Obavijesti

Potrošač

Komentari 3

Fine skoro kao domaće: Koje kupovne knedle su najbolje?

Fine skoro kao domaće: Koje kupovne knedle su najbolje?
9

Knedle dolaze u mnogo oblika i raznih punjenja. U zagrebačkom restoranu Puntijar pripremili su nam šest vrsta knedli, a okusom je oduševilo najjeftinije pakiranje

VIDEO

Iako ih mnogi povezuju s ljetom, knedle su dobrodošle u bilo koje doba godine. Ne moraju nužno biti punjene svježim šljivama, a lagano, neutralno tijesto trpi bilo kakav nadjev. Kao zamjena može poslužiti drugo voće, poput smokve ili marelice, a mnogi se oblizuju već na spomen knedli punjenih sirom. Suprotno uvriježenome mišljenju, knedle nisu hrvatska umotvorina. U ovom ili onom obliku poslužuju se već jako dugo na stolovima diljem svijeta. U Mađarskoj se zovu galuska ili nokedli, u Njemačkoj Spätzle, Knöpfle ili Knödel, slovački specijalitet zove se knedliček, a u engleskoj verziji ove okruglice su dumplings

Iako oblici i punjenja variraju, zajednički nazivnik im je lagano tijesto koje se uglavnom kuha u vreloj vodi. Knedle sa šljivama ili marelicama nekako su naša, srednje i istočnoeuropska poslastica. Nažalost, s vremenom smo nekako zaboravili njihov pravi, domaći okus poznat iz vremena naših baka. Umjesto da ih kod kuće mijesimo, češće posegnemo za lakšim rješenjem, onim kupovnim okruglicama. Nasreću, izbor je doista velik. 

Gastrožiri 24sata kušao je njih šest, što od šljiva, što od drugog voća. Najbolje su bile Clever i Lidlove okruglice koje su dobile solidnu ocjenu 3,2. Cleverovim gotovo da i nismo našli zamjerku. Tijesto je fino i kompaktno, topi se u ustima, a i nadjev je baš kako treba biti. Sve u svemu, mirisno i fino. Lidlove okruglice visoku ocjenu mogu zahvaliti aromi cimeta koja prevladava. Fino miriše, ali opet, nije preslatko, kroz sve se ipak probija kiselkast okus voća i dobro uravnotežuje okuse. 

Od Bakine kuhinje smo očekivali više. Tijesto je malo gumasto, a u punjenju nedostaje voća. Pojedini članovi gastrožirija su se razočarali, možda jer su očekivali šljive, a u njima je nadjev od borovnice. U Ledovim okruglicama kao da smo naletjeli na prave šljive. Knedl je na mjestu, složili su se mnogi, no ipak je za nijansu prekiseo. No nije to strašan nedostatak, samo malo šećera spasilo bi stvar. Klarinim okruglicama gastrožiri je zamjerio umjetnu aromu, a Aviko okruglicama nedostaje okusa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Clever: Tijesto se naprosto topi u ustima

Neki će ovim okruglicama zamjeriti previše tijesta, no oni kojima je čaša uvijek napola puna reći će: “Pa što? Ako ga i ima, ne smeta jer je jako finog okusa”. I doista, tijesto je jedna od hvaljenijih komponenti Cleverovih okruglica. Kušači se slažu da je kompaktno i dobro te da se topi u ustima. Nije previše brašnast, kao što su zamjerili nekim drugim knedlima. Ni nadjev nije loš. Ugodne je i dosta, ali ne i previše, slatkaste arome. Cijena: 17,99 (600 g). Ocjena: 3,2

Lidl: Kao da ima cimeta što mnogi jako vole

Ove okruglice nisu baš svakodnevne. U njima je nešto neobično. No rizik se za proizvođača izgleda isplatio jer su se ovi knedli našem žiriju prilično svidjeli. No počnimo od tijesta. Nekima je OK, drugi mu kažu da je “prebrašnasto”. No većih zamjerki nema. No unutrašnjost se gotovo svima svidjela. Aroma jako privlači. Mnogi osjete cimet. Mnogima to baš sjeda. No kroz slatkoću probija se kiselina voća. Uz to, punjenja je prilično. Cijena: 20,99 (1000 g). Ocjena: 3,2

Bakina kuhinja: Lijepo, ali to nije to

Baka je negdje zabrljala. Od nečega što nosi tako pitomi naziv očekivali smo puno više. Nije loše, ali ni tijesto, a ni punjenje nisu kako bi ih baka radila. Lijepo izgleda, a zamiriši čim se razreže, rekla je članica žirija. Ostali su se složili, pa su očekivanja narasla do neba. A onda malo razočaranje. Tijesto je većini solidno, ali pojedinci kažu da je gumasto. Umjesto voća u njemu je pekmez. Nekima presladak i umjetan. Cijena: 23,99 (500 g). Ocjena: 2,8

Ledo: Prava šljiva u nadjevu? Šteta što je kisela

Izgleda kao domaće. U biti, izgleda kao dobar knedl, pohvalio je član žirija ovu okruglicu, dok su se ostali složili s njim. No okus malo kaska za izgledom. Tijesto je malo prebrašnasto, neki kažu i ljepljivo, a ni nadjev nije oduševio. Punjenje izgleda kao prava pravcata šljiva, što je super, no ipak je za nijansu prekiselo. Nije dovoljno slatko, a to članovi gastrožirija ne opraštaju tako lako. Cijena: 18,99 (500 g). Ocjena: 2,8

Klara: Nešto u ovim knedlama je umjetno

Tijesto je malo pretvrdo, ali inače je sasvim OK. Malo tko ga i spominje. No nadjev se pokazao malo problematičnim. Aroma mu je neobična, ali ne na najsretniji način. Okruglice lijepo izgledaju, nema se tu što zamjeriti. I tijesto je u redu, no kad se razreže, preplavi nas čudna aroma. Neki njuše alkohol, a drugi umjetne dodatke. Nije loše, ali bilo bi puno bolje da je nadjev prirodniji. Cijena: 20,90 (500 g). Ocjena: 2,6

Aviko: Nedostaje okusa i u tijestu i u nadjevu

Na dodir osjetimo da je tijesto mekano. Izgleda obećavajuće. U ustima se topi, no okus mu nije nešto. Bolje rečeno, nedostaje ga. A okusa nema ni u nadjevu. U punjenju se ne osjeti ni šljiva, ni pekmez, ni neko drugo voće. Što je prilično neobično ako se uzme u obzir da punjenja ima jako puno. Curi čim se razreže tijesto. I ovdje se, izgleda, uguralo nešto umjetno. Cijena: 17,99 (500 g). Ocjena: 1,6

* test ‘naslijepo’ u testu su sudjelovali zaljubljenici u hranu koji nisu znali čiji proizvod kušaju. Stavovi i ocjene nisu plaćeni, cenzurirani ni zlonamjerni, nisu ni službeni stav redakcije, nego dojam svakog kušača. Okruglice su samo za ovu priliku pripremali kuhari zagrebačkog hotela Puntijar.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang