, ulja, začina i rižine krupice. Najbolje ih je pripremiti u pećnici jer se tako izbjegava upijanje masnoća. Pržite li ih na tavi, pripazite da ne pržite na starom ulju. Izvadite ih na ubruse kako biste se riješili viška masti. Kao prilog poslužite zeleno povrće (kelj, blitvu ili špinat) jer je ono bogato vlaknima koja pomažu izlučivanju masti", objašnjava stručnjakinja.

Veliki nedostatak ribljih štapića jest i to što sadrže previše soli, a premalo vitamina i minerala, objašnjavaju stručnjaci, a imaju i emulgatore.

Ocean Trader, 450 g, Lidl - Ove štapiće (450 g., Lidl) čini 65 posto filea aljaške kolje. Imaju 180 kcal na 100 grama. Nutricionisti kažu da ta bijela riba nije iz našeg podneblja, ali je dobra jer ima malo masti i aminokiseline.

Tiko 18 fish fingers, 450g - Sastoji se od čak 65 posto usitnjenog mesa ribe. Nutricionistica hvali što ima više različitih vrsta ribe jer je plava riba bogata omega-3 masnim kiselinama, no kalorijska vrijednost prženjem se povećava. Pakiranje ima 450 grama.

Ledo panirani riblji štapići - Bijela riba (sadrži 57%) je probavljiv, lagan obrok, ali ne sadrži mnogo omega-3 masnih kiselina. Postotak zasićenih masnih kiselina je mali, no on se povećava (kao i kalorije) prženjem u ulju. U kutiji ima 300 grama štapića.

Standard panirani riblji štapići - Konzumov proizvod ima mali postotak ribe (22%), gotovo kao da jedemo kruh. No u ovom obroku prednosti su vlakna graška. Ovo je jedina kutija (250 g) na kojoj nije navedena hranjiva vrijednost namirnice.

Clever Fish Fingers duboko smrznuti - Billini štapići imaju 22% ribe, lignje 9,5%, papaline 3% što je, kaže nutricionistica, šteta jer ima plave ribe. Sadrže emulgator, pojačivač okusa koji stvara svojevrsnu ovisnost. Pakiranje je od 250 g.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati
GRGO ŠIPEK

Od ovisnika do zvijezde: Evo tko je Grše, slušaju ga brojni Hrvati

Glazba je triljskom reperu, kako je znao reći, spasila život. Krajem srednje škole s prijateljem je osnovao grupu III. Čin
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode