Obavijesti

Potrošač

Komentari 79

Skupa vozačka: Za dozvolu ćete dati više od 7 tisuća kuna

Skupa vozačka: Za dozvolu ćete dati više od 7 tisuća kuna
2

U posljednjih 10 godina cijene za B kategoriju su narasle čak tri puta. No, autoškole mogu staviti cijenu samo u skladu s minimalnom cijenom koju je odredio MUP

VIDEO

Da biste postali vlasnik vozačke dozvole, izdvojit ćete više od 7 tisuća kunaDo nedavno cijene autoškola bile su na razini od oko četiri tisuće kuna, dok su danas sa svim davanjima i dodatnim troškovima narasle do iznosa blizu tisuću eura odnosno preko sedam tisuća kuna. Najnižu cijenu nastavnog sata i ispita u autoškoli određuje ministarstvo unutarnjih poslova. Autoškola može odrediti cijenu nastavnog sata koliku želi s time da ne može biti manja od cijene koju je odredio ministar unutarnjih poslova. 

Za nastavu iz prometnih propisa i sigurnosnih pravila morate platiti minimalno 531 kunu neovisno o koju kategoriju želite položiti, a nastavu iz upravljanja vozilom za B kategoriju ćete sveukupno platiti 4025 kuna. Na te cijene se treba još obračunati i PDV od 25 posto. Prema tome, minimalna cijena osnovnog dijela polaganja vozačkog ispita iznosi čak 5695 kuna. No, to nije sve. 

Mladi vozači (do 24 god.) istodobno polaganje a i B kategoriju platit će 15.000 kuna, a stariji - 10.000.

Na ovu cijenu moraju se dodati i troškovi liječničkog uvjerenja, HAK-ovih ispita, ispita prve pomoći, ispitnog sata i brojnih državnih taksi čime prosječna cijena autoškole u Hrvatskoj raste na otprilike 7300 kuna po polazniku za kategoriju. U drugim gradovima situacija može biti i povoljnija. Ovisi o usklađivanju cijena lokalnih autoškola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U Zagrebu većina autoškola ima minimalnu cijenu zbog velikog broja autoškola i velike konkurencije. U manjim mjestima s manjim brojem autoškola, autoškole između sebe usklade cijene - objasnio nam je Darko Petravić, vlasnik stranice instruktor-voznje.com.hr. Pregledom cjenika možemo ustvrditi kako su među povoljnijim školama u Hrvatskoj one iz Zagreba i Rijeke dok su cijene relativno više u Osijeku, Zadru, Splitu te KarlovcuNa kraju svega ćete još MUP-u platiti 186 kuna za izdavanje vozačke dozvole.

No zašto je cijena dobivanja vozačke dozvole u Hrvatskoj tako visoka? Odgovornost leži u visokim minimalnim standardima koje je propisao zakonodavac. - Minimalni kriteriji su u Hrvatskoj rigorozni. Prilagođavamo se standardima Europske unije no kupovna moć građana je niska. Problem predstavlja i činjenica da zakonodavac često mijenja propise, kao da ih testira u praksi - zaključuje Bojan Dmitrović, predavač u osječkoj autoškoli Blic te dodaje - Propisi bi se prije donošenja trebali uskladiti sa situacijom i stručnjacima na terenu, odnosno s ljudima iz instruktorske struke koji znaju kako propisi funkcioniraju u praksi - zaključuje Dmitrović. 

U Hrvatskoj tri puta više cijene nego u Poljskoj

Iako ćete često čuti kako su cijene naših autoškola među nižima u Europi - to nije istina. Tako se cijene autoškola u Poljskoj kreću od 900 do 1400 zlotaodnosno od 1600 do 2500 kuna. U tu cijenu je uključen i ispit prve pomoći, što u Hrvatskoj nije slučaj.

Pad na ispitu = Dodatni trošak

Zakonski imate pravo puta pristupati polaganju ispita iz Prometnih i sigurnosnih pravila. Ako ne uspijete položiti, nakon petog pada morate ponovo odslušati predavanja.

Nema najava poskupljenja

- Iako među polaznicima kolaju informacije o budućim poskupljenjima - to su samo nagađanja. Nikakvih pokazatelja ili informacija o mogućim poskupljenjima nema - rekao je Petravić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 79
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.